Amed’de 50 köy sular altında kalacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Entaq

Entaq

  • Silvan baraj inşaatının gelecek yıl bitmesi bekleniyor. Ardından su tutulmaya başlayacak olan baraj göleti altında Silvan, Lice, Hazro ve Kulp'a bağlı 50 köy de sular altında kalacak. Eski bir Roma yerleşim yeri olan Entaq köyü de, barajın su tutulması ile birlikte tarihe karışacak. 

YILMAZ KAYA /AMED

GAP çerçevesinde 2012 tarihinde yapımına başlanan Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı resmi açıklamalara göre gelecek yıl bitecek. 7 milyar metreküp göl hacmi olacak ve gövde yüksekliği 174.4 metre olacak olan baraj tamamlandıktan sonra iki yıl içinde de su tutulmaya başlanacak. Barajın tam faaliyete geçmesiyle birlikte Silvan, Lice, Hazro ile Kulp'da yaklaşık 50 köy ile birçok kaya mezar ve ören yeri de sular altında kalacak. Sular altında kalacak yerlerin başında ise tarihi Roma kenti olan ve Mervanilere de ev sahipliği yapmış olan Lice'ye bağlı Entaq köyü geliyor. 

Mervani ve Artuklular için önemliydi
5. ve 8. yüzyıllarda Mervaniler ve Artuklular döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Entaq köyü ve kalesinin ismi, Bizans döneminde Attachas, İslam kaynaklarında Hettakh olarak geçmekte. Tarihi kaynaklarda Entaq'ta Bizans, İslam, Mervani, Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı devleti hakimiyetinin kurulduğu yazar. 
Entaq kalesinin tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmemekle birlikte, Roma döneminde yapıldığı ve Bizans imparatoru Justinianus tarafından M.S. 532 tarihinde onarıldığı kayıtlar da yer alıyor. Entaq kalesinde bulunan kilise daha sonra camiye çevrilmiş ve dört köşeli minare sonradan eklenmiş. 2015 yılında SİT alanı ilan edilen kale, günümüzde bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle harabe durumda. Silvan barajının bitmesiyle birlikte Entaq köyü ve kalesi ile tarihi Entaq taş köprüsü de sulara gömülecek. 


Entaq'ı SİT alanı ilan etmişti
Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2015’te Entaq kalesinin "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" özelliği gösterdiğinden SİT alanı olarak ilan etmişti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.