Bu defa ‘İnci Küpeli Kız’

Kültür/Sanat Haberleri —

Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) çevreci grup aktivistleri

Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) çevreci grup aktivistleri

  • Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) adlı çevreci grup, bu kez Lahey'deki Mauritshuis Müzesi'nde yer alan Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" tablosunu hedef aldı.

İklim aktivistlerinin son zamanlarda dünyaca ünlü sanatçıların eserlerine yönelik yaptıkları eylemlerle dikkat çekiyor. Claude Monet’nin Almanya’daki Barberini Müzesi’nde sergilenen ‘Les Mueles’ serisinde yer alan bir eserine patates püresi fırlatarak gündem yaratan Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) adlı çevreci grup, bu kez Lahey'deki Mauritshuis Müzesi'nde yer alan Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" tablosunu hedef aldı.

Eylemde bir aktivist Vermeer'in dünyaca ünlü "İnci Küpeli Kız" tablosuna kafasını yapıştırdı. İkinci bir aktivist ise kafasını tabloya yapıştıran arkadaşının üzerine domates bazlı bir madde döktü.

Protestoculardan biri, "Güzel ve paha biçilmez bir şeyin gözlerinizin önünde yok edildiğini gördüğünüzde ne hissediyorsunuz?" diye sordu. İki aktivist ve olayı filme alan üçüncü kişi "mülke karşı aleni şiddet" suçundan tutuklandı.

Mauritshuis Müzesi, "Neyse ki camın arkasındaki şaheser zarar görmedi. İklim aktivistlerini anlıyoruz. Onlar doğanın korunmasını savunuyorlar. Ancak biz kültürel mirasımızın korunmasından yanayız" dedi.

Just Stop Oil üyeleri bu ayın başlarında Londra'da Vincent Van Gogh'un "Ayçiçekleri" tablosuna da domates çorbası fırlatmıştı. AMSTERDAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.