Gazetecilik kriminalize edilemez 

  •  Kürt gazeteciler 7 gündür gözaltında. El konulan malzeme ve ekipmanlar iade edilmediği gibi Piya ve Ari yapım şirketlerinin binalarındaki arama dün de sürdü; girişlere izin verilmedi. Tepkiler de devam ediyor.
  •  DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu, iktidarın savaşı, ekonomik krizi ve kirli siyasetini görünmez kılmak istediği için kendilerini hedef aldığını belirterek, “Arkadaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilemez” dedi.

Amed’de Diyarbakır’da 20’si gazeteci 22 kişinin gözaltına alınması, 8 Haziran’dan beri polis ablukasında olan Piya ve Ari Yapım binasının önünde protesto edildi. DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, gazeteciler serbest bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) öncülüğünde, 8 Haziran sabahı 20’si gazeteci 22 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin 6 gündür polis ablukasında olan Piya ve Ari yapım şirketlerinin binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi bina önünün polis otobüsleri ile kapatılması dikkat çekerken, açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Tevgera Jinên Azad (AZAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı. 

Gözaltındaki gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu “Susturamayacaksınız” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, “gazetecilik suç değildir” demek için bir kez daha bir araya geldiklerini söyledi.  Müftüoğlu, “6 gündür gözaltında tutulan meslektaşlarımızın gözaltı gerekçeleri dosyaya getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle bilinmediği gibi önceki gün gözaltı süreleri de dört gün daha uzatıldı” hatırlatmasında bulundu. 

Gasp ve iş yaptırmama

Gözaltına alınan 22 kişinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde tutulmaya devam etiğini belirten Müftüoğlu, “Arkadaşlarımızın çalışma alanları olan ajans ve prodüksiyon şirketlerine baskın yapılarak tüm ekipmanlara el konuldu. Gerekçesiz yapılan bu el koyma işlemiyle birlikte bu prodüksiyon şirketlerine girişler de engelleniyor” dedi. 

İktidarın diliyle saldırı

 ktidarın saldırılarının yanında “yandaş medya”nın saldırılarına maruz kaldıklarını belirten Müftüoğlu, şunları söyledi: “Bize iktidarın diliyle yaklaşan, gazetecileri hedef gösteren bütün medya kuruluşlarını kınıyoruz. Halk için hakikat haberciliği yapanlara saldıran bu dil, toplum dışı bir dildir. Habercilik etiğiyle bağdaşmayan, gazetecilik ilkelerini çiğneyen bu dili kabul etmiyoruz.”

Savaşı ve krizi saklıyor

 Bütün politikalarında manipülasyon yapan iktidarın, medyası marifetiyle toplumdan gerçekleri saklayarak savaşı, ekonomik krizi ve kirli siyasetini görünmez kılmak istediğini belirten Müftüoğlu, “Bundan kaynaklı da gerçekleri toplumla paylaşan bütün kesimleri baskı altına alıyor. Uyguladığı baskı politikalarıyla toplumda rıza yaratmaya çalışan iktidar bütün gerçeklere saldırıyor. Son süreçte gelişen bütün gözaltı ve tutuklamalar bu gerçeklerin saklanması içindir. Gazeteciler yönelik bu operasyonla iktidar; yürüttüğü savaşın etkilerini ve ekonomik krizin üstünü örtmek için halkın haber alma hakkını hedef alıyor” şeklinde konuştu. 

“Gerçekleri görünmez kılmak isteyen iktidar, en çok da hakikat haberciliği yapan özgür basın emekçilerini hedef alıyor” diyen Müftüoğlu, son süreçlerde topluma dönük saldırıların merkezinde yine Kürt gazetecilerin olduğunu belirtti. 

