Halkın baş ağrısı: Başika

Forum Haberleri —

Başika üssü

Başika üssü

  • Bölge sakinleri Irak toprakları içindeki Ninova Ovası'nda bulunan Başika Türk askeri üssünün can güvenliklerini tehlikeye attığı için boşaltılmasını istiyor.

AMMAR AZİZ
Birçok kez füze ile de vurulan bu üssün çevresinde yaşayan çiftçiler tarlalarını süremez hale geldi. Şimdiye kadar o çevrede kabul görmeyen üsten kaynaklı yaşanan patlama ve füze atışlarından dolayı 3 sivil yaralandı.  
Türk askeri üssüne 3 Şubat'ta yedinci defa füze atıldı. Bu durum herhangi bir hasara yol açmasa da bölge halkının üssün boşaltılma talebini tekrar yüksek sesle dillendirmesi ile sonuçlandı.

Üs yerel yönetimi olumsuz etkiliyor
Şexan ilçesi Zilkan Nahiye Müdürü ve Ninova vilayetinde Türk kampına en yakın yerel yetkili Hamid Emin Garib, “Bu üssün varlığının bölgedeki yerel yönetimi olumsuz etkilediğini ve köy sakinlerinin bu durumdan rahatsız olduğunu, genel olarak insanların bu saldırılar nedeniyle hayatlarının tehlikeye gireceğinden veya evlerini boşaltmaktan korktuklarını” dile getirip “Bölge güvenli ve bence bu askeri üssün kalması için bir neden yok” dedi. 

DAİŞ kalmadı neden üs var
Bu çevrede yaşayan halk 2014 yılının ortasından 2017 yılının sonlarına kadar olan DAİŞ ile savaş döneminde köylerini ve evlerini terketmek zorunda kalmışlardı ancak savaş bittikten sonra evlerine döndüklerinde topraklarının üzerinde Türk devletinin Sünni Araplara askeri eğitim verdiği bir üs ile karşılaşmaları korkuya sebep oldu.
Türkiye ile Irak hükümeti arasında 2016 yılında, DAİŞ ile savaş kapsamında imzalanan anlaşmaya göre; Türkiye, Suriye'ye destek sağlamak amacıyla Zilkan bölgesinde askeri üs kurdu. Irak güçlerine askeri eğitim amacı ile açılan askeri üs, özellikle Sünni Aşiret Seferberlik Güçlerine eğitim veriyor.

Kürt nüfus tehlike altında
Bu Kamp, Ninova vilayetindeki Şexan ilçesine bağlı Zilkan nahiyesi yakınında, Al-Hemdaniye ilçesindeki Başik nahiyesinin eteklerinde yer alıyor.
Türk kampına yakın mesafede, Kürt ve Arap karışımının yaşadığı Kudet ve Cebra adlı iki köy var, yakın mesafede sakinleri Arap olan Şeref köyde bulunuyor. Bu köylerin sakinleri DAİŞ savaşının sona ermesinden sonra evlerine döndü.
Zilkan Nahiye Müdürü kampın köylere yalnızca 500 metre mesafede olduğunu söyledi. Zilkan sakinlerinin yüzde 40'ı yıllarca yerinden edildikten sonra evlerine döndü. 50 bin nüfuslu ilçenin çoğunluğu Êzîdî inancına sahip Kürtlerden oluşuyor, ardından Sünni Araplar ve Müslüman Kürtler olmak üzere 30 köy bulunuyor.
Garib, “Bu askeri üssü kimin hedef aldığını bilmiyoruz, ancak bu konunun takibi ve araştırılması güvenlik güçlerinin görevlerinden biri olmasına rağmen, Heşdi Şabi’nin kontrolündeki bölgelerden füzeler fırlatılıyor” dedi.

