Direniş cephesi güçlendi

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da halkın direnişini kıramayan rejim, Rojhilatê Kurdistan’ın birçok kentine askeri yığınak yaptı. Saldırıların yoğunlaştığı Mahabad’da ise rejim kentin elektriklerini kesti. Saldırılara direniş ile cevap veren halkı ise safları sıkılaştırıyor. 

İran’da direniş 19 Kasım itibarıyla 65 gündür sürüyor. İran Halkın Mücahitleri Örgütü dijital medya sayfasında canlı bloktan aktardığı bilgiye göre, direniş 231 kente yayıldı. Aynı kaynak direnişin başlangıcından bu yana 600’den fazla insanın rejim güçleri tarafından katledildiğini ve 30 binin üzerinde insanın gözaltına alındığını, tutuklandığını duyurdu. Örgüt, rejim tarafından katledilen 466 kişinin ismini de yayınladı.

Paveh’de kurşun sesleri yankılandı

Grevin ve direnişin yaygın olduğu Rojhilatê Kurdistan’da dün tüm şehirlerde şehitler için protesto gösterileri düzenlendi. Dijital medyada yayınlanan videolarda Paveh, Sine, Mahabad, Seqiz, Bokan, Kamiyaran, Kirmanşan kent, ilçe ve köylerinde rejim güçleri protesto edildi.

Paveh’de sokağa çıkan halk, barikatlar kurup ateş yaktı. Şehrin dört bir yanından silah seslerinin yükseldiği belirtilirken, gösterilerde sık sık “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı.

Gölete düşen kadın kurşunlandı

Sine merkez ve köylerinde de sokağa çıkan halk rejimi protesto etti. Sine’nin Baba Riz köyünde halk, “Hamaney’e ölüm” sloganları attı. 

Sine’de rejim güçleri tarafından katledilen 70 yaşındaki Hossein Abd Panah için düzenlenen protesto gösterilerinde sık sık “Şehîd namirin” sloganları atıldı. Kentte gece boyunca direniş sürdü.

Yine Sine’de rejim güçlerinden kaçmaya çalışan genç bir kadın gölete düştü. Dijital medyada yayınlanan görüntülerde gölete düşen kadının rejim güçleri tarafından kurşunlandığı görüldü. Görüntüdeki seslerden anlaşıldığı kadarıyla genç kadın hayatını kaybetti.

Mahabad

Şehitler için intikam yemeni edildi

Askeri yığınağın yapıldığı Mahabad’da rejimin saldırısı sürüyor. Elektriği kesilen kentte halk, Tahran’da katledilen öğrenci Hamidreza Rouhi için cenaze töreni düzenledi. Rouhi’nin cenaze töreninde intikam yeminleri eden halka rejim güçleri saldırdı. 

Mahabad

Uluslararası bazı haber ajansları rejim güçlerinin Mahabad’a tank ve toplarla girdiğini duyurdu. 

Dijital medaya yansıyan kimi görüntülerde ise şehri giren çevik kuvvet polislerine halk direnişe katılma çağrısı yaptı. 

Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise twitter hesabından Mahabad’da rejim güçlerinin halka yönelik “Cahş” olarak adlandırılan kesimin kullanıldığını belirtti. Aynı kaynak “Cahşların” direnişçileri zehirlemeyi amaçladığını ve dağıtılacak yiyeceklere zehir katılabileceğini iddia etti.

Liseli öğrenciler tarandı iddiası

Hengaw kaynaklarına göre, Dehgulan’da ise liseli öğrencileri rejim güçleri tarafından tarandı. Olaya ilişkin farklı bir bilgiye ise ulaşılamadı.

Baskı merkezi binalar ateşe verildi

Direnişin sürdüğü Seqiz’da ise gece yapılan protestolarda Seqiz Bokan yolu trafiğe kapatıldı.

