Cinayet değil, kadın kırımı

Kadın Haberleri —

Besma Akıncı

Besma Akıncı

  • 2020 yılında eşi tarafından katledilen Besma Akıncı davasında sona gidilirken, ablası Suad İsmail Xelil başlattığı imza kampanyasıyla adalet istedi. Avukatlar, mahkemeden Besma’nın katledilmesinin “cinayet değil kadın kırımı” olarak kabul edilmesini istedi.

Almanya’da ortalama olarak 1 saatte 13 kadın şiddete uğruyor. 3 günde bir kadın (eski) eşi tarafından katlediliyor. Almanya’da 2021 yılında 113 kadın eşi veya eski eşi tarafından katledildi. Besma Akıncı’da o kadınlardan biriydi.

Besma ateşli silahla katledildi

Besma Akıncı, 2010 yılında büyük umutlarla geldiği Avrupa’da 75 gram altın karşılığında kendisinden 20 yaş büyük Cemal Akıncı ile evlendirildi. Êzîdî Kürt aileye mensup olan Besma, evliliği boyunca şiddet gördü. En son 14 Nisan 2020’de eşi Cemal Akıncı (49) tarafından Almanya’nın Hildesheim kentine bağlı Einbeck kasabasındaki evde ateşli silah ile vurularak katledildi. Besma katledildiğinde 27 yaşında ve 3 çocuk annesiydi.

5 ay sonra tutuklandı 

Besma’yı katleden Cemal Akıncı, soruşturmanın ilk aşamasında aşırı alkollü olmaktan serbest bırakıldı. 5 ay sonra 8 Eylül 2020’de Göttingen savcılığınca tutuklanan Cemal Akıncı, cezaevine gönderildi. Savcılığın açıklamasına göre; Cemal Akıncı, eşini katletme olayına kaza süsü vermeye çalıştı. Ardından acil yardım hattını arayarak eşini kazara vurduğunu iddia etti. Yürütülen soruşturmada olayın kazara değil, kasten öldürme olduğu ortaya çıktı.

Besma için adalet kampanyası

Götingen Eyalet Mahkemesi’nde 2021 yılının Ocak ayından bu yana yargılaması süren Cemal Akıncı’nın en ağır cezaya çarpıtılması gerektiğine inan Besma Akıncı’nın ailesi ve avukatları davanın “cinayet değil kadın kırımı” olarak ele alınmasını talep etti. 

Besma’nın ablası Suad İsmail Xelil de adaletin yerini bulması için bir imza kampanyası başlattı. Yargılamanın son aşamasına doğru geldiğine dikkat çeken Xelil, başlattığı ‘adalet’ kampanyasıyla kardeşinin katledilmesi olayının mahkeme heyetince “kadın kırımı” (feminicid) olarak kabul edilmesini istedi. 

Dava 2 Aralık’ta

Kız kardeşi Besma’nın uzun yıllar evli olduğu erkeğin şiddetine maruz kaldığını anlatan Xelil, ancak buna rağmen 17 Kasım 2022 gününe kadar da davada olayın “kadın kırımı” olarak görülmediğini söyleydi. Xelil, bütün dünyada kadına yönelik şiddetin son bulmasını talep etti. 

Suad İsmail Xelil’in başlattığı ‘Kız kardeşim Besma için adalet’ (Gerechtıgkeıt für meine schwester Besma) kampanyasına destek vermek isteyenler şu internet adresine tıklayabilir: https://www.openpetition.de/petition/online/gerechtigkeit-fuer-meine-schwester-besma

Besma Akıncı’nın bir sonraki duruşması 2 Aralık’ta görülecek.

 

3 günde bir kadın katlediliyor

Besma Akıncı’nın katledilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, Almanya’da kadına yönelik şiddette dikkat çekti.

Almanya’da 3 günde bir kadının (eski) eşi tarafından katledildiğini açıklayan UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, “Mahkeme salonlarında kadınları öldürmek normal kabul ediliyor. Bir kadın ayrılmaya karar verdiği zaman bu cinayetler yaşanıyor. Besma Akıncı’nın davasında yaşanan durum da böyleydi” dedi.

Kadın kırımına karşı mücadele

“Almanya'da kadınlar yıllardır şunu açıkça ortaya koyuyor: kadına yönelik şiddet politiktir!” diyen UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi devamla şunları ifade etti:  “Feminicide karşı mücadele, cinsiyetten bağımsız olarak hepimizi ilgilendirir. Baskının, köleliğin ve cinayetin ortaya çıktığı bir toplum özgür değildir. Bunun için birlikte güçlenmeli, şiddete karşı örgütlenmeli, konuyu her yerde gündeme getirmeye çalışmalıyız.” 

Harekete geçelim!

Besma Akıncı’nın davasını ilk günden beri takip ettiklerini belirtilen UTAMARA, “Besma’yı unutmayalım. Onun katledilmesi hepimiz için bir uyarı. Bunun için her gün sokaklarda, mahkemelerde ve parlamentolarda kadın kırımına karşı net bir duruş sergilemeliyiz. Herkes katillerin yargılandığı davaları izlemeli ve şiddete karşı harekete geçmeli” diyerek kadına yönelik şiddetin işte, evde, sokakta konuşularak yayma çağrısında bulundu.

Tutarlı önlemler alınmalı

Kadınlar için insan hakları derneği de (TERRE DES FEMMES), aile içi şiddeti ve kadın cinayetlerini etkili bir şekilde önlemek için kadına yönelik şiddete karşı tutarlı önlemler alınması çağrısında bulundu. 

TERRE DES FEMMES’in BMFSFJ ve Federal Kriminal Polis Dairesi’nin 24 Kasım’da yayınladığı rapora göre 2021 yılında  Almanya'da 115 bin 342 kadın eş şiddetinin kurbanı oldu. 113 kadın eşi veya eski eşi tarafından katledildi. Mağdurların sayısı son bir yıl içinde yüzde 3 azalırken, son beş yıl içinde yüzde 3,4 arttı. 2017’de 138 bin 643 olan sayı 143 bin 604’e yükseldi. 

Ancak tablo çok daha karanlık. Federal Kriminal Dairesi, şiddete uğrayan birçok kadının başvuru yapmaktan çekindiğini vurgulayarak, rakamların rapora yansıyandan daha yüksek olduğuna da işaret etti. 

Faillerin yüzde 78’i erkek

TERRE DES FEMMES, aile içi şiddetin, Almanya'da en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bir saat içinde ortalama 13 kadın şiddete uğruyor. Her dört kadından biri hayatı boyunca aile içi şiddete maruz kalıyor. Çoğu için bu, yalnızca bir defaya mahsus bir şiddet deneyimi değil. Onlar da çocukları da yıllarca şiddete maruz kalıyor. Kurbanların yüzde 80,3'ü kadın. Şüphelilerin yüzde 78,8'i erkek” diye belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.