Devletin şiddeti mi depremin şiddeti mi öldürür?

Forum Haberleri —

6 Şubat depremi/foto: AFP

6 Şubat depremi/foto: AFP

  • Türk devleti ve çeteleri ile Suriye rejiminin iş birliği ve saldırıları depremde de kesintiye uğramadı. Depremzedelere yardımların engellenmesi için ortak çalıştılar. Depremi fırsata çevirip işgalini güçlendiren Türkiye obüs, havan topu saldırılarına da ara vermedi.

RÊJÎN LEZGÎN

Merkez üssü Maraş olan deprem Bakurê Kurdistan’daki 10 şehir ile birlikte Suriye'de İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus’u da yıkıp geçti. Depremin vurduğu kentler, Ortadoğu’da savaşın merkezinde olan, halkın zor şartlar altında, savaşın yıkıntıları arasında yaşama tutunmaya çalıştığı şehirler. Savaşın vurduğu bu yerlere bir kez de deprem vurdu. Ancak yaşadıkları trajedi yine görmezden gelindi; ne seslerini yeterince duyurabildiler ne de kurtarıcılarına ulaşabildiler.

Ankara-Şam iş birliğiyle

Suriye’de depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bine ulaştı. Kayıpların artmasında kuşkusuz Şam ve Ankara hükümetinin yardımları engellemesinin etkisi var. Kürtlerin Araplara, Arapların da Kürtlere yardım etmesini engelleyen nevrotik yaklaşımlar bu coğrafyada insanları Şubat soğuğunda katlediyor. Türk devleti ve çeteleri ile Suriye rejimi depremzedelere yardımların engellenmesi için ortak çalıştı. Hatta bununla da yetinmeyip temel ihtiyaçların özerk yönetim bölgelerinden Halep ve Şehba’ya geçmesini de engelledi. Depremzedelere barınak sağlanmadığı ve yiyecek verilmediği gibi özerk yönetimin gönderdiği yardımlar çalındı ve bu yardımların satılmasına da göz yumuldu.

Çeteler yine iş başında

Depremden en çok zarar gören yerlerden birisi de Türk devleti işgali altındaki Efrîn’in Cindirês ilçesi oldu. Hatırlatmamıza gerek var mı acaba? Efrîn’de El Nusra’dan türetilmiş olan HTŞ ve SMO adı altında Türk devletine bağlı çete grupların depremden önce de halka hayatı zehir etmişlerdi. İlçenin depremden sonraki hali ise içler acısı. Halk yalnız bırakılırken, yardımlar ranta dönüştürülüyor. Dışarıdan gelen yardımlar dağıtılırken depremzedelere “Kürt müsün, Arap mısın?” diye sorulup, sadece yandaş olan Araplara yardım ediliyor.

Arap halkı da öfkeli

Öyle ki deprem bölgesindeki Kürtlere yönelik bu zulüm Araplar tarafından da tepkiyle karşılanıyor. İşgal altındaki bölgelerde yaşayan Arap F. Muhemmed isimli bir yurttaş tepkisini “Onların (Kürtlerin) nefesini yer altında kestiniz. Size layık olan yer cehennemdir, sizler faşist ve ırkçısınız. Suriye’yi cehenneme dönüştürdünüz sözde devrim dediğiniz 'ölüler devrimi' oldu” diyerek dile getirdi.

QSD yardımımıza koştu

İnsanlık dışı muamelelere tanıklık eden Abu Khalif Al-Hadidi ise şunları söyledi: "Kar eridi ve altındaki gerçekler görüldü!... Bugün biliyoruz ki ne İdlib'de ne de Efrîn'de kurtarıcı yok. Oradakiler cani Esed'in uyuyan hücreleri ve Türk'ün ve Türkiye sınırlarının koruyucuları. Bugün Fırat'ın doğusundaki kardeşlerimizden (QSD, Özerk yönetim) yardım görüyoruz. Depremin ilk gününden bu yana Efrîn, Cindires, İdlib gibi bölgelerdeki mağdur ailelere yardım ulaştırmak için ellerinden geleni yaptılar. Ancak Erdoğan'ın paralı askerleri olan köleler yüzünden yardımın bizlere ulaşması engellendi."

Ambulans geçişine yasak

Şam ve Ankara ortaklığının ürünü olan çetelerin insanlık dışı uygulamaları deprem ardından da hız kesmeden devam etti. Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre icraatlarının bir kısmı şöyle:

 * Türk devleti, ambulans ve yardımların sınırdan geçişini engelledi.

* Sultan Murad çete grubu annesi göçük altında kalan Aya adlı bebeği hastaneden kaçırma girişiminde bulundu.

* Kürt basının Efrîn bölgesine geçişi yasaklandı.

* Yardım ekipleri Efrîn’e değil de Suriye’nin diğer bölgesine yardım etti.

* Efrîndeki çetelerden Feyleq El Şam ve Ehrar El Şerqîyê göçük altından sadece yönetim düzeyinde olan kendi tanıdıklarını çıkarmak için seferber oldu.

Ziynet eşyaları çalındı

* Türk işgali altındaki bölgelerde çeteler enkaz altında kalan insanların ziynet eşyalarını çaldı.

* Türk devleti Bab’taki El-Hawa ve Hemame köyündeki kapıları kapattığı için insan hakları örgütü Cinirese’ye ulaşamazken; aynı kapıyı kullanan Türk yetkilileri sadece Til Silor û Dêr Bellot bölgelerindeki karargahlara uğradı.

İşgalini güçlendirdi

 * Feyleq El Şam ve El Hemze çete grupları Kîmar köyünde ağır silahlarla konumlandı.

* Depremi fırsata çeviren Türk devleti çetelerinin Meryemine ve civar köylerdeki karargahlarını güçlendirdi.

* El Hemze ve El Emşet çete grupları Cindirês ilçesinden çekildi ancak onların yerine oluşturulan askeri ve sivil polisler çete faaliyetlerini devraldı.

* Şehirlerde çetelerden görevi devralan sivil ve askeri polisler çete faaliyetlerini sınır kapılarında da sürdürüyor.

Hırsız çeteler iş başında

* Efrîn’de deprem bölgesindekilerin ihtiyaçları karşılanmadığı için çevre illere göçler sürerken, bir kez daha demografi değişimi gerçekleşiyor.

* Yardım kolilerini ve halkın enkaz altındaki mal varlığını çalan çete grupları ise şunlar: Ehrar El Şerqîyê, Feyleq El Şam, Ehrar El Şam, Firqet El Hemze, El Emşat.

Obüs ve top atışları sürüyor

* Türk devleti depremin ikinci gününde Til Rifat’a top atışlarını sürdürdü.

* Halep’te depremden zarar gören ve Şehba’nın Tıl Rifat beldesine yerleşen halk, yine Türk devletinin obüs saldırılarına maruz kaldı bir yurttaş yaşamını yitirdi, bir kişi de yaralandı. Depremden kurtulan halk Türk devletinin saldırılarından kurtulamadı.

 * Darkıre köyü sakinlerinden Nezmî Ehmed Elîko, El Hemzat çete grubu tarafından gözaltına alındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.