Qurwe’de de rejim güçlerini saldırılarına karşılık veren halk, bazı bölgelerden rejim güçlerini çekilmeye zorladı. Şehirde direniş sürüyor.

Îlam’a bağlı Murmuri’de ise rejime ait çok sayıda idari ve “güvenlik” binası ateşe verildi. Yine Piranşar’da da ajan oldukları tespit edilen şahısların evleri ve araçları ateşe verildi.

Barikatlardan yükselen slogan: Jin jiyan azadî

Grevde olan Bokan halk direnişini sürdürüyor. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde barikatlar arkasında duran erkeklerin sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları attıkları duyuldu. Bokan’da yayınlanan kimi görüntülerde rejim ajanlarının evlerinden halka ateş açtıkları görüldü. Yayınlanan görüntüler ardandan ajanlar kaçarken, halk ajanları arıyor.

Öte yandan Bokan’da rejim güçleri Mirabad mahallesine saldırdı. Saldırıda çok sayıda evin yıkıldığı ve halkın evlerinin talan edildiği, eşyalarının çalındığı öğrenildi.

‘Xoy’dan Kurdistan’a hayatım İran için’

Kamiyaran, Merîwan ve Oshnavieh’de de ayakta olan halk “Kurdistan, Kurdistan gorîstanî faşîstan”, “Hamaney’e ölüm” sloganları attı. Rejim güçlerinin askeri yığınak yaptığı kentlerde direniş devam ediyor. 

Xoy’da da ayağa kalkan halk “Çocuk öldüren rejim istemiyoruz!”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganlarının yanı sıra “Xoy’dan Kurdistan’a hayatım İran için!” sloganları attı.

Temel slogan: Özgürlük

Huzistan vilayetine bağlı Lali’de halk sokağa çıkarak rejimi protesto etti. Tebriz’de de gece yapılan gösterilerde rejime ait beldiye binasının bir şubesine molotof kokteyli atıldı.

Tahran’a bağlı Garmasar, Parand’ta halk rejimi protesto etti. Gerçekleştirilen gösterilerde de sık sık “özgürlük” sloganları atıldı.

Eylemlerin diğer bir adresi ise Sistan-Belucistan oldu. Gece yapılan protesto gösterilerinde rejim karşıtı sloganlar atıldı.

‘Savaşacağız ve İran’ı geri alacağız’

İran’ın kuzeybatısı Nagadeh, Mazandaran’a bağıla Sari’de de halk rejimi protesto etti.

İran'ın kuzeybatısında düşen Malekan yakınlarında Aghje  

Dizaj köyünde halk Devrim Muhafızları ve paramiliter Besic güçlerine ait bir üssü ateşe verdi.

İsfahan’a bağlı Golpayegen’de rejim güçleri direnişe geçen halka pompalı tüfeklerle saldırdı. Saldırıya karşılık veren halk, “Savaşacağız ve İran’ı geri alacağız” sloganları attı.

Azeri toplumunun yoğunlukta olduğu Bonab’da da rejim karşıtı direnişte “Korkma! Hepimiz birlikteyiz!" mesajı verildi.

Kadın basketbol takımı başörtüsünü attı

İranlı gazeteci ve tercüman Dr. Savash Porgham twitter hesabından İran’ın Canco kadın basketbol takımının bir fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta kadınların başörtülerini çıkararak poz vermesi dikkat çekti. Gazeteci Savaş Porgham, bu karenin devrim sonrası bir ilk olduğunu kaydettti. 

İran direnişine destek yürüyüşü

Almanya’nın Hamburg kentinde İran’daki direniş ile dayanışma amacıyla bir yürüyü yapıldı. İranlı muhalif kesimlerin düzenlediği yürüyüşte sık sık “Mollalara ölüm”, “Özgürlük için ölmeye hazırız”, “yaşasın devrimci dayanışma”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Molla rejiminin katliamcı zihniyetinin kınandığı yürüyüşte direnişte yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.