Çocuk işçiliğinde devlet sermaye ile ortak

Kadın Haberleri —

.

.

  • Çocuk işçiliğine ilişkin geçtiğimiz günlerde araştırma raporunu kamuoyuyla paylaşan Rengarenk Umutlar Derneği yürütme kurulu üyesi Necla Korkmaz, çocuk işçiliğinin sermayenin ve devletin ortaklaştığı bir alana dönüştüğünü kaydetti.

Rengârenk Umutlar Derneği,“Pandemide Artan Çocuk İşçiliği Araştırma Raporu-Diyarbakır Örneği” başlıklı araştırmasında Amed’te salgın döneminde artan çocuk işçiliğini, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk ve sınıfsal özellikler gibi temel başlıklarda araştırma yaparak raporunu 16 Eylül’de kamuoyuyla paylaştı. 155 çocuk ve 14 aile ile yapılan çalışmanın sonuçlarının raporlaştırdığı araştırmanın amacı, Birleşmiş Miletlerin Çocuk Haklarına dair sözleşmesi ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “1999 tarihli 182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi” çerçevesinde devlete yükümlülüklerini hatırlatma.

Çocukların mağduriyeti giderilemiyor

2017 yılında çocukların çalışma sonrası sorunlarını gidermek üzerine kurulan Rengarenk Umutlar Derneği yürütme kurulu üyesi Necla Korkmaz yaptıları araştırmayı ve çocukların durumun Jinnews’e değerlendirdi.

Rengarenk Umutlar Derneği’nin kuruluşundan bu yana çocukların mağduriyetini gidermek için yaptığı çalışmaları aktaran Necla Korkmaz, tüm çalışmalara rağmen çocukların mağduriyetinin giderilmemediğini kaydetti. Bu yüzden bir çalışma planı hazırlayarak, araştırma yaptıklarını dile getiren Korkmaz, kamuoyuyla paylaşılan rapora değindi.

 

8 farklı iş kolunda üzerinden araştırma

Salgın döneminde çocukların uzun süre evden çıkamadıklarını ifade eden Korkmaz, telekonferans yoluyla 8 farklı iş kolundan 155 çocukla 2 ay boyunca yaptıkları anket çalışmasının olumlu sonuç verdiğini dile getirdi.

“155 çocukla sınırlı kalmamızın nedeni yaş aralığımızın 12-15 yaş aralığını kapsaması” diyen Korkmaz, sadece 14 aile ile konuşabildiklerini kaydetti. 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu ailelerin bildiğini de belirten Korkmaz, çocukların neden çalıştırıldığına ilişkin olarak da; birincisi çocukların ailelerine destek sunmak zorunda olması, ikincisi okul masraflarını çıkarmak zorunda kalmaları olarak ifade etti. 

Bakanlık hakkında simgesel suç duyurusu

Salgın sürecinde işsiz kalan birçok ailenin çocuklarını çalıştırmak zorunda kaldığını belirten Korkmaz, ailelerin çocuklarını sanayi, tekstil vb yerlerde çalıştırmasını bir koruma yöntemi olarak geliştirdiklerine dikkat çekti. Korkmaz, “Her iki durumda da devletin ve yetişkinlerin sorumlulukları var. Ailelerin yoksul olmasından dolayı çocuklar çalışıyorsa sosyal politikalarda ve uygulamalarda eksiklik olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmaların sonucundan ortaya çıkan ihlallerden dolayı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hakkında simgesel bir suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.  

Sermaye ve devlet ortaklaşıyor

Çocuklar için imzalanan sözleşmelerde Türkiye’nin taraf olduğunu kaydeden Korkmaz şöyle devam etti: “Çocuk işçiliği dünyada en önemli 10 sorundan biri ama Türkiye’nin bunun için bir çalışma yaptığını görmüyoruz diyerek, “Resmen alan açılıyor. Esnaflara çocukları niye çalıştırıyorsunuz diye sorduğumuzda sigorta parasının, iradesinin olmadığını söylüyorlar. Çocuğu şiddetle eğitebilir, iş yaptırabilirim düşüncesi hakim. Bu çocuğun gelişimsel ve fiziksel özelliklerini olumsuz etkiliyor. Çocuk okulda akranları arasında teşhir oluyor, bu durum okuldan soğumasına ve okul okumamasına neden oluyor. Sermayenin ve devletin ortaklaştığı bir alana dönüşüyor. Görmezden geliyorsanız, ortağısınızdır. Bizde olanları normalleştirerek aslında meşrulaştırıyoruz. Buna dur demek için aktif savunuculuk faaliyetleri yürütmek gerekiyor. Devleti harekete geçirmek için eylem ve etkinliklerin yapılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde kurumlarla ortaklaşa eylem planı çıkartabiliriz.” 
 
Çocuklar cinsel saldırıya açık hale geldi

Araştırmada kız çocuklarının tekstil ve mezarlık bakımı işlerinde ağırlıklı olarak çalıştığını dile getiren Korkamaz, salgın döneminde tekstilde çalışan çocukların cinsel saldırı ve emek sömürüsüne açık hale geldiğini belirtti. Özellikle trafik ışıklarında çalışan çocukların her türlü kazaya açık olduğunu ifade eden Korkmaz, çocuklara hakaret edildiğini, hatta sattığı suyun parasını bile alamadıklarını öğrendiklerini aktardı.

Uzaktan eğitime de değinen Korkmaz, “Yoksul çocukların diğer çocuklar ile arası çok net bir şekilde açıldı” dedi.  

JINNEWS/AMED
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.