Her şeye rağmen mizah

Kültür/Sanat Haberleri —

Kürtçe mizah ve karikatür dergisi Golik

Kürtçe mizah ve karikatür dergisi Golik

  • Yazar ve çizerleri tutuklu olan Kürtçe mizah dergisi Golik'ın yeni sayısı, “Jin, Jiyan, Azadî” kapağıyla çıktı. Golik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, bu kadar acıya, katliama  rağmen mizah üretmeye çalışıyoruz’’ dedi.

STERK SÜTÇÜ - MA/ANKARA

Kürtçe mizah ve karikatür dergisi Golik, 5 yıl aradan sonra 1 Ağustos’ta yeniden başladığı yayın hayatını sürdürüyor. Yazar ve çizerleri tutuklulardan oluşan dergi, tutsakların farklı cezaevlerine sevk edilmesi ve yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle 2017 yılında yayın hayatına ara vermek zorunda kaldı. 5 yıl sonra yeniden yayın hayatını sürdürme kararı alan Golik, 20’inci sayısında İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası başlayan eylemlerde kadınların temel perspektifi haline gelen “Jin, Jiyan, Azadî” sloganını kapağına taşıdı. 

Golik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, derginin yazarlarının büyük bir çoğunluğunun tutuklu olduğuna dikkat çekti.

‘İki kere iki bir yapar’

Golik'ın ikinci kapağın tüm dünyaya yayılan Kürt kadın direnişinin sloganı olan “Jin, Jiyan, Azadî” ile çıktığını ifade eden Aktaş, "Bu sloganla hem Rojhilat’taki Kürt kadınlarının özgürlük direnişini selamlamak hem de Golik'ın o direnişi sembol slogan olarak kabul ettiğini anlatmak istedik. Dört parça değil, tek parçayız diyoruz. Qazi Muhammed'in 'İki kere iki dört yapmaz, iki kere iki bir yapar' söylemi Kürtler için hala geçerlidir. Golik'ın de böyle bir misyonu var. Golik daha çok Kuzey Kurdistan'dan besleniyor ama Rojhilat, Rojava ve Başur Kurdistan’ın da sesini ulaştırmaya çalışıyor. Bakur’un yanında Rojhilat’ta da çok ilgi gördü. Maalesef Rojava’ya ambargolardan dolayı gönderilemedi. Son zamanlarda özgür basına olan baskılardan, Golik'ın sesini duyurmaya çalışan basın mensuplarına gözaltı ve tutuklamalardan dolayı okurlara az ulaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Yazarlarımız cezaevinde 

Golik’ın yazar ve çizerlerinin cezaevinde olmasına rağmen derginin cezaevine alınmadığını aktaran Aktaş, “Böyle garip bir durum var. Kürt dergisi cezaevinden beslenmek zorunda, çünkü tüm aydınları, düşünürleri ve öncüsü tutsak edilmiş ve tecrit altında. Bu yüzden yazarlarımız ve çizerlerimiz yüzde 90 cezaevinde. Her şeye rağmen yazıyoruz, çiziyoruz ve sayımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Her sayıda bir portre

Dergiyle bütün Kürtleri kucaklamayı amaçladıklarını vurgulayan Aktaş, “Ulusal birliğe nasıl hizmet ederiz diye düşündük. Birçok sayfa ekledik. Her sayıda bir portre yapmaya karar verdik. Kürt düşünürü, aydını yada Kürtler için bir düşünce ortaya koyan, çaba sarf eden bir şahsiyeti anlatmaya karar verdik. İlk sayıda Celadet Ali Bedirxan'nı tanıttık ve kapağın arkasına da 'Hawar' ilk Kürtçe dergisini koyduk. Yani portre sayfasında ulusal hafızayı ve tarihini koymaya çalıştık. Aynı zamanda bir okur sayfası da var. Golik dergisi ticari ve rant alanı değil. Golik'in amacı sevgiyi yaymak ve toplumun tamamına göstermek istedik” dedi. 

Her şeye rağmen mizah 

Kürt mizahının da politik olduğunun altını çizen Aktaş, “6 yaşındaki Kürt çocuğu da 90 yaşındaki Kürt piri de politik sürece hakim. Yakinen takip etmek zorunda kalıyor. Kürtler cezaevinde, tutsak ediliyor. Çeşitli sistematik asimilasyon ve işkenceye maruz kalıyor. İşimiz çok zor, coğrafyamızda yaşanan tüm bu zorluklara, bu kadar acıya, katliama, artık takvimin her gününe bir acısı sinmiş bir coğrafyaya rağmen bir mizah üretmeye çalışıyoruz. Her şeye rağmen gülebilen, kararlılıkla dik durabilen ve geleceğe umutla bakabilen bir toplum ve toplum gerçekliği var. Bunu kendi öz dilinde anadilinde yapmaya çalışıyor ve yayıyor. Bu halk hala direniyor ve yaşamak direnmektir deyip bir misyon edinmişler. İşte bu halkın çocukları ve emekçileri bir mizah üretiyor” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.