Belkî'den 3 yeni kitap

Kültür/Sanat Haberleri —

Belkî Yayınları

Belkî Yayınları

  • Belkî Yayınları, bu ay 3 yeni kitap yayımladı. Kürt dili ve edebiyatı için senelerdir önemli rolünü koruyan Belkî Yayınları yayımladığı 3 yeni Kürtçe kitapla yaza giriyor. 

MIHEME PORGEBOL

"Ji Çûyînê Re" adıyla yayımlanan Cîhan Hesen imzalı kitap, Kobanêlî genç şairin ilk eseri. Tutsak şair erd Agron, bu kez de "dîwana şermê" adlı yeni kitabıyla okuyucuya sesleniyor. Belkî'nin yayımladığı bir diğer kitap da şair ve yazar Rênas Jiyan'la yapılmış söyleşilerden derlenen “Em Ketin Peyvê Me Xw Ji Bîr Kir”.

Ji Çûyînê Re - Cîhan Hesen

"Ji Çûyînê Re" adıyla yayımlanan Cîhan Hesen imzalı kitap, Kobanêlî genç şairin ilk eseri. Fransa'da gurbet hayatı yaşayan şair Cîhan Hesen'in şiirleri çoğunlukla Kobanê ve Rojava'da yaşanan acılara odaklanıyor. Kobanê'ye dönük katliam saldırılarında birçok yakını şehit düşen şair, şiirlerinde acı, gidiş, devrim, ülke, aşk ve aile konularını işliyor. 

 

dîwana şermê - erd Agron

"dîwana hestiyan" adlı ilk şiir kitabıyla bilinen tutsak şair erd Agron, bu kez de "dîwana şermê" adlı yeni kitabıyla okuyucuya sesleniyor. Şiirlerinde devrim, felsefe ve aşkı bir araya getiren erd Agron, eserinin başlangıcında yer verdiği metinle edebiyat ve zindan üzerine süren tartışmalara da yanıt veriyor. Şair, "zindan edebiyatı" gibi isimlendirmelere karşı çıkarak şöyle söylüyor: "Bu gibi isimlendirmelerde yazarın ortaya koyduğu duruş göz önünde bulundurularak yine yazarın tercihleri esas alınmalıdır."

Em Ketin Peyvê Me Xwe Ji Bîr Kir - Rênas Jiyan

Belkî'nin yayımladığı bir diğer kitap da şair ve yazar Rênas Jiyan'la yapılmış söyleşilerden derlenen “Em Ketin Peyvê Me Xw Ji Bîr Kir”. 2004 - 2020 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanmış röportajların yer aldığı bu kitaba ilişkin Rênas Jiyan şöyle diyor: "Söyleşi tarzında bir kitabın Kürtçe okuyucuları için keyifli ve ilham verici olacağını düşündüm. Bu kitabın yazarlık hayatımın bir panaroması olduğunu söyleyebilirim. Kitapta toplum, sanat, felsefe ve edebiyat üzerine görüşlerim yer alıyor." 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.