Amedspor kuşatma altında

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amedspor taraftarı

Amedspor taraftarı

  • Dünyada deplasmanda seyirci yasağı en uzun süre uygulanan Amedspor, her oynadığı maçın sonunda Futbol Federasyonu'nun cezaları ile karşı karşıya bırakılıyor. En son kendi sahasında oynadığı Bursaspor maçından sonra 2 maç seyircisiz oynama ve 156 bin TL para cezasına çarptırılan Amedspor'un yöneticileri gazetemize konuştu.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amedspor taraftarına yıllardır 'güvenlik gerekçesi' adı altında uygulanan deplasman yasağı dünya spor tarihinde rekor kırdı. Türkiye 2. Lig’de oynayan Amedspor’un, oynadığı deplasman maçlarına yeniden seyirci yasağı getirildi.

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, Amedspor'un her yerde taraftarı bulunduğunu ve federasyon raporuna göre bulunduğu ligde en kalabalık taraftara sahip kulüp olduklarını ifade ederek, ''Spor Güvenlik Kurulu’nun bu yasaklarını anlamış değiliz. Taraftarlarımız bugüne kadar izin verilen deplasman karşılaşmalarında taşkınlık yapmadı. Buna rağmen Amedspor'a uygulanan deplasman yasağı sanırım 100'ü geçti. Spor tarihinde böyle bir örnek yoktur. Amedspor'a karşı bir talimat mı var bilmiyoruz. Güvenlik gerekçe gösterilerek deplasman yasağı uygulanması ön yargıdır. Güvenlik ne iş yapar diye soruyorum" dedi. 

 

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım

 

Linç kampanyası

Seyircisiz oynama ve para cezası almalarına neden olan Bursaspor maçı öncesi emniyet yetkilileriyle müsabakanın problemsiz geçmesi için görüştüklerini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: "Stadyumda 4 bin 800 resmi güvenlik ile 350 özel güvenlik görev yaptı. Stadyuma giren ve çıkan her şey emniyetin aramasından geçti. Biz yönetim kurulumuzla elimizden geleni yaptık. Yalnız tribünlerden sosyal medyaya yansıyan görüntülerden dolayı kulübümüze linç kampanyası başlatıldı. Kulübümüzün bu olayla bir alakası, bilgisi yoktur."

 

Amedspor Kulübü başkan yardımcısı Cahit Akın

 

Sınır illerde de seyirci yasağı

Amedspor Kulübü başkan yardımcısı Cahit Akın, deplasmanda seyirci yasaklarına değinerek, "Urfa ile sınır olmamıza rağmen seyirci yasağı getirildi. Bunu hiçbir mantık kabul etmez" dedi.

"Asayiş" adı altında keyfi kararlar alındığını kaydeden Akın, "Neyin asayişidir anlamış değiliz. Fenerbahçe-Galatasaray maçları en riskli karşılaşmalardır. Taraftar yasağı uygulanmaz.  Böyle saçmalık olmaz, bu tavrı kınıyoruz. Herkes işini yapsın, biz de sportif faaliyetimizi yapalım. Güvenlik de güvenliği sağlasın. Spor ahlakına aykırı davranılmasın. Her kulübün taraftarı o kulübün yanında olmalıdır. Önlemini al, taraftar maçını izlesin. Bugün 10 kez taraftar yasağı gelmişse 8'i Amedspor'a uygulanmıştır. Kendi evimizde oynadığımız maçlarda ise genelde 5-10 kişi ‘istiklal marşında esas duruşta durmadı', 'Kalkmadı', 'Oynadı' diye kameraya alınıp ceza kesiliyor" şeklinde konuştu.

 

Amedspor’un taraftarlardan sorumlu yöneticisi ve avukatlarından Remzi Dinar

 

Neden sadece bize yasak?

Amedspor’un taraftarlardan sorumlu yöneticisi ve avukatlarından olan Remzi Dinar da, kulüplerine uygulanan deplasmanda seyirci yasağına karşı İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyledi. Deplasman maçlarına seyirci yasağını getiren İl Spor Güvenlik Kurullarının böyle bir karar alma yetkilerinin olmadığını vurgulayan Avukat Dinar, "Bir kentte yapılacak spor etkinliklerinin güvenliğinden, ambulansa kadar her şey tartışılır. Yasak, o kurulun alabileceği karar değildir. Bir karşılaşmada taraftar spor ahlakına aykırı hareket etmiş ise sadece o kişiye belirli bir süre spordan men cezası verilir. Defalarca idareye sorduk, 'Neden bize yasak' diye. Gerekçeleri güvenlik. Devlet 100 kişilik taraftarı koruyamıyor mu?'' dedi.

Golcümüz boş tribüne selam veriyor

Remzi Dinar, açtıkları iptal davasının 6 ay içerisinde sonuçlanabileceğini anlatarak, ''İptal olursa sadece haklı olduğumuz ortaya çıkacak. Biz bunu netleştirmek istiyoruz. Ayrıca önceden bilet alıp hazırlık yapmış taraftar da maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Deplasmanda gol attığımız zaman futbolcularımız, bize ayrılan boş tribüne selam vererek yasağı protesto ediyor'' diyerek, takımlarına uygulanan keyfi yasakları eleştirdi.

Oturmak suç mu?

Dinar, kendi sahalarında oynadıkları maçlarda ise istiklal marşı nedeniyle soruşturmalarla ve cezalarla karşı karşıya kaldıklarını da belirterek şunları söyledi: ''Taraftar ve seyirci ayrı şeyler. Seyirci tribünü bilmez, bunu taraftar bilir. Amedspor tribünü her gün sayısal olarak genişliyor. Çok sayıda kadın, yaşlı ve çocuk var. 30 binden fazla insan maç izliyor. Bunların içinden duymayanların, dalmış olanların çıkması normaldir. Türkiye'nin her yerinde bu durum olabilir. Ama bize takılmalarının nedeni Amedspor hassasiyeti. Ayrıca suç olması için kasıt olması gerekir. Ortada kasıt yok, oturmak da suç değildir."

 

*****

Federasyon ceza yağdırdı

Amed'de 29 Eylül tarihinde oynanan Bursaspor maçı sonrasında Türkiye Futbol Federasyonu, maç sırasında Federe Kürdistan bayrağının açılması gibi gerekçelerle kulübe ceza yağdırdı. Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Bursaspor maçında taraftarın neden olduğu saha olayları nedeniyle Amedspor'a 2 maç seyircisiz oynama cezası ile 140 bin TL para cezasına çarptırdı.

Disiplin Kurulu tarafından Amedspor’a ayrıca, "Taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat", Futbol Federasyonu'nun izni olmaksızın müsabakadan canlı yayın yapılması, merdiven boşluklarının boş bırakılmaması gibi nedenlerden dolayı 16 bin TL para cezası kesildi. 

Gençlik Spor İl Müdürlüğü de, Eylül ayında Bursaspor maçı öncesinde Amedspor ve Diyarbakırspor'a gönderdiği yazıda, her takımdan 300'er bin TL çim ve bakım ücreti talep ederek, bu paranın ödenmemesi halinde iki kulübün de icraya verileceği uyarısında bulunmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.