Amaç yasayı referandumsuz geçirmek

Kadın Haberleri —

Erdoğan

Erdoğan

  • AKP-MHP faşist iktidarı, “Başörtüsüne anayasal güvence” adı altında aile ve kadın haklarına ilişkin anayasa değişikliği telifini cuma günü meclise getirecek. Amaç yasayı itirazsız, referandumsuz meclisten geçirmek.

Türkiye’de ortada hiçbir şey yokken, ısıtılıp, ısıtılıp toplumun önüne konulan, “başörtüsü yasağı” meselesine ilişkin AKP tarafından çıkarılmak istenen yasa, kadının birey olma hakkının tamamını elinden aldığı gibi “aile olma” tanımını da kadın aleyhine daraltıyor.

Geçtiğimiz aylarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yasağına karşı yasa değişikliği önerisi üzerine, “anayasa değişikliği” çıkışı ile yanıt veren AKP-MHP faşist iktidarı cuma günü yasa değişim teklifini TBMM Başkanlığı’na sunacağı belirtildi.

Yasayı katakulliye getirmek istiyorlar

BBC Türkçe’nin geçtiği haber göre, dün Türk meclisine verilmesi plananlanan anayasa değişikliği teklifi Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ile ertelendi. Anayasa değişikliği teklifi çerçevesinde olağanüstü olarak Beştepe’de bir toplantı yapıldı. Yapılacak teklifte bir değişime gidilmezken amacın yasayı referandumsuz bir şeklide meclisten geçirmek olduğu ortaya çıktı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefi 400 oyla yasayı katakulliye getirip meclisten geçirmek. 

Muhalefeti ikna turları yapılacak

Toplantıda, anayasa değişikliğinin 360-400 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde referandumun zorunlu olacağı belirtildi.

Referandumunu önünü almak isteyen AKP-MHP faşist iktidarı teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulmasından sonra bir kez daha muhalefet turu yapılarak, destek arayacak.

Ayrıca toplantıda Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hukukçu kurmaylarından, CHP’nin yasa değişikliğinin “yetersizliğini” ve kendilerinin neden anayasa değişikliği önerdiklerini kamuoyuna anlatmaları talimatı verdiği kaydedildi.

Değişim yapılacak anayasa maddeleri

BBC’de geçen habere göre, AKP-MHP iktidarının Cuma günü Türk meclisine sunmayı planladığı anayasa değişikliği teklifi, anayasanın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24 ve “ailenin korunması”na ilişkin 41. Maddesi'nde değişiklik öngörüyor. Teklifte 24. Madde'ye iki fıkra ekleniyor.

Habere göre; “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” hükmü yer alıyor.  

İkinci fıkrada ise “dini inancı” nedeniyle tercih ettiği kıyafet veya başını örtmesi nedeniyle kadınlara ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Buna göre; “Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile hak ve hürriyetleri kullanmaktan veya kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz.”

Aynı fıkrada, görevleri gereği üniforma gibi özel kıyafet giyilmesi de başörtüsü takmaya engel olmayacak.

Anayasa’nın “ailenin ve çocuğun korunması”nı düzenleyen 41. Maddesi'nin birinci fıkrasına ise aile tanımı yapılıyor. Teklifle söz konusu maddeye, aile birliğinin “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağı hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.