Fillerin cenaze töreni

Toplum/Yaşam Haberleri —

Asya Filleri/Foto:AFP

Asya Filleri/Foto:AFP

  • Hindistan'da çay yetiştirme alanlarındaki drenaj hendeklerine, aileleri tarafından gömülen beş fil yavrusu mezarı bulundu. Uzmanlar ölen yavruların uzun süre taşınarak mezarlık olarak seçilen alana getirildiğini belirledi.

NewScientist’te yayımlanan makaleye göre, bilim insanları, yavru fillerin gömülü olduğu alanda çok sayıda ayak izi ve çeşitli büyüklükte gübreler tespit etti. Yavru fillerin cenaze törenine 15 ile 20 filin katıldığı tahmin edildi. Çevre sitelerde yaşayanlar ve gece bekçileri ise sürü bölgeyi terk etmeden önce bazen 30 ila 40 dakika kadar süren yüksek oktavlı fil seslerinin duyulduğunu bildirdi.

Cenaze töreni ve yas

Yeşil Gazete’de çıkan habere göre göre Pune’daki Hindistan Bilim Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü’nden Akashdeep Roy ve Hindistan Orman Hizmetleri’nden Parveen Kaswan, trompote benzeyen bu yüksek seslerin yas belirtisi olabileceğini ve sürülerin cenazeler sırasında “yardımcı ve şefkatli davranış” sergilediğini söylüyor.

Roy, fil yavrularının ayakları yukarı gelecek şekilde gömülmesine şaşırdıklarını ancak ölen hayvanların toplu olarak karkasla çevrelenen drenaj hendeğine yerleştirilebilmeleri için en uygun ve erişilebilir konumun bu olduğunu belirtti.

Son derece zeki ve sosyal hayvanlar olan filler için ölen yavrularının başlarının tamamen toprak altında kalması, ona göre en önemli şey olarak görülmüş olmalı.

Yavru filler neden öldü?

Cesetleri mezardan çıkarılan ve incelenen fil yavrularının yaşlarının üç ay ile bir yaş arasında değiştiği; bazılarının yetersiz beslendiği ve enfeksiyona yakalandığı belirlendi. Uzmanlar, her bir buzağının sırtındaki morlukların, onların mezarlıklara uzun mesafeler boyunca taşındıklarını gösterdiğini bildirdi.

Afrika çalı fillerinin (Loxodonta africana) daha önce de ölülerinin bedenlerini bitki örtüsüyle kapladıkları ve daha sonra bu yerlere geri döndükleri gözlemlenmişti. Ancak Asya fillerinin (Elephas maximus) genellikle mezarlık alanlarına dönmekten kaçındığı, bunun yerine alternatif yollar kullandığı  biliniyordu.

Fillerin gizemi

Oklahoma Şehri Hayvanat ve Botanik Bahçesi’nden Chase LaDue, bulunan mezarlığın ve gözlemlerin fillerin sosyal karmaşıklığına ilişkin etkileyici kanıtlar sunduğunu söyledi:  “Fillerin ölen akrabalarına karşı benzersiz davranışlar sergiler ancak bu, fil yavrularının mezar alanına götürüldükten sonra metodik ve kasıtlı olarak gömüldüğünü gösteren ilk olay olarak kayıtlara geçti.”

LaDue, bu hayvanların zihinsel ve duygusal yaşamlarının hala büyük ölçüde gizemli olduğuna da dikkat çekti. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.