Özgür basın mirasına bağlılık

 Her dönem saldırıların hedefi olan özgür basın çalışanlarının her şeye rağmen direnmeye ve haber yapmaya devam ettiğinin altını çizen Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Gerçekleri açığa çıkartan gazeteciler 90’lı yıllarda Hizbullah ve JİTEM’in, 2000’li yıllarda da Fethullah Gülen Cemaati’nin hedefindeydi. O süreçte gerçekleri çok zor koşullarda halka ulaştırmaya çalışan onlarca Kürt gazeteci katledildi, gazete binaları bombalandı, yüzlercesi tutuklanarak cezaevlerine konuldu. Günümüzde ise AKP-MHP iktidarının topluma uyguladığı baskı ve manipülasyona karşı hakikati dünyaya duyuran gazeteciler hedef alınıyor. Kürt gazeteciler her zaman ırkçılığa, milliyetçiliğe, dinciliğe ve cinsiyetçiliğe karşı bir yayın politikası izledi. Bütün saldırılara rağmen hakikatin izinden ayrılmayan özgür basın çalışanları olarak bizler Apê Musalardan Gurbetelli Ersözlere, Nujiyan Erhanlardan Rojhat Aktaşlara her zaman ve her koşulda hakikatin izinden giden bir direniş çizgisinin mirasçılarıyız. Bu mirası bütün baskı, tutuklama ve gözaltılara rağmen yaşatmaya devam edeceğiz.

Gazetecilik kriminalize edilemez

Bütün kamuoyuna açık bir şekilde habercilik yapan ve program sunan arkadaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilemez. Gazetecilik suç değildir. Günlerdir iktidarın siyasi amaçları doğrultusunda gözaltında olan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Arkadaşlarımız bırakılana kadar açıklama yapmaya devam edeceğiz.” 

Müftüoğlu, herkesi JINNEWS’in Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi’ndeki binası önünde bugün saat 13.00’te yapacakları açıklamaya davet etti.

Gözaltında 7. gün

Amed’de gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişinin isimleri şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ile yurttaşlar Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen.

 

STÖ’lerden tepki

Amed’deki sivil toplum örgütleri, Kürt basın emekçilerinin gözaltına alınmasıyla yargı tacizinin sürdürülmek istendiğini belirterek, keyfi uygulamanın sonlandırılmasını istedi. 

Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK),Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Başkanlığı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve Rosa Kadın Derneği, gözaltındaki gazetecilere dair açıklama yaptı. Gazetecilerin gözaltı süresinin 16 Haziran’a kadar uzatıldığı hatırlatılan açıklamada, “Kürt basın emekçilerinin gözaltı gerekçesiyle ilgili hiçbir bilgi kamuoyu ve avukatları ile paylaşılmazken; bazı basın organlarında çıkan iddialar, Kürt basın emekçilerine yönelik geçmişten bugüne yürütülen itibarsızlaştırma ve suçlulaştırma politikasının bir devamıdır” denildi. 

Açıklamada, anayasayla ve uluslararası birçok sözleşmeyle güvence altına alınan basın özgürlüğünün açık ihlali niteliğindeki bu gözaltıların bir an önce son bulması istendi. 

Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan ülkelerin başında geldiği hatırlatılan açıklamada, şunlara yer verildi:  “Gazetecilerin –yaptıkları tv programları- iddiasıyla gözaltında tutulması, kanunilik ilkesinden uzak keyfi bir uygulamadır. Kürt basın emekçilerine yönelik bu gözaltı işlemleri yargı tacizinin sürdürülmek istendiğini göstermektedir. Yetkilileri gazetecilik mesleğini ve haberi suç gören, gazeteciyi hedef gösteren anlayıştan vazgeçmeye; Türkiye’deki sivil toplum örgütleri ile basın örgütlerini 22 Kürt basın emekçisinin gözaltına alınmasına karşı daha güçlü bir dayanışma göstermeye davet ediyoruz.”

 

Baskıların artacağının göstergesi

EFJ Genel Kurulu’nda konuşan DİSK Basın-İş yöneticisi Ali Ergin Demirhan, Amed’de gazetecilerin gözaltına alınmasının baskıların artacağını gösterdiğini söyledi. 

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) iki gün sürecek olan Genel Kurulu, İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılıyor. Genel Kurul’da aynı zamanda Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası Yönetim Kurulu (DİSK Basın-İş) Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından Uluslararası Yerel Medya Zirvesi de düzenlendi. Genel Kurul’a Avrupa’nın 45 ülkesinden gazeteciler, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın 50 kentinden basın meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından TGS Yönetim Kurulu Üyesi İpek Yezdani, “Türkiye’de gazeteciliğin durumu ve basın özgürlüğü mücadelesi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Program, TGS Akademi Direktörü Orhan Şener’in moderatörlüğündeki “Yerel medya nasıl güçlenir?” konulu panelle devam etti. Panelde, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mogens Blicher Bjerregard, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Direktörü Renate Schröder, Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı konuştu.

