Devlet katilin avukatlığını yapıyor

  •  Irkçı saldırı sonucunda katledilen Kürt ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, devlet yetkililerinin açıklamalarıyla katili savunduğunu vurguladı. Karabulut, Konya Emniyet Müdürü’nün katliamın ırkçı saiklerle işlenmediği yönünde kendisinden açıklama yapmasını istediğini belirtti.

ÖZNUR DEĞER - JİNNEWS/KONYA

Ankara, Afyon, Antalya, Konya gibi kentlerde yaşayan veya çalışmak durumunda olan Kürtler, ırkçı saldırıların hedefi haline getirilirken, yargının cezasızlık politikaları da saldırıların artmasına yol açıyor. Irkçı saldırıların örneklerinden biri Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’nde 30 Temmuz’da katledilen Karslı Kürt aile. 4’ü kadın 7 kişinin fail Mehmet Altun tarafından katledilmesi, ülkede Kürtlere yönelik artan saldırıları gün yüzüne çıkardı. Katil Altun olayın ardından 6 gün sonra tutuklanırken, olayla ilgili failin yakınlarından toplam 10 kişi de tutuklandı. 

Katledilen ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, davaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Devlet yetkilileri avukatlık yapıyor’

Ailenin 12 Mayıs’ta kendilerine yönelik gerçekleşen saldırının ırkçı saiklerle gerçekleştiğini aktardığını belirten Karabulut, “Dedeoğulları ailesine saldıranlar, ‘Biz ülkücüyüz, sizleri buradan kaldıracağız’ demiş. Bunu Dedeoğullar, savcılıkta ifade ettiler. Hal böyleyken, özellikle devlet yetkililerinin bunun böyle olmadığını söylemesi tarafsız bir açıklama değildir. Müvekkillerimi yalanlayan bir açıklamadır. Adeta saldırgan ve katillerin avukatlığını yapmaktır. Saldırının saiki bu şekilde olmasına rağmen gerek bakanlıkça gerek başsavcılıkça gerekse de valilikçe olaya vakıf olmadan yapılan açıklamalar bu şekilde oldu” dedi.

‘Konya Emniyet Müdürü açıklama yapmamı istedi’

Katliama ilişkin yanlış bir algı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Karabulut, “Konya İl Emniyet Müdürü, olay yeri incelemesi esnasında böyle bir olayın olmadığını, basit bir komşu kavgası olduğu şeklinde Twiter üzerinden açıklama yapmamı istedi. Ben bunu reddettim” diye konuştu.

Önceden etkin koruma talebinde bulunduklarını kaydeden Karabulut, bu talebin karşılanmadığını, uzaktan çağrı yoluyla koruma tedbiri uygulandığını ifade etti.

‘Katliamı faili meçhul bırakılmak isteniyordu’ 

Kamuoyunun bu davaya duyarlı yaklaşması ve sahiplenmesi sonucunda gözaltına alınan 14 kişiden 10’unun tutuklandığını ve failin yakalandığını vurgulayan Karabulut, aksi takdirde olayın faili meçhul olarak kalabileceğini kaydetti. Karabulut, “Bu çok organizeli ve planlı bir katliamdı. Asıl hedeflenmek istenen katliamı faili meçhul bırakmaktı. Ama şu anda etkin bir soruşturma yapılıyor. Geniş aile arasında bir whatsapp grubu tespit edildi. Bu whatsapp grubunun varlığını gözaltına alınanlardan 7-8 tanesi söylüyor. Gerekçelerini, 12 Mayıs saldırısından sonraki hukuki gelişmeleri takip etmek olarak belirtiyorlar ama grubun içindeki yazışmaların çözümlemesi hala elimize geçmedi. Çözüldüğü zaman  soruşturmanın seyri açısından önemli bir delil olacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Grubu kuran dışarda

Failin, ailenin evine hazırlıklı gittiğini söyleyen Karabulut, “İki şarjör ve yeterince mermi ile eve gidiyor. Benzin bidonu getirmiş ve delilleri karartmak için evi ateşe vermeye çalışmış. Bütün deliller planlı, organizeli ve failin tek başına olmadığını ortaya koymaktadır” diye belirtti.

Taraflar ve şüpheliler arasındaki hesap hareketliliğinin incelendiğini belirten Karabulut, finans bakımından bir takım talepleri olduğunu dile getirdi. Karabulut, 16 mermili silahın hangi para ile alındığını sorarak, Whatsapp grubunu kuranın maddi durumunun iyi olduğunu, ancak grubu kuranın tutuklanmadığını söyledi. Karabulut, bu şahsın şüpheli olarak ifadesine başvurulması ve tutuklanması için de savcılığa talepte bulunduklarını ifade etti. Failin aracında parmak izine rastlanan kişinin ifadesinin alınması için Beyşehir’e talimat yazıldığını ifade eden Karabulut, failin kullandığı yedek telefonun incelenmesi için de BTK’dan sonuç beklendiğini aktardı.

 

Hakim Dal cinayetinde neden bir kişi tutuklandı?

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklar Mahallesi’nde, 60 kişilik ırkçı grubun silahlı saldırısında 21 Temmuz’da katledilen Hakim Dal’ın durumuna ilişkin konuşan Karabulut, katledilen Dal ile ilgili ciddi ihmallerin olduğunu söyledi. Karabulut, 50-60 kişi tarafından bir saldırının söz konusu olduğunu ancak tek bir kişinin tutuklandığını belirtti. Karabulut, şunları söyledi “Neden bir kişi tutuklandı? Jandarmanın tarafsız ifadesi var. 3 jandarmanın ‘6-7 kişi Hekim Dal’ın üzerine çullanmış tekme tokat ve taşlarla dövüyorlardı. Daha sonra silah sesi duyup Hakim Dal’ın öldüğüne şahit olduk’ demesine rağmen olayı bir kişiye indirgeyip diğer saldırganları sorumluluktan kurtarma çabası içerisindeler.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.