Erdoğan’ın son çırpınışları

Forum Haberleri —

.

.

  • Erdoğan her alanda tıkanmış ve bitmiştir. Son çırpınışları Türkiye halkları için büyük riskler taşıyor. İki yıllık savaş tezkeresi alması, gelecek bir seçimde muhalefete karşı kullanmak içindir.

Robert PEKÖZ

Erdoğan'ın halkın desteği ile iktidarda kalma şansı bitti. Son altı yıldır egemen ulus milliyetçiliği üzerinde kurduğu strateji bile artık toplumda yeteri kadar ilgi bulmuyor. Bir strateji olarak kullandığı Kürt düşmanlığı ise prim yapmıyor.  Din üzerinden yarattığı manipülasyonlar Erdoğan’ı iktidarda tutacak noktada değil.

Halis duygular içinde, dinin soyut değerlerine inanan insanlar Erdoğan’dan kaçıyor. Diyanet üzerinde yoksulluğu, açlığı Tanrının bir sınavı olarak sunan demogojiler inandırıcı olmuyor.

Tabutlar üzerinde, cenaze sahiplerine verilen cennet masalı, Erdoğan'a karşı kine dönüşüyor.

Halkın desteğini hızla kaybeden Erdoğan, yalanla, inkarcılarla, manipülasyonlarla, göstermelik ‘yeni açılışlarla’ bir yere varamayacağını anlamış durumda.  Dış güçler ‘miti’ ise bayat bir ajitasyona dönüştü ve inandırıcılığını tümüyle yitirdi. Halkın yoksulluk ve açlık çığlıklarına kulak kapatan sarayın faşist, şeriatçı rejimi, iktidarda kalmak için kirli, kanlı provokatif çözümler arayışında.

Erdoğan'ın palyatif çözümlerinin 24 saat ömrü kalmıyor. Tamamen çürümüş, yozlaşmış ve tıkanmış bir saray rejiminin iktidarda kalma arayışları ‘normal’ olamaz. Erdoğan'ın muhalefeti parçalama, bölme gibi girişimleri sonuçsuz kaldı. Sarayda hazırlanan ve pratiğe uyarlanan muhalefeti etkisiz hale getirme senaryolarının, sivri sinek kadar bile ağırlığı kalmadı.

Yıllardır Kürt düşmanlığını temel bir politika haline getiren Erdoğan, HDP’in gelecek bir seçime ya çok etkisiz katılmasını sağlayacak, ya da kapatacaktır. Fakat Erdoğan’ın birinci seçeneği HDP’siz bir seçim yapmaktır. Sarayın eli kanlı provokatör ortakları ısrarla HDP’nin kapatılması için her gün açıklamalarda bulunuyorlar.

HDP, son üç-beş yıldır rasyonel ve mantıklı politikalar ürettikçe, sarayın islamcı faşist rejiminin, Kürtlere olan kini ve nefreti ona katlayarak intikam almaya dönüştürüyor.

Erdoğan konjonktürel durumdan ve uluslararası  tepkilerden dolayı, bugüne kadar HDP’i kapatamadı. Ama bu kapatmayacağı anlamına gelmez.
Lakin Erdoğan ve ortaklarının HDP-PKK arasında kurduğu ilişki üzerinden yaptığı tüm demogojilerin toplumun gözünde bir manipülasyon olduğu artık anlaşılıyor. HDP’in muhalefetle yakınlaşmasını engellemek uğruna, hain ve terör ‘miti’ yarattı. Muhalefet, Erdoğan’ın bu kirli çıkışına uzun zaman boyun eğdi ve korktu.

Muhalefet bu absürt suçlamanın ağırlığı altında kalarak Erdoğan’ın ömrünü uzattı dediğimizde haklıydık. Bugün ise muhalefet, özellikle CHP, faşist saray rejiminin yarattığı korku atmosferini kırma yolunda politik bir tutum almaya başladı.

Erdoğan her alanda tıkanmış ve bitmiştir. Son çırpınışları Türkiye halkları için büyük riskler taşıyor. İki yıllık savaş tezkeresi alması, gelecek bir seçimde muhalefete karşı kullanmak içindir.

Erdoğan'ın iki yıllık savaş tezkeresi gelecek bir seçimde kullanacağı bir araç olacaktır. Ya Suriye ile, ya da Kürtlere savaş ilan ederek seçimi ertelemeye çalışacaktır. Bu anlamda, devleti muhalefete bırakmayacaklarını sık sık tekrarlamaları ciddiye alınmalıdır.

Muhalefet toplumsal direnişi göz ardı etmemeli…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.