Hazırlıklı olun: Bu kış çok soğuk olacak

Forum Haberleri —

  • Avrupa çapında bir enerji krizi ile karşı karşıya kaldıklarında ve tüm kartlar Rusya’nın elinde olduğunda, ülkeleri Putin’le anlaşma yapmaktan ne alıkoyacak?

BILL BLAIN

Enerji fiyatları yükseldikçe, maliyetler orantısız bir şekilde toplumun en yoksul kesimlerinin omuzlarına yüklenecek. Toplumdaki en savunmasız kişiler zorlu bir tercihle karşı karşıya kalacak ve gelir eşitsizlikleri çarpıcı biçimde ortaya çıkacak: Ya ısın, ya da karnını doyur.

Bunun ne çeşit toplumsal sonuçları olacağını varın siz düşünün. Fransa'daki Gillet Jaunes'in Nisan'daki Fransa seçimleri öncesinde nasıl tepki vereceğini hayal edebiliyor musunuz? Peki ya akaryakıt fiyatları Birleşik Krallık'taki en yoksul toplulukları ve etnik grupları vurdukça ayaklanma ihtimali ne olacak?

Ya donacak ya ölecek

Bu kış, Birleşik Krallık muhtemelen dizlerinin üzerinde, mümkün olan her yerden enerji dileniyor olacak. Avrupa'nın da başı belada olacak.

Ortadoğu, petrol ve doğalgaz karşılığında ne koparabiliyorsa almaya çalışacak, ama o durumda bile arz kapasitesi sınırlı.

ABD'nin çok övülen enerji bağımsızlığı sınava tabi tutulacak, kendilerine yetmeyeni ihraç etmeleri pek olası değil. Bu, İngiliz hükümetini zorlu bir seçimle yüz yüze bırakacak:

Halk ya donacak, ya da maliyeti neyse ödeyecek. Bu durum, muhtemelen bir ödemeler dengesi krizini ve sterlinde daha da fazla güven çöküşünü tetikleyebilir.

Putin tehdit edecek

Muhtemel gaz tedarik kaynağı Rusya olacak. Ve Vladimir Putin ellerini ovuşturarak bekliyor.

Yaklaşan enerji krizi onun büyük fırsatı olacak. Putin’in köpeğinin Angela Merkel’in önünde gezdiği ünlü fotoğrafı hatırlıyor musunuz?

Putin, Merkel’in köpeklerden ürktüğünü biliyordu ve onu kasten korkuttu. AB ile muhatap olmayacak. Her bir Avrupa liderini taleplerini tek tek iletmeye davet edecek ve her lidere gaz musluklarını neden özellikle kendi ülkelerine açması gerektiğini tehditkar bir şekilde soracak.

Covid 19, Avrupa için ilk büyük sınavdı. Bu sınavdaki aşı programı başarısızlıkları, AB için feci kırılganlıklarla sonuçlanabilirdi.

Avrupa çapında bir enerji krizi ile karşı karşıya kaldıklarında ve tüm kartlar Rusya’nın elinde olduğunda, ülkeleri Putin’le anlaşma yapmaktan ne alıkoyacak?

İlk kim çözülecek? Polonya mı? Almanya mı? Peki Putin bunun karşılığında ne isteyecek? Meşruiyet mi? İç muhalefetle başa çıkmak için elini serbest kullanmayı mı? Yaptırımların bitmesini mi? Ukrayna'da veya hatta Baltık'ta elinin serbest kalmasını mı?

Bu daha çok, Avrupa'yı ödemeye zorlayabileceğini düşündüğü bedele bağlı.

Peki Boris'ten ne isteyecek Putin? Londra'nın kapılarını ve pazarlarını, liderliğini yaptığı kleptokrasiye yeniden açmasını mı? Belki de daha fazlasını…?

Hiç şüpheniz olmasın, bu kış şok edici derecede soğuk geçecek. Hazırlıklı olun.

Çeviri: Serap GÜNEŞ, Kaynak: https://morningporridge.com

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.