ATK’ye göre her Kürt kalabilir

Civan Boltan

Civan Boltan

  •  ATK, bir eli olmayan, sol gözü görmeyen, sağ gözünde yüzde 80 görme kaybı olan ve beyninde bulunan şarapnel parçasıyla birlikte hastalıklarla mücadele eden Civan Boltan’ın cezaevinde kalabileceğini savundu.

Tedavi için tahliye talebiyle dosyası ATK’ye gönderilen Boltan hakkında yine “cezaevinde kalabilir” yönünde rapor düzenlendi. 5 yıldır oğlunu göremeyen Nazime Boltan, “Bu, nasıl adalet” diye sordu. 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde olan Civan Boltan, Amed’de 24 Nisan 2012’de ağır yaralandı ve “öldü” denilerek morga kaldırıldı, ancak daha sonra yaşadığı anlaşıldı. Boltan’ın bir eli ampute edildi, sol gözü görme yetisini kaybetti, sağ gözünde yüzde 80 görme kaybı var. Beyninde ise şarapnel parçasıyla yaşamak zorunda kalan Boltan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muamele yasağının düzenlendiği 3. maddeyi ihlal etmekten suçlu bulundu. Yeniden yapılan yargılamada, bugünlerde yargı darbesiyle gündeme gelen ve Türk Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarınca yönlendirildiği anlaşılan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”nı onayladı. Gerekçe olarak da AİHM kararının uygulanabilmesi için TCK'de değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi. 

Tedavi için tahliye talebiyle dosyası ATK’ye gönderilen Boltan hakkında yine “cezaevinde kalabilir” yönünde rapor düzenlendi. Hasta tutsakların serbest bırakılması için 15 ay sürdürülen Adalet Nöbeti’nin katılımcılarından olan Boltan’ın annesi Nazime Boltan, MA’dan Mehmet Güleş’e yaptığı açıklamada, ATK’nin kararına tepki gösterdi. ATK’nin siyasi tutsaklara yönelik tutumuna işaret eden anne Boltan, “Tahliye edilenler ise sırf cezaevinde yaşamını yitirmesinler diye bırakılıyor. Zaten bırakıldıktan kısa bir süre sonra da yaşamını yitiriyorlar. Fuhuştan, kadın cinayetlerinden, darbeden hüküm giyenlar serbest bırakılıyor. Adalet ve vicdan olsaydı sesimize kulak verilir, herkes eşit davranılırlardı” dedi.

Oğlunu 5 yıldır göremiyor

Oğlunun Amed’den Bolu’ya sürgün edilmesiyle görüşme olanaklarının sınırlandırıldığını dile getiren Boltan, şöyle devam etti: “Oğlum Bolu’ya sürgün edildi. Sağlık sorunlarımdan dolayı yolculuk edemediğim için 5 yıldır görüşemiyorum. İki haftada bir yapılan telefon görüşmesinde 10 dakikalığına sesini duyabiliyorum. Amed’e getirilmesi için verdiğimiz dilekçeler sonuçsuz kaldı. Tutsakların ailelerinden uzak yerlere sürgün edilmeleri zulümden başka bir şey değildir. Kimi anne ve baba, hasta ya da yaşlı olmalarından dolayı yolculuk yapamıyor, yıllarca çocuklarının görüşüne gidemiyor. Bu hasretle yaşamını yitiren anne ve babalar var. Adalet olsaydı bunlar olmayacaktı.” 

Bu nasıl bir adalet?

Oğluyla yaptığı telefon görüşmesinde yaklaşık üç ay önce İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğünü öğrendiğini belirten Boltan, şöyle konuştu: “Bir gözü ve bir kolu olmamasına, beyninde şarapnel parçası olmasına rağmen ATK yine rapor vermedi. Bu nasıl bir adalet, bunca hastalıklara rağmen sadece götürülüp getirilmiş? Eziyet etmekten başka bir şey yapmamışlar.” diyerek, tepki gösterdi. 

‘Çözüm İmralı’da’

Kürt sorunu gibi cezaevlerinde derinleştirilen sorunların da PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıyla çözüleceğini söyleyen Boltan, şöyle devam etti: “Yıllardır neden İmralı’yla bir görüşme sağlanmıyor. Bunu anlamış değilim. Eğer bir çözüm olacaksa oradan başlar. Oradan da tüm topluma yayılır. Tüm halk ve sivil toplum örgütleri İmralı etrafında kenetlenmelidir. Çünkü çözüm İmralı’dadır.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.