Avrupa’da 4 Nisan coşkusu

Kadın Haberleri —

Strasbourg

Strasbourg

  • TJK-E, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü Avrupa’da enternasyonal kadınlar, çocuklar ve gençlerle kutluyor. TJK-E sözcüsü Ayten Kaplan, “Öcalan’ın felsefesinin gelecek nesillere aktarılması ve Kürt halkının belleğine işlenmesi gerekir” dedi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75’inci yaş günü her yıl olduğu gibi bu yılda Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere gibi Avrupa’nın birçok ülkesinde onlarca merkezde kutlanıyor. Bu yılki 4 Nisan kutlamaları “Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi kapsamında seminer, panel, okuma, fidan dikme, müzik dinletisi gibi aktivitelerle yapılıyor.

TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, 4 Nisan’ın kadınlar için önemli bir gün olduğuna işaret ederek, bu yılki kutlamaların birçok yerde kadın hareketi öncülüğünde yapıldığını belirtti.

“Yaşamı değiştiren, kadın iradesinin toplumda görünür kılınması sağlayan ve kadını iradesiyle toplumu yaratan düşünce lideri Önder Öcalan’ın doğum günü bizim açımızdan farklı önem arz ediyor.

Çünkü Öcalan, 5 bin yıllık erkek egemen sisteminde kadını 4 duvara hapseden, iradesi üzerinden hükümdarlığını geliştiren ve erkek egemen zihniyetine karşı asıl kadını yeniden yaratandır. Bu bağlamda yeniden yaşam nefesi veren Öcalan hem toplum hem kadınlar için değerlidir.

Çocuklar, gençler ve kadınların bu felsefeyi bizlere hediye eden Önder Öcalan’ı anlamak ve gelecek nesillere aktarmak aynı zamanda tarihsel olarak Kürt halkının belleğine oturması gerektiğine inanıyoruz.”

 

TJK-E sözcüsü Ayten Kaplan

 

Kürt kadınlarının etkinlik günü

10 Ekim’de başlatılan “Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin ikinci aşaması kapsamında 4 Nisan etkinliklerinin olduğuna değinen Kaplan şöyle devam etti: “26 yıldır mutlak tecrit altından olan, 3 yıldan fazladır haber alamadığımız Önder Abdullah Öcalan için kadınlar öncülüğünde bir dizi etkinlik düzenliyoruz. Sinevizyonlar hazırlanıyor, fidanlar dikiliyor, kitap okumaları, seminerler yapılıyor, çocuklar Önderliği anlatan görseller hazırlıyor ve hikayeler yazıyor. 'İmralı’ya 100 bin kartpostal' kampanyasına da Avrupa çapında aktif katılım sağlanacak.”

 

 

15-19 Nisan’da Strasbourg’a

TJK-E öncülüğünde 15-19 Nisan tarihinde Strasbourg’da oturma eylemi yapacaklarını da belirten Ayten Kaplan şu bilgileri verdi: “Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bu hamlenin öncüsü olma misyonunu üstlendik. Taleplerimiz Avrupa Konseyi ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi noktasında olacak. CPT, siyasi çıkarlar ve dostane ilişkilerle işlevsiz hale gelmiş. Bu yaklaşıma karşı sorumluluklarını hatırlatmak için CPT önünde olacağız.”

Kaplan, “Mayıs-Haziran aylarında kapsamlı çalışmalarımız olacak. Bunun için günler netleşmediği için kesin tarih veremiyoruz fakat ileriki günlerde tekrardan paylaşacağız” diye ekledi.

 

* * *

Coğrafyaya yaşam geldi

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Öcalan'ın 75’inci yaşı için Hamburg'da fidan dikti. Hamburg Rojbin Meclisi Temsilcisi Zîlan Wan,"Varlığımızı varlığına borçlu olduğumuz Önderliğimizin doğumuyla onurlu ve bir o kadar mutluyuz. Önderlik ile bu coğrafya yeni bir miladın başlangıcı oldu. Onunla doğduk, onunla yeni bir yaşamın nüvelerini atıyoruz” dedi.

 

* * *

Enternasyonal kadınlar Öcalan’ı okudu

Gemeinsam Kämpfen, Enternasyonal Gençlik, KJAR, Êzîdî Kadın Meclisi Berlin, DestDan Kadın Meclisi, Berlin’de bir araya gelerek Öcalan’ın kitaplarından kesitler okudu, uluslararası alanda ve özellikle Alman halkı için Öcalan’ın fikirlerinin ne anlama geldiğini tartıştı. Ardından Berlin metro hattında müzik dinletisiyle Öcalan’ın Demokratik Modernite fikirlerinden kesitler Almanca, İspanyolca, Farsça, Kürtçe ve Türkçe dillerinde okudu.

 

* * *

En anlamlı kutlama çocuklarla

Sema Yüce İnisiyatifi, Fransa’nın Mulhouse kentinde Öcalan’ın doğum gününü çocuklarla kutladı.

Öcalan’ın yaşamı ve Kürtlerin özgürlük mücadelesi anlatıldı ayrıca, çocukların “Önde Apo kimdir? Neden tutsak?” soruları ise cevaplanarak Kürt bilinci ve Kürt Özgürlük Mücadelesi anlatıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.