Genel Kurul’da söz alan DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ergin Demirhan ise gözaltına alınan Kürt gazetecilere dikkat çekerek, “Kürt basınından 20 gazeteci gözaltına alındı. Bu konunun acil olduğunu gösteriyor. Seçim öncesi yeni bir dönemece girecek” dedi. Demirhan, bu baskı halinin devam edeceğine dikkat çekti. 

 

62 basın kurumu, 837 gazeteciden ortak tepki

Amed’de gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişiye destek açıklaması yapan 62 basın kurumu ve 837 gazeteci, herkesi dayanışmaya ve iktidar şiddetinin karşısında tavır almaya davet etti. 

Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçe yayınlanan ortak yazılı açıklamada, “Özgür basın susturulamaz” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Özgür basın susturulamaz: Gözaltındaki meslektaşlarımızın yanındayız!

Biz aşağıda imzası bulunan basın meslek kurumları ve gazeteciler, 8 Haziran Çarşamba günü Kürt gazetecilerin, basın emekçilerinin polis baskınlarıyla gözaltına alınmasını amasız, fakatsız kınıyoruz.

Hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi iddiası olan ve geleceğin Türkiye’sine hazırlık yapma niyetinde olan başta muhalefet olmak üzere, herkesi ayrımsız bir şekilde gözaltındaki meslektaşlarımızla dayanışmaya ve iktidar şiddetinin karşısında tavır almaya davet ediyoruz. 

Yargı mensuplarını da iktidarın hukuksuzluklarına, zorbalıklarına alet olmamalarını, basın ve ifade özgürlüğü için evrensel hukuk ölçüleri içinde hareket etmelerini ve gözaltında tutulan gazetecileri biran önce serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Ayrıca, uluslararası basın kuruluşlarından, gazetecilerden, hak örgütleri ve savunucularından Türkiye’de basın özgürlüğünün gelişimi için bizlerle dayanışmayı ve gazetecilerin uğradıkları baskılara karşı harekete geçmelerini bekliyoruz. 

Basın ve ifade özgürlüğüne vurulan kelepçe, Meclis’te hazırlığı yapılan yeni sansür yasasıyla perçinlenmek istenirken; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle Kürt gazetecilerin gözaltına alınması; basın özgürlüğüne darbedir. 

Biz, meslektaşlarımıza tanığız. Büyük bir özveriyle halkların haber alma hakkı için çalışan özgür basın geleneği açısından bu baskı ve yıldırma politikaları tanıdık olsa da, bu operasyonlara ve yıldırma politikalarına alışmayacağız. Gözaltında tutulan Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın!

 837 gazetecinin yanı sıra imcazı kuruluşlar şunlar: 1+1 Express, Alevinet, Amed Radyo TV, Amidart, Atılım Gazetesi, Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği, Bolu Medya 14 Gazetesi, Botan International, BirGün, Bitlis Gazeteciler Cemiyeti, Destar- Kürtçe Edebiyat Dergisi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, DİSK BASIN-İŞ,  Dobra Haber Ajansı, Doz Media, Etkin Haber Ajansı (ETHA), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu / Coalition For Women In Journalism, Gazete Emek, Gazete Fersude Kolektifi, Gazete Karınca, Gazete Ninova, Gazete Praksis, Haberin Var Mı İnisiyatifi, Haber-Sen Amed Şubesi, İleri Haber, İnfo-Türk, International Journalists Association e.V., IPS İletişim Vakfı / bianet, Jailed Journos Platformu, Jineps Gazetesi, Jinnews, Jiyan Haber Ajansı, KanalAda Tv, kaosGL.org, Kapsül, Karşı Mahalle, KASED, Kovara Destar a Wêjeyî, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği(MLSA), Megafon TV, Mezopotamya Ajansı, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Mojust International Foundation, Morning Star/Journalists for Democracy in Turkey and Kurdistan, Mücadele Birliği Gazetesi, On Bir Meridyen Media, Ötekilerin Gündemi, Özgür Gelecek, P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, PİRHA, Sendika.org , Siyamed Basın Yayın, SwedenPen, T24, The TRuth Megazine, Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Xwebûn, Velvele.net, Vera Kassel e.V.,Yeni Demokrasi ve Yeni Yaşam.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.