Cezasızlık zırhıyla zırhlı cinayetler

Erdem Aşkan

Erdem Aşkan

  •  Türk devlet güçlerinin, Kuzey Kurdistan'da zırhlı araçlarla işlediği cinayetlere biri daha eklendi. Bu kez kurban 5 yaşındaki Erdem Aşkan oldu. 
  •  Son 15 yılda en az 21’i çocuk 44 yurttaş böyle katledildi; 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralandı. Devlet güçleri cezasızlık zırhıyla korundu. 

 

Colemêrg'in (Hakkari) Gever ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan, uzman çavuşun kullandığı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. 

Colemêrg'in Gever ilçesinden Wan güzergahına ilerleyen Yüksekova İlçe jandarma Komutanlığında görevli uzman çavuşa ait araç, önceki gün Erdem Aşkan isimli 5 yaşındaki çocuğa çarptı. Çarpmanın etkisiyle yolda 50 metre savrulan Aşkan’a çarpan uzman çavuşun olay yerinden kaçtı. Olay yeri inceleme ekipleri ve trafik polislerinin yaptığı incelemelerin ardından Aşkan’ın cenazesi Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, cinayete ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Aracı kullanan uzman çavuşun gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Kaza değil, cinayettir

İHD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, 5 yaşındaki Erdem Aşkan'ın annesi ve kardeşlerinin de yanında olduğu bir esnada bu cinayetin yaşandığına dikkat çekilerek, şunlar belirtildi: "Son 10 yılda onlarca çocuğun askeri araçların manevralarından ve aşırı hızlı kullanılmasından kaynaklı hayatını kaybettiğini biliyoruz. İnsan Hakları Derneği adına dikkat çektiğimiz ve önceki olayların faillerinin cezasız kaldığına ilişkin uyarılarımız dikkate alınmadığından benzer olaylar sonucu çocuklar hayatlarını kaybetmeye maalesef devam etmektedir. Erdem Aşkan adlı çocuğun tüm uyarılara rağmen benzer şekilde hayatını kaybetmesini bir kaza değil, cinayet olarak görmekteyiz. Kent içerisinde çocukların oyun alanları dahil sosyal hayatın yoğun olduğu alanlarda askeri araçların ve askeri personelin sorumlu olduğu başta çocuklar ve yurttaşların hayatına mal olan olayların ve cinayetlerin araştırılmasını ve faillerin etkin bir şekilde yargılanmasını talep ediyoruz."

50 kişi böyle katledildi

İHD Amed Şubesi, Temmuz 2019'da yayınlanan “Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu”nu güncelledi. Açıklamada, “Son olarak Erdem’in yaşamını yitirmesi ile birlikte; 7 Haziran 2023 tarihi itibarıyla Kürt kentlerinin son 15 yılında meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirdi, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralandı" denildi. Yaşanan ölümlerin Kürt meselesinden bağımsız olmadığına dikkat çekilen raporda, “Kürt kentlerinde, Kürt meselesi ile bağlantılı şiddet ve çatışmaların yoğun gerçekleştiği yaşam alanlarında sınırsız sayıda bulundurulan, sürekli devriye halindeki zırhlı askeri araçların kuralsız kullanımı nedeni ile çarpmalar yaygın bir hal almıştır ve yaşam hakkı ihlaline sebep olmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Raporda şu talepler sıralandı: 

*  Bilimsel raporlarla sosyal yaşam alanlarında kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiş olan zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasını, 

* Bölgede görev yapan kolluk görevlilerinin yurttaşların yaşam hakkını tehlikeye sokacak şekilde özensizce araç kullanımı sonucunda yaşanan ihlallere karşı caydırıcı tedbirlerin alınmasını,

* Cezasızlık politikası nedeni ile ölüme ve yaralanmalara yol açan eylemlerin failleri olan kolluk görevlileri hakkında etkin bir biçimde adli ve idari soruşturmaların yürütülmesini talep ediyoruz.

Türkiye kentlerinde ise zırhlı araç çarpmaları sonucu biri çocuk iki kişi yaşamını yitirdi. İHD'nin raporuna işaret eden Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili Vezir Parlak, devlet güçlerinin cezasız bırakılmasanın, bu cinayetleri teşvik ettiğini belirtti. 

Devlet güçleri çekinmiyor

bianet'e konuşan Hakkari Baro Başkanı Ergun Canan, son yıllarda onlarca çocuğun, zırhlı araçların çarpması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bu ne yazık ki ilk değil ve son olacak gibi de görünmüyor" dedi. Canan sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü etkin soruşturmalar yürütülmediği gibi bu tarz olaylara karışan kolluk kuvvetleri, bir cezasızlık zırhıyla korunuyor, bir bakıma yargının eli kolu bağlanıyor. Devlet güçleri cesaretlendiriliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki failler cezalandırılmadıkça, bu tarz ölümler asla son bulmayacaktır. Bu ölümlerin son bulmasının yolu, failleri mutlaka cezalandırmaktan geçmektedir." 

Ne olursa olsun baro olarak soruşturmanın takipçisi olacaklarını belirten Canan, "Özellikle Yüksekova ve Hakkari bölgesi için şunu da söyleyebiliriz ki; kolluk kuvvetleri, trafik ışıklarını dikkat almıyor. Mevzut olayın trafik ışıkları ihlalinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını şimdi net olarak bilemesek de aşırı hız ve hatalı sollama söz konusu. Biz de hukuki süreci sonuna dek sürdüreceğiz" diye konuştu.

İHD'li Çapraz: Uyarılmış

İHD Hakkari Şubesi'nden Sibel Çapraz ise olayı "cinayetle eş değer" gördüklerini söyledi. Askeri personelin Emniyet ifadesinde hız yaptığını reddettiğini belirten Çapraz, "Lakin sollama yaptığı kamyon şöförü ifadesinde ilgili aracı korna ile uyardığını, buna rağmen hızını düşürmediğini dile getirdi. Kanun bilmez kural tanımaz tavırlar içindeki kolluk, birçok kazaya davetiye çıkarıyor. Kural koyucunun kendini kuralların üstünde görmesi bu tür üzücü durumları beraberinde getiriyor" dedi. 

İlçedeki İpek Yolu'nda camları filmli, sivil görünümlü araçların aşırı hız yapmasına dikkat çeken Çapraz, şunlarıekledi: "Okul güzergahlarının en yoğun olduğu bu caddede bırakın çocukları, yetişkinlerin bile karşıdan karşıya geçmeleri kontrollü olmadığı gibi hiç kimsenin can güvenliğinin olmadığını da gözler önüne seriyor."  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.