HDP Kadın Meclisi’nin kampanyası start aldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi, ‘Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci ayağı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyasının startını verdi. Meclis Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Gidebildiğimiz bütün iş yerlerine, tarlalara, fabrikalara, atölyelere, evlere gideceğiz. Dinleyeceğiz, soracağız, öğreneceğiz” dedi.

İSTANBUL
    
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, sürdürdükleri “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci kısmı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyasını İstanbul İl Örgütü’nde yapılan basın toplantısıyla başlattı. 

Toplantıda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bu sabah Amed’de 22 kadının gözaltına alındığı baskına dikkati çekerek, iktidarın karşısında duran en büyük gücün kadınlar olduğunu söyledi.  
 
Eşit yaşam için mücadele
 
Ardından basın açıklamasına geçen Başaran, 10 Şubat’ta başlatılan tecrit, açlık grevleri ve kadın yoksulluğu temelli kampanyanın ikinci etabını başlattıklarını duyurdu. İktidarın pandemi sürecini fırsata çevirerek kadınların işsiz bırakarak evlere hapsetmek istediğini ifade eden Başaran, “Bizleri evlere hapsetmek isteyen erkek egemen zihniyete karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. İş yaşamına eşit ve aktif bir şekilde katılabilmek, önümüzdeki bütün engelleri kaldırabilmek için mücadelemizi birleştireceğiz. Emeğimizi sömürülmesine, yok sayılmasına asla izin vermeyeceğiz. Kadınların yaşadıkları sorunları onlardan dinleyecek, taleplerini bulunduğumuz her mekanizmada dile getireceğiz” diye konuştu.
 
Yoksulluğa terkedilen bütün kadınlarla
 
Kayıt dışı merdiven altı işlerde, atölyelerde çalışmak zorunda kalan, evlere temizliğe giderek yaşamını idame ettirmeye çalışan binlerce kadının pandemi yasaklarından kaynaklı bu işleri dahi yapamayarak yoksulluğa terk edildiğinin altını çizen Başaran, şöyle devam etti: “Fabrikalarda, atölyelerde, merdiven altı işlerde güvencesiz ve kayıt dışı işlerde çalışan kadınlarla bir araya geleceğiz. Haklarımızı elde etmek için, emeğimizin sömürülmesine izin vermemek için hep birlikte alanlarda meydanlarda seslerimizi yükselteceğiz. Kadınlara biçilmek istenen mesleki rolleri asla kabul etmeyeceğiz. ‘Sosyal yardım’ adı altında kadınları evlere hapsedip yoksulluğa mahkûm etmelerine müsaade etmeyeceğiz. KHK’ler ile işten çıkarılan kadınlarla gittiğimiz her yerde buluşacağız. Onları dinleyeceğiz. İşlerine geri dönene kadar onlarla dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Kolektif üretim alanları
 
Yaşam alanlarında istihdam koşulları yaratılmamasından kaynaklı başka yerlere mevsimlik işçi olarak gitmek zorunda kalan, yine savaş ve şiddet politikalarından kaynaklı göçmen ve mülteci konumuna düşen, buralarda her türlü sömürü, ayrımcılık ve eşitsizliğin hedefi olan kadınların durumuna da değinen Başaran, “Mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınlar için yaşadıkları topraklarda kolektif üretim alanlarını oluşturmak için hep birlikte çalışacağız. Birlikte örgütlenerek, ayrımcılığa uğramadan güvenceli ve güvenli bir şekilde çalışabilecekleri istihdam alanları yaratmak için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye belirtti.
 
Kadınları 5’te 1’i ücretsiz çalışıyor
 
Kadınların ciddi derecede maddi yoksunluğu sıralamasında, Türkiye’nin sondan 2’nci sırada olduğunun altını çizen Başaran, Türkiye'de kadınların maddi yoksulluk sorununun Avrupa ülkeleri ortalamasının yaklaşık 5 katı olduğunu vurguladı.

Başaran, Ocak 2021 itibariyle Türkiye’deki bu oranları şu şekilde sıraladı:

  • "Erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 68.8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 30.6 olup erkeklerdeki oranın yarısından daha azdır.
  • Erkeklerin istihdam oranı yüzde 60 iken, kadınların istihdam oranı bunun yarısından daha az olup yüzde 26.1’dir.
  • Türkiye’de istihdam edilen her 5 kadından en az 1’i aile işlerinde ücretsiz çalışmaktadır."
     
    Ege’de başlatılacak
     
    Başaran, kadının olduğu her yere gideceklerini dile getirerek, “İktidar suni gündemler yaratadursun, kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyecek, bizim olanı alacağız. Sözü olanın sözünü sokaklardan, fabrikalardan, tarlalardan Meclis’e taşıyacağız. Bu derinleşen yoksulluğun sesini duymazdan gelemeyeceği bir çığlık olarak yükseltmek için ‘Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet’ şiarıyla kampanyamızın ikinci kısmını başlatıyoruz. Kadınların yoksul kaldığı bütün alanlarda mücadele etmek için, ortak ses yükseltmek için çalışmalarımıza başlayacağız. İlk çalışma alanımız Ege olacak, ardından Türkiye’nin dört bir tarafında ve Kürdistan’da bu çalışmayı yürüteceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.