Berfo Ana’ya sözümüz var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Aynur Karlıklı, 25 yıl önce Stuttgart’ta kurulan Cumartesi Anneleri ile Dayanışma Platformu’nun çalışmalarını aktardı.

PERVİN YERLİKAYA
STUTTGART

Cumartesi Anneleri ile Dayanışma Platformu, 25 yıl önce Stuttgart’da kurulmuş. İlk yıllar dönemin sıcaklığı ile her hafta eylemde olan platform, daha sonra önemli günlerde ve 100’ün katları günlerinde eylemlerine devam ediyor.
Platform’un oluşumundan beri içinde yer alan Die Linke Stuttgart Meclisi üyesi Aynur Karlıklı, “Cumartesi Anneleri’nin Avrupa’daki sesi olmalıyız” düşüncesiyle Stuttgart’da 20-25 kadının bir araya gelerek platform kurma kararı aldığını söyledi.

25 kadınla başladı, sayı katlandı

Başlangıçta bireysel veya kurumsal olarak 25 kadınla başladıkları eylemlerinin zaman geçtikçe arttığını belirten Karlıklı, platformun sadece Stuttgart’ta değil Köln, Frankfurt, Düsseldorf gibi kentlerde de kurulduğunu hatırlattı.
“O dönem Türkiye’nin batısı ve doğusunda sürekli insanlar kayboluyordu. JİTEM’in yaptığı sayısız infazlar vardı. Uzun bir süre her hafta devam ettikten sonra gündemlerin çoğalması ile beraber güncel durumlarda veya her 100’üncü hafta dolduğunda yapmaya karar verdik” diyen Karlıklı, şu an platformda Yeni Kadın, SKB, Şehit Meryem İnisiyatifi, Yaşanacak Dünya, Alınteri, ADKH gibi kurumların ve bireysel katılan kadınların da yer aldığını kaydetti.
Platform, çalışmaları kapsamında Türkiye’deki Cumartesi Anneleri ile bilgi alışverişinde bulunuyor, onların gündemleri temelinde Almanca’ya basın açıklamaları yapıyor.
Kayıp olayı bambaşka bir şey
25 yıldır bir anne olarak platformdaki yerini aldığını dile getiren Karlıklı, “Kayıp olayı bambaşka bir şey; evladının yaşayıp yaşamadığını bilmiyorsun. Bekliyorsun ama sonuç yok. Bizim toplum olarak cenaze gömme, mezar ziyareti gibi ritüellerimiz var” diyor ve ‘kayıp’ ailelerinin bundan mahrum olduğunu söyledi. 12 Eylül’de gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan evladı için 33 yıl mücadele veren ve ömrü oğlunun kemiklerini bulmasına yetmeyen Berfo Kırbayır’ın, “Ben evimin badanasını değiştirmiyorum. Bir gün oğlum Cemil geldiği zaman evini hemen tanısın” sözlerinin çok şey ifade ettiğini belirten Karlıklı, “Belki o ev boyanmasa da oğlu Cemil o evi bulacaktı, ama kayıp olayını ve kişiye hissettirdiklerini çok iyi anlatıyor” dedi.

Berfo ananın vasiyeti için mücadele

Karlıklı, Berfo ananın “Oğlumun kemiklerini bulun, benim mezarıma gömün” vasiyetini yerine getirmek için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Son olarak da kendisine muhalifim diyen herkesi Cumartesi Anneleri’yle dayanışmaya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.