Hayretler içinde kalan akıllar

Forum Haberleri —

❏

  • İnsana-topluma karşı saygı duymayandan ağaca-ormana karşı duyarlılık beklenmemelidir. Bunun binlerce örneği var. Son örnek Konya katliamıdır.

RAUF KARAKOÇAN

Türkiye yangınlarla boğuşurken görmezden gelinen ve gündemde yer bulmayan konular yangınlardan çok daha önemli ve önceliklidir. Yangınlardan daha fazla üzerinde tartışılması gereken konulardır. Yangınlar elbette doğal bir felaket yaratmıştır.

Doğa felaketi sadece yangınlarla olmuyor ki!

Türkiye’nin doğası zaten yeteri kadar talan edilmiş ve felaketlere uğramıştır. Rant için ormanlar katledilirken çevre aktivistleri, çevreye duyarlı bazı siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve yöre halkı dışında kimse bu konular üzerinde durmuyor.

Çevre kıyımı, ekolojik dengenin bozulması yıllardır sürüp gitmektedir. HES’ler, RES’ler bitki örtüsünü bitirmiştir. Canlı türlerini ortadan kaldırmıştır. İnsanların ve hayvanların yaşam alanlarını yeteri kadar daraltmıştır.

Bütün bu felaketler yaşanırken kimsenin gıkı çıkmıyor. Kürdistan’ın tarihi mirası Hasankeyf başta olmak üzere birçok alan sular altında bırakıldı. Rant uğruna, bir avuç sermaye grubunun çıkarına kurban edildi.

Yangınlar üzerinde koparılan fırtınalar elbette yerinde ve gerekli tepkilerdir. Sadece söz düzeyinde kalan bu tepkilerle faşist iktidar tınlamaz bile. Hatta sorumluluğu başkalarına yığarak işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Ortaya konulan tepkiler Kürdistan’da yaşanan doğa felaketleri karşısında gösterilmemesi çifte standarttır. Van’da yaşanan sel felaketi basında bile kendisine yer bulamıyor.

Yangınlara ilişkin gösterilen duyarlılık Kürdistan’daki yangınlara gösterilmiyor. Dersim’de başlayan orman yangınına devlet zaten müdahale etmiyor, yangını söndürmek isteyen yöre halkını da engelliyor. Bu zihniyeti doğru okumayanlar, hayretler içinde kalanlar sanki Türkiye’de yaşamıyorlar. 

Yüzlerce defa Kürdistan’daki ormanlar kasıtlı bir şekilde devletin kolluk güçleri tarafından yakılmıştır. Kürt halkına ve doğasına karşı düşmanlık almış başını gitmiş. Mezarlıklara varıncaya kadar tahrip edildi.

Bunları görmeyenleri, görmezden gelenleri insandan bile saymamak gerekir. Kürtlerin ağacı ağaç değil mi? Kürtlere karşı işlenen her türlü suça ses çıkarılmıyorsa devletin suçlarına ortak olmaktır.

Yangınlar vesilesiyle olup bitenleri Kürtlere yığarak linç girişimlerinde bulunuyorlar, katliam yapıyorlar. Şimdi de yollarda şurada burada Kürt avına çıkıyorlar. Kamuoyunda yine tepki yok. Toplumsal bir felakete yol açan, iç çatışmaya kapı aralayan AKP iktidarına hayret etmeyin çünkü faşist zihniyetin gereklerini yerine getiriyorlar.

Faşist iktidarı ve başındaki diktatörün icraatlarına bakıp hayretler içinde kalanlar aslında Kürdistan’da ki doğa talanına, insan kıyımına, yaşanan insani felaketlere karşı ne kadar duyarsız olduklarını göstermektedir.

Kürt halkına karşı her türlü suçu işleyen faşist iktidarın, yangınlara ilişkin vurdumduymazlığı karşısında hayretler içinde kalınıyor. Türkiye’yi yöneten AKP’yi ve diktatör şefini tanımak için 20 yıllık kesintisiz iktidar süreci uzun bir zaman dilimidir. Halen bu faşist AKP iktidarını ve diktatör şefi Erdoğan’ı tanımıyorsanız meseleler karşısında duyguda ve düşüncede ne kadar köreldiğinizi gösterir.

Hayret etmeyin çünkü ses çıkarmayan sizler sebep oluyorsunuz.

İnsana-topluma karşı saygı duymayandan ağaca-ormana karşı duyarlılık beklenmemelidir. Bunun binlerce örneği var. Son örnek Konya katliamıdır. Konya’da katliam yapıldı. Tek suçları Kürt olmanın dışında hiçbir suçu olmayan aileye karşı ırkçı faşist bir saldırı yapıldı ve 3’ü kadın 7 kişi hunharca katledildi.

Bu katliamı konuşmadan, aydınlatmadan toplum olarak bir arada yaşama kültürünü kaybederiz. Ormanlarımızı, derelerimizi, akarsularımızı, toprağımızı koruyamayız.

Yangınlardan zarar gören ormanlık alanları imara açarak çok büyük rantlar elde ettiler. Ve bunu bilerek, isteyerek kasıtlı yaptılar. Hayret edenlere, hayret edilecek bir durum yok aslında. Rant ve talancılık, yolsuzluk ve hırsızlık AKP iktidarı ve faşist şefi Erdoğan’ın kanında var. Türkiye’yi soyup soğana çevirdiler ve bunu 20 yıldır mütemadiyen yapıyorlar. Üstelik gizliden de yapmıyorlar, milletin gözünün içine baka baka yapıyorlar.

Yeni uykudan uyanır gibi 20 yıllık AKP iktidarının yolsuzluklarını, kayırmacılığını, görmeden, orman yangınları için hayretler içinde kalan akıllara hayret etmek gerekir. Nasıl olurda Konya katliamı görmezden gelinir? Nasıl olurda yaşanan felakette halkın kafasına çay torbaları fırlatılır?

Bunca haksızlık, hukuksuzluk, yapan, Kürt halkına karşı her türlü suçu işleyen bir iktidar nasıl oluyor da iktidarda kalıyor?

Sağduyulu, vicdanlı her insan Türkiye’nin geleceğini, dağını-taşını, ağacını, börtü-böceğini, havasını-suyunu düşünen her kes şuna hayret etmelidir: Türkiye toplumuna ve doğasına bu kadar zarar veren AKP ve diktatör şefi Erdoğan neden alaşağı edilmiyor? Neden toplumsal bir tepki geliştiremiyor. Neden faşizme boyun eğiyor? Haksızlığa karşı sadece söylemde kalarak harekete geçmiyor?

Hayretler içinde kalan akıllara hayret etmek lazım.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.