Güle güle Bonafini anne

Toplum/Yaşam Haberleri —

Maria Pastor de Bonafini

Maria Pastor de Bonafini

  • Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde kaybedilen çocukların izini süren Plaza de Mayo Anneleri Derneği’nin lideri Hebe Maria Pastor de Bonafini 93 yaşında hayatını kaybetti. Bonafi’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde kaybedilen çocukların izini süren Plaza de Mayo Anneleri Derneği’nin lideri Hebe Maria Pastor de Bonafini 93 yaşında hayatını kaybetti. Bonafi’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Hebe de Bonafini, Arjantin'deki diktatörlük döneminde iki oğlunun gözaltında kaybedilmesinin ardından 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri derneğinin kurucuları arasında yer almıştı.

Teşekkür ederim, sonsuza dek

Hebe de Bonafini’nin ölümünü kızı duyurdu. Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner de Twitter hesabından Bonafi’nin ölümüne dair açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı’nın annesi, insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki sembolü, Arjantin’in gururu. Tanrı seni Ulusal Egemenlik Gününde çağırdı… Bu bir tesadüf olamaz. Sadece teşekkür ederim, sonsuza dek...”

Arjantin hükümeti Bonafi’nin ölümünün ardından üç günlük ulusal yas ilan etti. Hükümetten yapılan açıklamada, “Zor anlarda daima bir rehber olacak Hebe’nin hatırasını ve mücadelesini saygıyla anıyoruz” denildi.

13 anneyle birlikte

Bonafini, 13 kadınla birlikte askeri diktatörlük döneminde güvenlik güçleri tarafından kaçırılan çocuklarını aramaya başladı, 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri’ni kurdu ve zaman içerisinde ülkedeki en ünlü insan hakları aktivistlerinden biri haline geldi. Bonafini’nin büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo, 30 bin kişinin kaybedildiği “Kirli Savaş” adı verilen dönemde ortadan kayboldu. Omar ve Alfredo’nun öldürüldüğü düşünülüyor.

30 Nisan 1977’deki ilk protestolarından bu yana başkent Buenos Aires’te her hafta yürüyüşler düzenleyen ve eylemlerinde beyaz başörtü takan Plaza de Mayo Anneleri, Arjantin’de insan haklarının savunulmasında çok önemli bir rol oynadı. Defalarca ölüm tehditi alan Bonafini 2007’de Reuters’a verdiği demeçte, “Bizi gözaltına aldılar, dövdüler, kimliğimizi bulamasınlar diye perukla geldik” dedi.

Plaza de Mayo Anneleri, adalet aramak için toplantılar ve protestolar düzenlemeye devam ediyor.

 

*****

İlham kaynağımız

Cumartesi Anneleri/ İnsanları, Hebe de Bonafini için taziye mesajı paylaştı. "Cumartesi Anneleri" Twitter hesabından paylaşılan mesajda, "Hakikat ve adalet arayışının dünyadaki sembollerinden bizim de ilham kaynağımız, Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini'nin vefatını öğrenmenin acısını yaşıyoruz" denildi: "Güle güle Bonafini annemiz, hatıran ve mücadelen bize yol göstermeye devam edecek." FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.