Cenevre’de Kürtçe seçmeli ders olacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kürtçe panel / Lozan

Kürtçe panel / Lozan

  • İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık, Kürtçenin Eylül ayından itibaren Cenevre kantonunda seçmeli ders olarak okutulacağını söyledi. 

İsviçre Kürt Enstitüsü'nün Lozan, Cenevre, Zürih, St Gallen, Bern dahil birçok merkezde  ana dilde eğitim üzerine çalışma yaptığını vurgulayan Fatma Şık, “İlk aşama olarak birçok merkezde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması yönünde çalışmalarımıza başladık” dedi.

Öğrencilerin Kürtçenin bir çok lehçesinde  eğitim görmeleri yönünde yasal engellerin aşıldığını söyleyen Şık, “Cenevre kantonunda Eylül ayında başlayacak olan eğitim yılında Kürtçe seçmeli ders olarak okutulacak. Bu çalışmayı önümüzdeki süreç içerisinde İsviçre geneline yayacağız” diye konuştu. LOZAN

 

*****

Mainz’de panel

Almanya’da Mainz Üniversitesi’nde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle düzenlenen panele Kürtçe ders veren öğretmen İlyas İsen ve Kurdolog Lokman Turgut konuşmacı olarak katıldı.

İsen, Güney Kürdistan’da 1991 yılından bu yana okularda Kürtçe ana dil eğitimi verildiğini belirtirken, Türkiye’de 2012 yılından bu yana Kürtçenin sadece seçmeli ders olarak verildiğini söyledi. Rojava’da ise 2015 yılından bu yana okullarda resmi dilin Kürtçe olduğunu aktaran Isen, “Okullarda, üniversitelerde dersler Kürtçe veriliyor. İran’da ise bugüne kadar devlet okullarında maalesef Kürtçe yok” dedi.

Kurdistan’ın dışında 1929’dan bu yana Ermenistan’da, 1976 yılından bu yana İsveç’te, 1993 yılından bu yana Almanya’da okullarda Kürtçe dersi verildiğini belirten Isen, “Bunu unutmayalım; eğer bir dil okullarda öğretilmiyorsa bu dilin gelişmesini bekleyemeyiz” ifadesini kullandı.

Kurdolog Lokman Turgut ise Kürtçe üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına vurgu yaparak, “Kürtçeye yönelik baskılar hukuki olarak soykırımdır” dedi. Turgut, “Ana dilini konuşmak bir insan hakkıdır. Yok edilmeye çalışılan bir dil direnerek hayatta kalmayı başarmıştır” diyerek, Kürtçenin yaşam dili hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı. MAINZ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.