Aralık’ta 20 kadın katledildi

Kadın Haberleri —

Kadın Katliamlarına karşı eylem

Kadın Katliamlarına karşı eylem

  • JINNEWS Aralık ayı kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. Bilançoya göre erkekler 20 kadın ve çocuğu katletti. 9 kadın ve bir çok şüpheli bir şeklide yaşamını yitirdi.

JINNEWS, 2022 Aralık ayı kadına yönelik şiddet verilerini açıkladı. Bakurê Kurdistan ve Türkiye’yi kapsayan verilere göre Aralık ayında erkekler 20 kadını ve 3 çocuğu katletti. 9 Kadın ve bir çocuk ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Aralık ayı bilançosu ile birlikte erkekler 2022 yılında Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de 350 kadını katletti. Bir yıl içerisinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kadınların sayısı ise 212 çıktı.

Yargı organları sayesinde üç kadını katletti

JINNEWS açıkladığı şiddet bilançosunda kadın katliamlarında yargının rolüne de dikkat çekti. Özellikle Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde dini nikahlı eşi Mutlu Menekşe’yi katleden Necati Akpınar örneği şok etti. Necati Akpınar’ın 1984’te evli olduğu Emine A.’yı katlettiği ve tutuklandığı, ardından cezaevinde tahliye edildiği ve ikinci evliliğini yaptığı Fatma A.’yı da 2003 yılında katlettiği ortaya çıktı. Fail Necati Akpınar’ın 2 yıl önce Covid-19 tedbirleri kapsamında şartlı tahliye edildiği, yaklaşık 1 aydır da Mutlu M. ile dini nikahlı yaşadığı öğrenildi.

Failler yine en yakınları 

Kadınlardan 7’si evli oldukları, 3’ü arkadaşı, 3’ü akrabası, 2’si boşandığı, 1’i boşanma aşamasında, 1’i ayrıldığı arkadaşı tarafından katledildi. 3 failin ise katlettikleri kadınlarla yakınlık derecesi bilinmiyor.

Kadınların katledildiği iller

Kadın katliamlarının illere göre dağılımı şöyle: Kocaeli’de 2, İstanbul’da 2, Ankara’da 2, Amed’de 2, İzmir’de 2, Sêrt’te 1, Riha’da 1, Colemêrg’de 1, Denizli’de 1, Antalya’da 1, Bartın’da 1, Isparta’da 1, Balıkesir’de 1, Eskişehir’de 1, Manisa’da 1.

Erkek yargının kararları

Aralık ayında görülen davalarda erkek yargının verdiği kararlar ise suça teşvik ve suçlu koruyucu nitelikteydi.

Şirnex’in Cizîr ilçesinde bir okulda 42 öğrenciye cinsel tacizde bulunan Burak Ercan hakkında görülen davanın ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, fail hakkında tutuklama talebini reddetti.

Yine İzmir’de Mira Güneş'i katleden faillerin yargılandığı dava ertelenirken, tutuklu fail Serdar Gülsoy, bir suçtan beraat etti. Tutuksuz yargılanan erkekler hakkında ise yine tutuklama kararı çıkmadı.

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde Cemile Şenel’in katledilmesinden dolayı tutuklu yargılanan fail Nusret Tekin'e indirim uygulandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.