Bilim dergileri: Suyumuz kalmadı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Bilim dergileri

Bilim dergileri

  • Dünya genelindeki göllerin güvenliği Haziran ayı başında yayınlanan bilimsel dergilerin ana konusu oldu.

Science dergisi tarafından yayınlanan bir araştırma, iklim değişikliği, su kaynakları tüketiminin yoğunluğu ve tortu artışının bir sonucu olarak dünya genelindeki göllerde su rezervlerinin azaldığını gözlemliyor. Science News ayrıca Amerika'daki en büyük tuz gölünün 5 yıl içinde yok olacağı uyarısında bulundu. American Scientist ise buzul gölü taşkınlarının komşu toplumlar için yarattığı tehlikeleri ele aldı.

National Geographic

National Geographic'in seçkin makale koleksiyonunun bu ayki konusu vahşi yaşamdı, bu nedenle kapak başlığı olarak “Vahşi Doğaya Doğru” seçildi. İçerikteki ilk makalede ABD'nin New Mexico eyaletindeki “Gila” ormanı hakkındaydı. Bu makale ülkedeki doğal yaşam alanlarının yüz yılı aşkın bir süredir korunması ve bir miras olarak düşünülen doğaya gerekli özenin gösterilmesi konusunu ele aldı. İkinci makalede ise İtalya'nın Aeolian Adaları'nın, asitli dalgalarında “su altındaki yaşam” konusunu ele alındı. Üçüncüsü ise Kongo Havzası'nda tilki etine alternatifler arayan bir kampanya ve Brezilya kırsalında doğayla uyum içinde yaşamada kadınların etkili rolünün araştırılması üzerineydi.

New Scientist

Kaybolan kuş türlerini arama girişimleri ve bunun bilime sağladığı fayda, New Scientist'teki önemli makalelerden birine konu oldu. Dünyanın dört bir yanındaki kuşlar, türlerinin yarısının sayılarının azalmasına ve her 8 türden birinin tehlike altındaki türler listesine dahil edilmesine neden olan artan tehditlerle karşı karşıya. Uzun süredir kayıp olan kuş türlerine ilişkin gözlemler, yaşayan türler arasındaki “kayıp” ya da “soyu tükenmiş” ayrımının bulanık olduğunu gösteriyor. Kaybolan türlerin aranması, bazı durumlarda milyonlarca dolarlık harcamaları gerektiriyor. Arama başarılı olduğunda etkili koruma programlarını beraberinde bazı maliyetleri de taşıyor.

Science

Science, göl su rezervleri için arama sonuçlarını görüntüledi. Araştırma, dünyanın dört bir yanındaki göllerde, özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde, en önemlileri yüksek buharlaşma oranları, tarım ve diğer insan faaliyetleri için su kaynaklarının tüketim yoğunluğu ve göl diplerindeki tortu seviyesindeki artış olmak üzere çeşitli nedenlerle su miktarlarındaki düşüşü izliyor. Göller, yağış, yüzey akışı ve buharlaşma da dahil olmak üzere havza düzeyinde çoklu iklim süreçlerini dengeleyen 'iklim değişikliğinin koruyucuları' olarak tanımlanmaktadır. İklim değişikliğinin göller üzerindeki yerel etkileri bir bölgeden diğerine değişmektedir. Kurak bölgelerdeki kuraklık göl suyuna olan talebi artırır ve buharlaşma oranlarını yükseltir. Soğuk bölgelerdeki yüksek sıcaklıklar karları eritir ve göller için ek su şarjı sağlar.

Scientific American

Nükleer füzyon enerjisi ya da yıldızların enerjisi, Scientific American dergisinin kapağındaki baş makaleydi. Nükleer füzyon deneylerindeki son gelişmeler, insanlığın geleceğini destekleyen sürdürülebilir enerji umutlarını tazeliyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Amerikalı bir bilim ekibi, deneysel bir reaktörden, içine giren enerji miktarını aşan füzyon enerjisi elde ederek büyük bir atılım gerçekleştirmeyi başardı. Nükleer füzyon teknolojisinin iklim değişikliğini durdurmak için ticari olarak zamanında hazır olması beklenmese de, bu yüzyılın ikinci yarısında bol miktarda temiz enerji kaynağı olacağı düşünülüyor.

