Bir tablo bir hayat

Kültür/Sanat Haberleri —

Bir tablo bir hayat/Elif Gamze Bozo

Bir tablo bir hayat/Elif Gamze Bozo

  • Sokak hayvanları için resim sergisi düzenleyen Elif Gamze Bozo, hayvanların ekosistemin önemli parçası olduğunu belirterek, “Resimlerinde işlediğim temaların amacı, doğanın ahengini göstermektir” dedi.  

Elif Gamze Bozo, sokak hayvanlarının mama ve klinik masrafları için ilk solo sergisini “Bir Tablo Bir Hayat” ismiyle Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) gerçekleştirdi. Cam kemik hastası olan Bozo, engeline rağmen ürettiği sanatıyla sokak hayvanları için farkındalık yaratacak çalışmalarının ilkine imza attı.

Bir yandan belgesel fotoğrafçılığı ve amatör olarak resimle uğraşan Bozo, aynı zamanda gazetecilik yapıyor. Sanatıyla birçok kez ödüllere de layık görülen Bozo’nun, ayrıca “İlle de Hayat”, “Gitmek İçin Gelir Aşk”, “Kambur Güvercin”, “Kendime Engel Olamıyorum-Senegal” isimli kitapları bulunuyor.

Sokak hayvanları için düzenlediği sergiye dair Mezopotamya Ajansı’na konuşan Bozo, sergisini farklı illere de taşımak istediğini belirtti.

Çocuklar, hayvanlar, engelliler

Kendi hak temelli mücadelesine hayvanları da dahil etmek istediğini ifade eden Bozo, “Çocuklar, hayvanlar, engelliler ve kadınlar her zaman ezilen kesim oluyor. Tabii buna daha ırkları dahil etmedim. Irklar, mezhepler de işin içinde. Aslında hepimiz aynı kıtada, aynı göğün altında yaşıyoruz. Aynı gezegenin yaşayanlarıyız” dedi. Evde baktığı iki kedinin dışında sokak hayvanlarını da beslediğini dile getiren Bozo, “Türkiye’de sokak hayvanları çok fazla şiddete maruz kalıyor, açlıkla mücadele ediyor. Ben de onların yaşam alanlarına daha fazla imkan tanımak istedim” diye konuştu. 

Elif Gamze Bozo

Hepimiz birbirimizle iç içeyiz

Resimlerinde işlediği temalarda amacının doğanın ahengini göstermek olduğunu vurgulayan Bozo, “Çocuklar olmadan dünya güzel ve yaşanılır olmaz. Hayvanlar olmasa ekosistem çöker. Hepimiz birbirimizle iç içeyiz. Bir yaprağın dahi yok olması, ekosistemde büyük bir kayıp demek. Evrende halka oluşturuyoruz. Ben de halkanın bir parçası olarak, bir kısmını kurtarmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz yaz yaşadığımız büyük orman yangınlarında hiç uyuyamadım. Sürekli yardımlarda bulunmaya çalıştım. Tabii bir kerelik değil, köklü çözümler üretilmesi gerekiyor” diye belirtti.

Yaşam alanları yok ediliyor 

Yerel yönetimlerin adım atması gerektiğini sözlerine ekleyen Bozo, yaşamımızın her alanında bulunan hayvanların es geçilmemeleri gerektiğini söyledi. Sergiyi farklı illere de taşımayı düşündüğünü ifade eden Bozo, davet alırsa gösterime devam etmek istediğini belirtti. Hayvanlar için bir seferlik yardımın yeterli olmadığına dikkat çeken Bozo, şöyle devam etti: “Hayvanların yaşam alanları yok. Her gün önlerine bina koyuyoruz, yaşam alanlarını kısıtlıyoruz, ağaç kesiyoruz. Hayvanlar nereye gidip, nerede yaşayacaklar. Yerel yönetimler her mahallede barınak oluşturmalı, yaşam alanlarını düzenlemeli, seyyar veterinerler mutlaka oluşturulmalı.” 

Bozo, komün bir hayat yaşanmadığı için insanların paylaşmayı bilmediğini ifade etti. Hayvanlara, çocuklara destek olmanın sadece maneviyat değil paydaşlık olduğunu hatırlatan Bozo, “Ben bu hayattan ne alabilirim değil ne verebilirim demeliyiz” diyerek, farkındalığın geliştirilmesi gerektiği mesajını verdi. ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.