Elazığ karargahı düştü

  • Türk ordusu, önceki gün Bitlis ve Şırnak’ta önemli kayıplar verdi. Bitlis’te Türk ordusunun Elazığ 8. Kolordu Komutanı ve ekibini taşıyan helikopterin çakıldı. Korgeneral Osman Erbaş dahil ekibinden 11 kişi öldü, 2’si de can çekişiyor. Şırnak’ta devrilen araçtaki 11 asker yaralandı.

Türk ordusunun bölgedeki operasyonlarını yöneten  8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın da içinde bulunduğu Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na ait Cougar tipi helikopter, Bingöl’den, Bitlis’in Tatvan ilçesine gitmek için önceki gün saat 13.55’te kalkış yapmış, saat 14.25’te irtibat kesilmişti. Bunun üzerine İHA’lar, CN- 235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalarla Tatvan’a 10 kilometre mesafedeki Çekmece köyü yakınlarında helikopterin çakıldığı tespit edildi.

Türk Genelkurmayı’nın ‘kaza kırım’ olduğunu iddia ettiği çakılmanın ardından Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Akar, “İlk bilgilere ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. İncelemelere bugün başlanacak. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir” açıklamasında bulundu.

Kazada, helikopterde bulunan Korgeneral Osman Erbaş (Yozgat-Yerköy), Astsubay Üstçavuş Nazmi Yılmaz (Maraş-Afşin), Kurmay Albay Şentürk Aydınyer (Kars), Yüzbaşı Salih Sarıoğlu (Samsun-Bafra),Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir (Maraş-Onikişubat), Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ömer Umulu (Kırıkkale), Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş (Trabzon-Of), Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal (Afyonkarahisar-Dinar), Astsubay Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek (Afyonkarahisar), Uzman Çavuş Tolga Demirci (Kayseri-Pınarbaşı) ve Uzman Çavuş Hakan Gül (Amasya) öldü. Yaralı 2 asker ise tedavi altında.

Ölen Türk ordusu elemanları için memleketlerine uğurlanmadan önce Ankara’da Cumhurbaşkanı dahil devlet erkanın katıldığı devlet töreni düzenlendi.

Helikopterin çakıldığı bölge askerler tarafından ablukaya alındı. AFAD ve kaza kırım ekipleri helikopterin bulunduğu alanda inceleme başlattı. Bölgeye gitmek isteyen gazetecilere ise ”Enkaz alınacak, ağır araçlar orada, engelleme olmasın” gerekçesiyle izin verilmedi. Sadece Çekmece köyü sakinlerinin köylerine girmelerine izin veren askerler, sivil araçların da bölgeye girişlerine engel oldu.

Şırnak’da 11 yaralı

Şırnak’ta ise Şırnak-Cizre kara yolunun 25. kilometresinde yolun yağışlı ve kaygan olması nedeniyle askeri aracın şarampole devrildiği iddia edildi. Araçta bulunan 11 askerin yaralandığı belirtilirken, yaralı askerlerin kaza yerine çağrılan ambulanslarla Şırnak ve Cizre Devlet hastanelerine kaldırıldı.

8. KOLORDU

Türk Kara Kuvvetleri’nin Kürdistan merkezli iki ordusu var; 2. Ordu ve 3. Ordu. 3. Ordu’ya bağlı iki kolordudan 9. Kolordu, Kars-Erzurum-Trabzon hattı için ve karargahı Erzurum’da; 8. Kolordu ise ana karargahı Elazığ’dadır. Dersim, Serhat ve Garzan alanlarındaki işgal gücüdür. Zaten birimlerine bakıldığında bu kapsamı anlaşılıyor:

*  12. Mekanize Piyade Tümeni (Ağrı)

*  7. Mekanize Piyade Tugayı (Malazgirt, Muş)

*  34. Mekanize Piyade Tugayı (Patnos, Ağrı)

*  12. Mekanize Piyade Tugayı (Ağrı)

*  4. Komando Tugayı (Dersim)

*  10. Motorlu Piyade Tugayı (Tatvan, Bitlis)

*  49. Motorlu Piyade Tugayı (Bingöl)

*  225. Motorize Piyade Alayı (Muş)

*  17. Motorize Piyade Alayı (Kiğı, Bingöl)

* 49. Çekili Tugay Topçu Alayı (Bingöl)

* 51. Komando Tugayı (Hozat, Dersim)

* 108. Topçu Tugayı (Erciş, Van)

 BİTLİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.