Êwil sular altında kalacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

EWIL

EWIL

  • Uludere'nin doğa harikası Êwil Vadisi ve kanyonu, "güvenlik" adına yapılan baraj suyunun altında bırakılacak.

DİLGEŞ RUVANAS

MA/ŞIRNAK

 

Şırnak ve ilçelerinde 2009 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına başlanan "güvenlik" barajları, bölgedeki ekosistemi tehdit ediyor. Şırnak kent merkezinden Uludere’nin köylerine uzanan 60 kilometrelik mesafede, her 10 kilometrede bir inşa edilen barajlar, dere yataklarının kurumasına neden oldu. Bu durum aynı zamanda doğa güzelliklerin de sular altında kalmasına neden oluyor. Uludere'nin Hilal Beldesi’nden Habur-2 köyüne kadar uzanan bölgede, şimdiye kadar 6 baraj inşa edildi.

Kiror köyünde bulunan Êwil Vadisi ve kanyonu üzerinde inşa edilen barajın bend duvarı tamamlandı ve baraj su tutmaya başladı. Baraj nedeniyle Êwil kanyonu da sular altında kalacak.

 

Bitkiler, hayvanlar ölecek

Su tutmaya başlayan barajın önümüzdeki aylarda kapaklarının tam olarak kapatılması bekleniyor. Bölge halkı, barajdan elektrik üretilmeyeceğini, bölge dağlık ve engebeli olduğu için de geniş tarım arazileri bulunamadığından sulama için de kullanılmayacağını söyledi. Su dolmasıyla birlikte çok sayıda farklı türden hayvan, bitki ve canlının yaşam alanı yok olacak. Çevrede bulunan köylere ait az sayıdaki tarım arazileri de sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Yapılan barajlar nedeniyle bölgede ekolojik yıkım yaşanıyor.

 

Ağaç kıyımı

Bölgenin sular altında kalması nedeniyle yeni yolların yapımına başlandı. Êwil Dağı’nda yeni yollar için yapılan kazılarda, ağaç kıyımı yaşanıyor. Bir yandan baraj nedeniyle binlerce ağaç sular altında kalırken, diğer yandan kazı çalışmalarıyla binlerce ağaç köklerinden sökülüyor.

 

 

Êwil kanyonu 

Baraj suları altında kalacak olan Êwil kanyonu, berrak ve buz gibi sularıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Kanyon, derin ve akıntısı çok olduğu için de doğaseverler ve piknikçiler tarafından sık sık ziyaret ediliyor. Yaklaşık bir kilometre uzunluğunda olan kanyonda, doğaseverler dönem dönem turlar yaparak, yürüyüş parkurları düzenliyor.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.