Gazeteci Gök’e hapis cezası

Abdurrahman Gök

Abdurrahman Gök

  • Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında açılan davada 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Başından beri gazeteciliğinin yargılandığını kaydeden Gök, suçlanmasının en büyük gerekçesinin de Kemal Kurkut cinayetini belgelemesi olduğunu söyledi. 

Hapis cezası verilen gazeteci Abdurrahman Gök, "Gerçeği ortaya çıkardığım için benden intikam almaya çalışıyorlar" dedi. 
Amed'de 2017'deki Newroz kutlaması sırasında polis tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un katledilme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın karar duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gök ile avukatları Resul Temur ve Mehmet Emin Aktar duruşmada hazır bulundu. Gök’ün meslektaşları da duruşmayı izledi. 

İddia makamı, bir önceki celsede sunduğu mütalaasını tekrarlayarak, Gök’ün “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat,  “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasından cezalandırılmasını istedi. Gök, bir kez daha iddia makamının iddialarını tek tek çürüterek, şunları ifade etti: "Bu davanın başlama aşaması ve geldiği nokta itibarıyla kolluk ve iddia makamına göre, ben cezalandırılmalıyım ve bunun için elle tutulur herhangi bir delilin varlığına ihtiyaç duymaya gerek yok. Başından beri iddia makamının iddialarından da anlaşılacağı üzere yargılanan gazeteciliğimdir. Bu gazetecilik faaliyetlerim çerçevesinde suçlanmamın en büyük gerekçesi de Diyarbakır'da 21 Mart 2017'de Newroz alanında polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut'un cinayet anını fotoğraflamamdan kaynaklıdır. Burada kolluk ve devamında iddia makamı ‘canlı bomba’ diye kamuoyuna duyurulan Kemal Kurkut'un fotoğraflarını yayınlayarak gerçeği ortaya çıkardığım için benden intikam almaya çalışıyor. Çünkü Emniyet Müdürlüğü yetkililerini, gerçeği yansıtmayan beyanını olduğu gibi kamuoyuna duyuran dönemin Diyarbakır Valisi’ni ve bu cinayetin sorumlularını savunan İçişleri Bakanlığını yalanlayan fotoğraflar yayınlamıştım. 
 
Perdelemek için işgüzarlık

Gözaltına alındığım tarihten bugüne kadar yaşanan tüm safhalarda mesnetsiz iddialarla cezalandırılamayacağımı anlamış olacak ki, iddia makamı, sırf gazetecilik faaliyetlerim nedeniyle yargılandığımı perdelemek için özel olarak silah bulunan fotoğrafları seçerek ‘örgüt propagandası’ yaptığımı iddia ediyor. Yargılanmamın başından beri yaptığım savunma ile bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını tüm samimiyetimle ve sahip olduğum tüm bilgilerle anlatmaya çalıştım. Belirttiğim nedenlerle iddia makamının gazetecilik faaliyetlerim çerçevesinde bulunduğum alanlarda, yaptığım işler sebebiyle cezalandırılmama yönelik hazırladığı mütalaanın aksine beraatıma karar verilmesini istiyorum.”
Gök, yargılamaya konu olan fotoğrafın haber sitesindeki görsel alıntılarını da mahkemeye sundu. 
 
Cinayeti karartmak için
 
Ardından savunma yapan avukat Resul Temur, davanın Kemal Kurkut cinayeti nedeniyle açıldığını düşündüklerini belirtti. Müvekkilinin Kemal Kurkut’un katledilmesini fotoğrafladıktan sonra evinin basıldığını hatırlatan Temur, bu aramaya ilişkin herhangi bir soruşturmaya denk gelmediklerini, daha sonra böyle bir arama izninin olmadığının anlaşıldığını dile getirdi. Temur, “Neden böyle bir arama yapıldı?” sorusunun cevapsız kaldığını belirterek, aramanın Kemal Kurkut cinayetinin delillerini karartmak için yapıldığını vurguladı.
 
Aslında gazetecilik yargılanıyor
 
Dosyanın perdelenen bir dosya olduğunu vurgulayan Temur, temelde ise gazeteciliğin yargılandığını ifade etti. Temur, “Bu dava Anayasa madde 13 ilkesinin ihlalidir. Davanın en başından beri ısrarla meselenin bir örgüt üyeliği, propaganda davası olmadığını izah ettik. Müvekkil çatışmalı alanlarda yaptığı gazetecilikte elde edilen ürünlerden yargılanıyor. Müvekkilin çatışmalı alanlarda bulunması Cenevre Sözleşmesi Ek 1 Protokolü’nde koruma altında olması gerekirken maalesef cezalandırılması talep ediliyor” şeklinde konuştu. 

Böyle propaganda olamaz
 
Avukat Mehmet Emin Aktar ise müvekkilinin çektiği fotoğraflar arasında DAİŞ saldırısında yaşamını yitirenlerin mezarlığının bulunduğuna işaret ederek, “Siz burada flamaya, mezarlar üzerindeki yazıya takılabilirsiniz. Oysaki ben yurttaş olarak savaşın korkutuculuğunu görürüm. Müvekkil bu fotoğrafı kullanarak DAİŞ’in ne kadar korkutucu olduğunu göstermek istemiştir. Fotoğraf üzerinde amblem bile yok, propaganda olamaz” dedi. 
 
Cezada artırıma gitti
 
Savunmaların ardından mahkeme, “örgüt üyesi olmak” iddiasından Gök’ün beraatine karar verdi. Mahkeme, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise bir yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, artırıma giderek, cezayı bir yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çıkardı. Mahkeme, cezada indirim uygulamazken, ertelenmesine yer olmadığına karar verdi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.