Booker Ödülü, David Diop’a verildi

Kültür/Sanat Haberleri —

BOOKER ODULU

BOOKER ODULU

Çocukluğu Senegal’de geçen David Diop, ikinci romanı “At Night All Blood is Black” ile Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan ilk Fransız yazar oldu. Eseri Fransızcadan İngilizceye çeviren isim ise Anna Moschovakis. 50 bin sterlinlik ödül yazar ve çevirmen arasında paylaştırılacak.

Büyük büyük dedesinin Birinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarına dair suskunluğunu konu alan roman için jüri üyelerinden Lucy Hughes-Hallet, “Ana karakterin büyücülükle suçlandığı ve okuyucuya esrarengiz hisler veren bu savaş, sevgi ve delilik hikâyesi gerçekten çok güçlü” ifadelerini kullandı.

Jüri heyeti ise romanı, “büyülü bir nesir ve karanlık, dahice bir bakış açısı” olarak tanımladı.

Bu yılın kazanan romanı, Birinci Dünya Savaşı’nda batı cephesinde Fransa için savaşan Mademba ve Alfa isimli iki askerin hikâyesini anlatıyor. Ölümcül bir şekilde yaralanan Mademba ve cephedeki vahşetin ortasında hayatta kalmaya çalışan Alfa’ya odaklanan eser 2021’in en iyisi seçildi. David Diop kitabında ön cephelerde mücadele eden askerlerin duygusal sancılarını anlatıyor; çatışma, arkadaşlık ve hüzün temalarını işliyor. LONDRA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.