BBC Science Focus

Mercan ağarmasının ele alınması BBC Science Focus'un önemli konularından biriydi. Avustralya Southern Cross Üniversitesi, ağarma karşısında dirençli olan orijinal mercan resiflerini seçerek, üreme hücrelerini toplayarak ve yumurtaları daha sonra özel deniz inkübatörlerinde yetiştirerek ağarmaya dirençli mercan türünü geliştirmek için deneyler yürütüyor. Mercan larvaları yumurtadan çıktıktan sonra mercanların yenilenmesi için hedef bölgelere bırakılıyor. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak deniz sularının ısınması, geçtiğimiz yıl Avustralya yakınlarındaki Büyük Set Resiflerinin yüzde 91'inde ağarmaya neden oldu.

Science News

Science News, dünyanın dört bir yanındaki tuz göllerinin karşı karşıya olduğu çevresel sorunlarla ilgileniyor ve ABD'deki Büyük Tuz Gölü'nün küçülen alanını bir model olarak seçti. Büyük Tuz Gölü, geçen yılın sonbaharında kayıtlı tarihindeki en düşük su seviyesine tanıklık etti; ortalama seviyesinin yaklaşık 6 metre altına düştü ve bu da Amerika'daki en büyük tuzlu gölün alanının tarihsel alanının yarısına gerilemesine yol açtı. Tuzlu gölleri besleyen su kaynakları insan faaliyetleri nedeniyle tükenmekte, kuraklık ve ısınma sonucu yüksek buharlaşma oranlarıyla durum daha da kötüye gitmektedir. Araştırmacılar, su kaynaklarının tüketiminin bu şekilde devam etmesi halinde Büyük Tuz Gölü'nün 5 yıl içinde yok olacağını tahmin ediyor.

American Scientist

American Scientist, küresel ısınmanın buzul gölleri üzerindeki etkisi ve bu göllerin taşmasının yakınlarında yaşayan toplumlar üzerindeki risklerine ilişkin yeni bir araştırmanın sonuçlarını sundu. Araştırma kapsamında buzul gölleri içeren 1089 havza incelendi ve bu havzalar, civarda yaşayanlar için tehlikelerini keşfetmek amacıyla hükümet yolsuzluğu, insani kalkınma ve toplumların kırılganlığı göstergelerine göre sınıflandırıldı. Araştırma, yaklaşık 15 milyon insanın buzul gölü taşkınlarının etkilerine karşı savunmasız olduğu ve bunların yarısından fazlasının Hindistan, Pakistan, Peru ve Çin'de yaşandığı sonucuna vardı. Buzulların 2100 yılına kadar kütlelerinin yaklaşık yarısını kaybetmesi bekleniyor. Buzullar çekildikçe, nüfus, tarım arazisi ve su arayışıyla buzullara yaklaşacak bu da buzul göllerinin yok olmasını artıracak.

The Scientist

Plastik parçacıkların insan vücudundaki mikrobiyota topluluğunun dengesi üzerindeki etkisi The Scientist dergisinin ilgisini çekti. İnsan vücuduna her hafta 5 grama kadar mikroplastik parçacık (mikroplastik) girmekte, bu da karaciğer, böbrekler, dalak, akciğerler ve plasentayı gerçek birer plastik atık deposu haline getirmektedir. İnsan bağırsağını taklit eden sentetik bir biyolojik ortam kullanılarak yapılan laboratuvar deneyleri, yararlı bakterilerin azalması ve patojenik bakterilerin artması nedeniyle bağırsak mikrobiyom topluluğunun mikroplastiklerin varlığıyla bozulduğunu göstermekte. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.