Amazon’da orman kıyımı

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma, resmi verilere göre 15 yılı aşkın süredir en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Brezilya’nın uzay araştırma ajansı (INPE) tarafından hazırlanan bir rapor, ormansızlaşmanın bir yılda yüzde 22 arttığını saptadı.

Amazon, yaklaşık üç milyon bitki ve hayvan türüne ve bir milyon yerliye ev sahipliği yapıyor. Yağmur ormanları küresel ısınmanın hızını yavaşlatan hayati bir karbon deposudur.

En son verilere göre, 2020-21 döneminde yaklaşık 13 bin 235 kilometrekarelik orman kaybı, 2006’dan bu yana kayda geçen en yüksek miktar.

BBC’nin haberine göre Çevre Bakanı Joaquim Leite, verilerin bir acil durum çağrısı olduğunu söyledi ve “Bu suçlara karşı daha etkili olmalıyız” dedi.

Amazon ormanlarının yok edilmesi, yağmur ormanlarında tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik eden Başkan Jair Bolsonaro döneminde arttı.

Greenpeace’in araştırması

Geçen yıl, Greenpeace’in bir araştırması, bölgedeki toplu ormansızlaştırmayla Britanya’daki süpermarketlerde ve restoranlarda satılan yiyecekler arasındaki bağlantıları keşfetti.

Araştırma, Britanya kökenli bir tedarikçinin, Tesco, Asda, Lidl, Nando’s ve McDonalds’a, ormansızlaştırılmış alanlarda inşa edilmiş çiftliklerde ekilen soyayla beslenen hayvanlardan tedarik edilen eti sattığını saptadı.

FRANKFURT

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.