Delîl Zagros şehit düştü

Şehit Delîl Zagros (Cercis Çaksu)

Şehit Delîl Zagros (Cercis Çaksu)

  • Girê Amediye Direniş Alanı’nı Türk ordusuna karşı kaleye çeviren Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin komutanlarından Delîl Zagros'un (Cercis Çaksu) 25 Temmuz'da şehadete ulaştığı duyuruldu.

Komutanlığını yaptığı Girê Amediye Direniş Alanı’nı savunarak, Türk ordusuna ilk ve en etkili darbeleri vuran, aylarca ilerlemesini durduran, yüzlerce askeri kaybettiren ve hiçbir sonuç alamadan kaçıp gitmesine yol açan direnişin mimarlığını ve komutanlığını yapan Delîl Zagros (Cercis Çaksu) şehit düştü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan açıklamaya göre; Delîl Zagros (Cercis Çaksu / Wan) Medya Savunma Alanları’nı işgal etmeye kalkan düşmana darbe vurmanın arayışı içerisindeyken gerçekleşen bombardıman sonucunda ağır yaralandı fakat kurtarılamayarak 22 Temmuz'da şehadete ulaştı. BİM, Delîl Zagros hakkında şu bilgileri de paylaştı:

Yurtsever kültürle büyüdü

Wan’ın (Van) Şax (Çatak) ilçesinden dünyaya geldi. Ailesi, Ertûşî aşiret konfederasyonun bir kolu ve toplumsal değerlerine bağlı büyük bir Kurdistan aşireti olan Alan'a mensup. Alan aşiretinden ve yurtsever çevreden edindiği kültürle büyüdü. Bir yanıyla Botanlı, bir yanıyla Serhatlıydı. Wan merkezde ortaokula kadar okudu, daha sonra okulu bırakarak işçi olarak çalıştı. Çalışırken uzun süre futbol da oynadı.

 

Şehit Delîl Zagros (Cercis Çaksu)

 

Kısa sürede komutanlaştı

Çocukluğundan itibaren PKK’yi tanıyordu, yetişkin yaşa geldiğinde araştırıp okudu, düşünsel düzeyde anlayıp mücadele gerçekliğini kavrayarak bilince çıkardıktan sonra ideolojik bir katılım sağladı. Wan'da 2013'te gerilla saflarına katıldı, ardından Medya Savunma Alanları’na geçti. Yeni savaşçı eğitimini başarıyla tamamladı. PKK’ye adımını attığı ilk andan itibaren kendisi için hiçbir zaman sıradan bir katılımı kabul etmedi, tüm görevleri muzaffer bir komutan olma iddiasıyla üstlendi. Çalışkanlığı, emektarlığı, fedakarlığı, yüce gönüllülüğü, mütevazılığı, yoldaş canlısı özellikleriyle bulunduğu eyaletteki tüm yoldaşların değer verdiği bir yoldaş haline geldi. Çok tez zamanda komutanlaştı, hemen sorumluluk üstlendi, yüksek temposuyla başladığı her çalışmayı mutlak başarıyla sonuçlandırdı.

Hêzên Taybet’te fedai eğitimi

Katılımını daha da büyütmek, devrim yürüyüşünü fedailik düzeyinde sürdürmek üzere Hêzên Taybet örgütlenmesine dahil oldu. Büyük fedai komutanlardan Şervan Varto, Bawer Hakkarî ve Xelîl Jêhat'tan eğitim aldı. Hêzên Taybet eğitim sürecini başarıyla tamamladıktan sonra Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı bünyesindeki hassas ve kritik çalışmalara dahil oldu. Karargah Komutanlığının yanında üç yıl boyunca birçok farklı çalışmada bulundu, çeşitli görevler üstlendi, tüm çalışma ve görevleri mutlak başarı ölçüsü temelinde gerçekleştirdi. Üstün yararlılıklar göstererek önemli bir rol oynadı.

Yoğun eğitimi hiç bırakmadı

Bu süreci çok öğretici bir devrim okulu olarak ele aldı, örgüt tarz, tempo ve disiplinini kişiliğinde somutlaştırarak cevap olmaya çalıştı. Ortaokul mezunu olmasına rağmen pratik çalışmalarla kendisini sınırlamdı, aynı zamanda Apocu ideolojide, paradigmada ve Devrimci Halk Savaşı stratejisinde derinleşti. Savaş tarihini araştırıp inceledi, tarihi kişilikleri ve komutanları büyük bir hayranlıkla okudu, onlardan çıkardığı dersler temelinde kişiliğini zenginleştirdi. Devrimciliği asla tek boyutlu olarak ele almadı. Kritik ve zor anlarda kendisini yoldaşlarına siper etti, yoldaşlarının yarasını sardı.

 

Şehit Delîl Zagros (Cercis Çaksu)

 

Bu kez kendisi eğitti

Karargah Komutanlığından sonra 2019'da Hêzên Taybet bünyesindeki akademi çalışmalarına dahil oldu. Akademi ortamında sorumluluk üstlenip yoldaşlarını eğitti. Eğitimi sadece söz düzeyinde bırakmayıp pratikte de bizzat gösterdi. Kurdistanî değerlere son derece bağlıydı. Kendini hep borçlu hissederek yaşamının her anını mücadeleye adadı.

Girê Amediyê'nin komutanı

Türk ordusunun 2022'de hedeflediği Girê Amediyê Direniş Alanı’nın komutanlığını yaptı. Komutanlığında işgalcilere ilk ve en ağır darbeler indirildi. Aylarca ilerlemesi durduruldu. Yüzlerce kayıp verdirildi, 2 helikopter düşürüldü. Türk ordusunun özel kuvvetlerine mensup askerlerinin cenazesine el konuldu. Böylece Türk ordusunun hiçbir sonuç alamadan Girê Amediyê’den kaçıp gitmesine yol açıldı. Bu direnişin mimarlığını ve komutanlığını yaptığı gibi, savaş tünellerinin ve mevzilerinin hazırlanmasında ve hareketli timlerin arazide hakimiyet kurmasında çok büyük emekler verdi.

Son ana kadar fedaiydi

Medya Savunma Alanları’nı işgal etmeye kalkan düşmana darbe vurmanın arayışı içerisindeyken gerçekleşen bombardıman sonucunda ağır yaralandı fakat kurtarılamayarak şehadete ulaştı. Tüm Kurdistan halkının daima gurur duyacağı, kendisine örnek alacağı, fedailiğin timsali, gözde devrimci ve Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin sembol komutanı olarak mücadele tarihine adını yazdırdı. Nefes aldığı son ana kadar fedaice mücadele etti. BEHDİNAN

 

*****

Direniş alanları bombalandı

Türk ordusu, direniş alanlarını 10 kez uçaklarla, 36 kez de saldırı helikopteri, obüs, tank ve ağır silahlarla bombaladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, KCK'nin depremlerden dolayı ilan ettiği eylemsizlik kararına rağmen Türk ordusunun saldırıları sürüyor. Detayları şöyle:

* Türk ordusu, 12 Mart’ta Metîna’nın Girê Çarçêl, Serê Metîna alanı ve Şelazê köyü çevresi, Zap’ın Geliyê Balinda alanı ve Xakurkê’nin Lolan suyu çevresini savaş uçaklarıyla 10 kez bombaladı.

* Girê Cûdî ve Girê FM Direniş Alanları ile Çemço ve Sîda’daki direniş mevzileri de aynı gün saldırı helikopteri, obüs, tank ve ağır silahlarla 36 kez bombalandı. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.