Direniş ikinci ayında

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da iki aydır rejim güçlerine direnen halk saldırılara karşılık veriyor. Bokan’da halk rejim güçlerini kentten püskürtürken, Kamiyaran direnişte. Tahran’da ise halk “İran’ı geri alacağız’ sloganları atıyor.

İran’ın başkenti Tahran’da “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü işkence nedeniyle 16 Eylül’de hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin toprağa verilmesi ardından başlayan halk ayaklanması ikinci ayına girdi. 

Rejimin değişimi ve özgürlük talebiyle sürdürülen direniş 15 Kasım itibarıyla ağırlaştı. Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmanşan, Sine, Bane, Seqiz, Kamiyaran, Merîwan, Ravansar, Dehgulan, Osnavieh, Javanroud, Mahabad, Bokan kentlerinde devam eden grev son iki gündür geniş çaplı olarak sürdürülüyor. 

Kamiyaran halkı direnişte

Kamiyaran’da 15 Kasım günü gerçekleştirilen protestolar sırasında Fouad Mohammadi rejim güçleri tarafından ateşli silahla katledildi. Fouad Mohammadi’nin katledilmesi ardından direnişe geçen halk, rejim güçlerinin vahşi saldırılarına rağmen bugün de sokaklara çıktı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün twitter hesabından geçtiği bilgiye göre, Kamiyaran’da molla rejiminin tüm baskı ve ateşli silah saldırısına rağmen direniş devam ediyor.

‘Anne yas tutma’

Diğer bir direniş merkezi olan Sine’de dün (15 Kasım) 39 yaşındaki Sarvabadlı İsa Bigleri molla rejimi tarafından ateşli silahla katledildi. Rejimin yoğun saldırısı ve baskısı altında bugün toprağa verilen İsa Bigleri’nin cenaze töreninde sık sık, “Anne, evladın için yas tutma, intikamını alacağız” sloganları atıldı.

Bokan’da rejim güçleri geri püskürtüldü

Bokan’da tüm sokakları denetime alan halka saldırıda bulunan molla rejimi, dün şehrin elektriklerini kesti. Buna rağmende direnişi bırakmayan halk, rejim güçlerini geri püskürterek yaşam alanlarını korudu.

Kirmanşan’da da direniş sürerken, Nawbahar Caddesi’nde molla rejimi halka ateş açtı.

‘İran’ı geri alacağız’

İran genelinde de yükselişe geçen direnişte İsfahan Çelik fabrikası işçileri rejim karşıtı protestolara destek amacıyla başlattığı grevi sürdürüyor. Grev bugün ikinci gününe girdi.

Tahran’da da kesintisiz süren protestolarda esnaf greve gitti. Bazı kaynaklara göre greve giden esnaf ve ticaret ile ilgilenen kesimlere rejim güçleri saldırdı. Saldırıya ilişkin kentin metal pazarına ilişkin görüntüler dijital medyada yayınlandı. Kentin birçok merkezinde direnişe geçen protestocular, “Savaşacağız, öldüreceğiz, İranı geri alacağız” mesajını verdi. Tahran’a bağlı Şahran’da halk genel greve giderek rejimi protesto etti. 

Rejim güçleri metroda saldırdı

Dijital medyada rejim güçlerinin Tahran’daki metroda halka ateş açtığını gösteren videolar yayınlandı. 15 Kasım’a ait olan görüntülerde bazı insanların vurduğu, yerde kaldığı görüldü. 

İran’ın güney orta bölgesinde bulunan Fasa kentinde de direnişin ikinci ayı dolayısıyla halk greve giderek rejimi protesto etti. Direnişin diğer bir merkezi olan Reşt’a rejim güçleri protestoculara vahşice saldırdı. Arap halkının yoğunlukta olduğu Ahvaz’da yapılan protestolarda rejim güçlerine yönelik, “Sen ahlaksızsın, sen şerefsizsin! Ben asil kadınım!” sloganları atıldı. Bandar Abbas’ta ise, “Özgürlük” sloganları yükseldi.

Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerinin ikinci ayı dolayısıyla ülke genelinde gerçekleştirilen grev ve protestolar bugün de devam ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.