Gımgım Tiyatro Zonema: Kırmançkî kaybolmasın

Kültür/Sanat Haberleri —

Gımgım tiyatro

Gımgım tiyatro

  • 2016 yılında İzmir’de kurulan ‘Gımgım Tiyatro Zonema’ tiyatro grubu skeçlerinin tamamını Kırmançkî oynayarak dillerini yaşatmaya çalışıyorlar.

UNESCO’nun 2018’de yayınladığı raporda dünyada konuşulan 6 bin dilden 2 bin 500’ü tehdit altında. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de ise konuşulan 15 dil tehlike altındayken 3 dil ise çoktan yok oldu.

4 ile 6 milyon arasındaki kişinin anadili olan Kırmançkî yok olma tehlikesi altında olan diller arasında ve UNESCO bu dil için 30 yıl ömür biçiyor.

2016 yılında İzmir’de kurulan ‘Gımgım Tiyatro Zonema’ tiyatro grubu ise skeçlerinin tamamını Kırmançkî oynayarak dillerini yaşatmaya çalışıyorlar.

Çocuklara dilimizi öğretelim

Ana dille tiyatro yaptıkları için kısıtlamalarla karşılaştıklarını söyleyen Gımgım Tiyatro Zonema’dan Dünya Şanıkan, “Kırmançkî kaybolacak diller arasında ama biz dilimiz kaybolmasın diye elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Dilimizin kaybolmaya yüz tutmasında devletin uyguladığı baskıların önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz ancak kimse evimize gelip çocuklarımızla ana dilimizle konuşmamızı engellemiyor. Çocuklarımıza Aleviliği anlatalım, dilimizi konuşalım ve kültürümüzü paylaşalım” diye konuştu.

Dünya, dil ve kültüre yeterli önem verilmediği takdirde söz konusu Kırmançkî’nin yok olacağını ifade etti.  

Mehmet Yoran ise 2016 yılından itibaren ana dille tiyatro oyunu sergilediklerini ifade ederek, “Amacımız insanlara ana dilimizi duyurmak. Dilimizin kaybolmaması için çaba göstermeliyiz, aileler çocuklarına kendi ana dillerini öğretmemeliler ki dilimiz yaşasın” diye konuştu.

PİRHA/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.