Arin Gölü yok olmanın eşiğinde

Toplum/Yaşam Haberleri —

Arin Gölü

Arin Gölü

  • Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Arin Gölü, kuraklığa ek olarak denetimsiz açılan sondaj kuyuları nedeniyle günden güne küçülüyor.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Arin Gölü, kuraklığa ek olarak denetimsiz açılan sondaj kuyuları nedeniyle günden güne küçülüyor.

Buharlaşma ile yağış azlığının yanı sıra bilinçsizce kullanılan yer altı sularına dikkati çeken Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, “Tarımsal alanlarda çok sayıda sondaj kuyularının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlarla birlikte yer altı su seviyesi, düşmeye başladı. Bu seviye düşünce, bazı kaynaklar da kuruma noktasına geldi” dedi.

Yeşilgazete’nin haberine göre Elmastaş, flamingolar başta olmak üzere çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan göldeki su seviyesinin geçmiş yıllara göre gözle görülür şekilde azaldığını ifade ederek, bilinçli tarım çağrısı yaptı.

Arin, Van Gölü ile tabandan birleşik bir göl. Su seviyesinin azaldığı ya da yükseldiği zamanlarda, bu iki göl birlikte hareket ediyor.

Özellikle son 2 yıldır Arin Gölü’nde ciddi kuraklaşma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Elmastaş, “Bununla birlikte bazı göçmen kuşların yaşadığı alanlar, ekolojik anlamda bir riski de beraberinde getiriyor. Buralarda bazı kuşların ve canlı türlerinin artık yaşayamaz hale geldiğini görmekteyiz” diye konuştu. BİTLİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.