Devletten ümidini kesmiş sanatçılar

Toplum/Yaşam Haberleri —

SANATCILAR

SANATCILAR

  • Salgın, yaşamın tüm diğer kollarını etkilediği gibi sanatı da etkiledi. Sanatçıların pandemi sürecinde çektikleri sıkıntıları ikiye katladı.

MIHEME PORGEBOL

Salgın, yaşamın tüm diğer kollarını etkilediği gibi sanatı da etkiledi. Sanatçıların pandemi sürecinde çektikleri sıkıntıları ikiye katladı. Tiyatrolar ardı ardına kapanırken müzisyenler ve müziğe bağlı gelişen sektör de iflas bayrağı çekti. Sanatçılara pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları sorduk. 
Kendi üretimleri için "hayatta kalma yöntemim" diyen fotoğraf sanatçısı Denef Huvaj, sanatıyla kurduğu bağı "Üretmek, tasarlamak düşünmek beni hep ayakta tutuyor. Sanatın sokaktaki insana müdahale etmesinden, bir şeyleri değiştirmesinden, dönüştürmesinden yanayım. Fazla kavramsal anlaşılmayan işler benim ilgi alanıma pek girmiyor" şeklinde ifade ediyor. 
Huvaj, kendini de devlet desteğinden ümidini kesmiş bir sanatçı olarak tanımlarken, "Devlet desteğinden ümidini kesmiş sanatçılar artık birçok biçimde örgütlenme yöntemleri ve birbirileri ile dayanışma yöntemleri geliştiriyorlar. Zaten bu süreçte bizi sadece birbirimizin ve dayanışmanın ayakta tutabileceğine inanıyorum. Başka bir desteğimiz yok. Halk olarak da yok zaten. Hükümetten bir beklentimiz yok. Devletin parçası olduğunu ve yerel iktidarı temsil ettiklerini düşünerek bu konuda tek destek sağlayan kurumların belediye kurumları olduğunu söyleyebiliriz. Bir kısmı kendi imkanlarını bizimle paylaşmaya ve bize alan açmaya çalışıyorlar" diyor. 

Saçma sapan bir öneri
Devletin sanatçılara dönük duyurduğu bin liralık destek paketini değerlendiren Huvaj, bu paketi inceleyip detaylarına bakmayı bile düşünmediğini söylüyor. Bu destek paketini "Yaptık demek için geliştirilmiş saçma sapan bir öneri" diye tanımlayan Huvaj, bu tarz gelişmeleri ciddiye almadığını ifade ediyor. 
Bireysel olarak karşılaştığı sıkıntıların da olduğunu ancak bunları kendileri açısından artıya çevirmenin yollarını bulduklarını da ekleyen Huvaj, "Benim karantina başladığında asılı olan bir sergim vardı. (Abkhazia) O sergiye ara vermek zorunda kaldık. Sergiler online alanlara taşındı. Bu aslında bence bize farklı bir güç ve alternatif bir yöntem de getirdi. Kendi online topluluklarımızı kurduk, kendi sergilerimizi açtık. Yeni ilişki biçimleri geliştirdik" ifadelerini kullandı.

Sanat adına mücadelemiz daimi
Yeşim Şahin de tıpkı Denef Huvaj gibi devletten ümidini çoktan kesmiş sanatçılardan "Aslında sanatla meşgulseniz pandemi öncesi veya sonrası pek fark etmiyor. Biz her zaman kıymetsiz 'sanat sepet' takımıyız hükümetin nazarında" diyor.
Şahin böyle bir algıya karşı özgürce üretip sergileyebilmenin de her zaman çok zor olduğunu ifade ediyor. "Ayakta kalma mücadelesi de varsa; sanatsal işlerden çok ne satılır, ne gider gibi konularla meşgul oluyoruz. Dolayısıyla çok da sanatsal bir çalışma çıkmıyor ortaya. Bizim sanat adına mücadelemiz daimi o yüzden pandemi sonrası diye değerlendiremiyorum" diyen Şahin kendisinin de salgından herkes kadar etkilendiğini vurguluyor. 

Hükümet bize karışmasın yeter
Fikirlerine başvurduğumuz bir diğer sanatçı da İmam Cici oldu. Karikatür sanatçısı Cici, "30 yaşındaydım ve hala kendimi bir işçi olarak görüyorum. Bu hiç değişmedi, çizerek yaşamının sürdüren bir çizgi emekçisi olarak görürüm kendimi. Yaptığım şeyi küçümsemiyorum, ama kendimi bir sanatçı olarak görmedim hiçbir zaman" diyor.
Cici, Türkiye'de yürütülen politikaların bir sonucu olarak beliren sanat ortamının içler acısı durumuna işaret ederken "Sanatçı arkadaşlarımız arasında ekonomik krizlerde en çok etkilenenler de freelance çalışanlar oluyor. Benim gibi gündüz bir yerlerde maaşlı çalışıp, gece çizer olanlarımızın daha çok hayatta kalma şansı oluyor bence" diyor. 
Cici de kendisini devletten beklentisini kesmiş bir sanatçı olarak tanımlıyor: "Bu ülkenin gerçek sanatçılarının değil pandemi süresinde, normal şartlarda bile hükümetten bir şey beklediğini zannetmiyorum. Hükümet bize karışmasın yeter. Sanatçıya sahip çıkacak olanın halktır ve onun da başını kaldırıp etrafa bakacak zamanı olduğunda bunu zaten yapacaktır. Yani umarım öyle olur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.