Hemoroid 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Ailede hemoroid varsa hastalık olasılığı artar. Bağırsak çıkışında basıncın yükselmesi de risk faktörüdür. Ağır eşyaların kaldırılması, aşırı kilo, hamilelik, uzun zaman oturma veya ayakta kalma da hastalığın ortaya çıkışını tetikleyebilir.

Hemoroid halk dilinde basur olarak bilinmemektedir. Bu hastalıkta makat kısmında ve rektumdaki (bağırsak çıkışının) damarlar genişlemektedir. Bazen kan damarları o kadar genişler ki damarlar tahriş olur. O damarlar herkeste vardır, yani damarların varoluşu hastalık değil. Sorun damarların şişmesi sonucu gelişmektedir. Şişkinlik damarların makadın dışına çıkmasına sebep olabilir. 

Hemoridler iç ve dış hemoridler olarak ikiye ayrılır. İç hemoridler genellikle görülmez ve o bölgede sinirlerin azlığından dolayı pek ağrı yaratmaz. Kanama iç hemoridlerin temel belirtisidir. Dış hemoroidler, makatın dış tarafındaki derinin hemen altındadır. Ağrı, kanama, kaşıntı ve şişlikler dış hemoroidlerin temel belirtileridir. 
Genişlemiş damarlarda pıhtı da oluşabilir. Pıhtı hemoroidin mavi/mor renk almasına yol açar. Bu durum ağrıya, kaşıntıya ve kanamaya neden olabilir.

Ailede hemoroid varsa hastalık olasılığı artar. Bağırsak çıkışında basıncın yükselmesi de risk faktörüdür. Ağır eşyaların kaldırılması, aşırı kilo, hamilelik, uzun zaman oturma veya ayakta kalma da hastalığın ortaya çıkışını tetikleyebilir.

Hemoroidin dört derecesi vardır. Kanama birinci derece hemoroidlerin belirtisidir. İkinci derecede buna kaşıntı eklenir. Üçüncü derecede makatta akıntı da hissedilir. Dördüncüsunde buna ağrı da eklenir. 

Fiziksel muayene tanı konulması için başvurulan ilk yöntemdir. İç hemoroidlerin tespiti için rektoskopi (video görüntülü ince hortum) gereklidir.

Hemoroid hastalığında kullanılan tedavi yöntemi hemoroidin bulunduğu yere, derecesine ve belirtilere bağlı olarak değişir. Ancak tüm hastalara yaşam tarzı değişikliği önerilir. Basıncın artmasını önlemek önemlidir (ör. kabızlığı önlemek). Kaşıntıya karşı krem verilir. İç hemoroidlerde lastik bir band aracılığıyla damarlar bastırılır. Bu da etkili değilse cerrahi tedavi devreye girer. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.