Her bombardıman bir travma
Başika ilçesinden Êzîdî İhsan Nun, Türk askeri üssünün her bombalandığında tekrar kaçmak zorunda kalacakları hissine kapıldıklarını söylüyor.
İhsan Nun, “Dağın eteğinde yaşıyoruz, biz ve çocuklarımız çok korkuyoruz, kendimizi güvende hissetmiyoruz, bu askeri üssün bölgemizde kalmasını istemiyoruz” dedi.
Nisan 2021'de üssü hedefleyen füzeler bir vatandaşın evine düştü ve iki çocuk yaradı.

Türk üssü tam bir baş ağrısı
Konsey üyeleri, dağılmadan önce Türkiye'nin bölgede nüfuzunu genişletmek istediği görüşündeydi.
Şebek temsilcisi olarak Ninova İl Meclisi üyeliğini kazanan Gejwan Hamid, Ninova İl Meclisinin eski üyesi. Şebek, Halk Seferberliği bünyesinde yer alan ve şu anda Ninova Ovası'nda bulunan silahlı bir güce sahip Gejwan Hemid’de konu hakkında, "Bölgede bir Türk askeri üssünün bulunması, bölge sakinleri ve güvenlik güçleri için baş ağrısından başka bir şey değil. Irak hükümeti ve parlamentosu bir karar vermeli” dedi.
İl meclisleri, 2019 yılının sonlarında Irak Parlamentosunun aldığı bir kararla feshedildi. Gejwan, "IŞİD savaşı sırasında o bölgeye geldiler, savaş sona erdi. Bölge güvenlik açısından istikrarlı ve bu üssün varlığına ihtiyaç duymuyor... Dağılmadan önce konsey üyelerinin çoğu Türkiye’nin bu askeri üs aracılığıyla bölgedeki etkisini genişletmek istedine inanıyordu” diye konuştu.

Türk varlığına son verilmeli
Gejwan, “Askeri üssü hedef alan füzelerin sesi Zilkan, Başika ve köyleri arasında korku ve panik yaratıyor. Kısa süre önce bölgelerine dönen bölge halkına güvenlik garantisi verilmeli. Bu konu Ninova yerel yönetiminin yetkilerini aşıyor. Hükümet ve meclis bu konuda adım atmalı ve bölgedeki Türk varlığına son vermeli” diye konuştu.
İl meclisinin kampı, kimin hedef aldığına dair herhangi bir kanıtı olmamasına rağmen, Gejwan, “Suçlamalar, İran'a bağlı olan ve Ninova dahil Irak bölgelerinde aktif olan Ketaib Hizbullah ve Seyyid el-Şuheda yöneltiliyor. Bu silahlı kuvvetlerin kimliğine dair kesin bir kanıt yok ve Irak hükümeti bunu araştırmalı ve belirlemeli”diyor.
Heşdi Şabi bünyesinde faaliyet gösteren Ketaib Hizbullah ve Seyyid el-Şuheda, Şii silahlı grupları karşıtları tarafından sık sık İran yanlısı olmakla suçlanıyor.

Türk devleti istikrarsızlık kaynağı 
Nisan 2021'de Türk üssüne yapılan saldırının ardından Türk Savunma Bakanlığı, füze saldırısında bir askerinin öldüğünü duyurdu.
Türk devleti, zaman zaman Kürdistan İşçi Partisi'nin çıkarlarını hedef alma gerekçesiyle Şengal ilçesine ve Ninova’daki Maxmûr Kampına hava saldırıları düzenleyerek aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu.
Bu yılın şubat ayında Türk uçakları, Şengal’de birçok alanı bombaladı ve bunlardan biri Heşdi Şabi’nin karargahlarından biriydi ve tamamen imha edilmesiyle sonuçlandı.
Rami Al-Abadi, “Bölgede Türk askeri üssünün varlığının devam etmesine karşı protesto gösterileri yapıldı ve bu protestolar Irak hükümetine iletilmelidir” diyor.
Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar hiçbir parti konuyu parlamentoya taşımadı.
Türk askeri üssünün kalması Başika halkı için bir korku ve endişe kaynağı haline gelmiş durumda. MUSUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.