Herkes yardıma koştu

Dosya Haberleri —

Heyva Sor a Kurdistanê/Rojvan Bilgin

Heyva Sor a Kurdistanê/Rojvan Bilgin

Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı Dr. Rojvan Bilgin ile depremzedeler için yürüttükleri dayanışma kampanyasını konuştuk...

  • Heyva Sor a Kurdistanê olarak Avrupa’da çalışma yürüten Kurdistanlı kurumlarla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz yardım kampanyası çerçevesinde şu ana kadar 1 milyon Euro ülkeye göndererek, ülkedeki gönüllü çalışanlarımızın aracılığıyla halkımıza ulaştırdık. Kampanyamıza çok geniş çerçevede bir katılım var.
  • Efrîn ve Cindirês’te çok büyük bir yıkım yaşandı. Ancak biz kurum olarak oraya giremiyoruz. Çeteler ve Türk devleti kesinlikle buna izin vermiyor. Farklı kurumlar üzerindeki yardımlarımızı da kabul etmiyorlar. Halep’te ciddi bir yıkım var. Eşrefiye ve Şêx Mexsut mahallelerine Heyva Sor a Kurdistanê yardım ulaştırdı.

ERKAN GÜLBAHÇE

Maraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6  iki büyük deprem 13. gününü geride bıraktı. En son yapılan resmi açıklamaya göre 10 ili etkilen depremlerde 38 bin 44 kişi yaşamını yitirdi. Ancak bu sayı gerçeği yansıtmıyor, hala enkazda onbinlerce insanın olduğu tahmin ediliyor. Yine milyonlarca yurttaşın etkilendiği depremde devlet, hayatta kalanları dondurucu soğukta, aç susuz ve çadırsız bırakarak ölüme terk ediyor. Buna karşı dayanışma kampanyalarıyla halka ulaşmaya çalışan gönüllüler seferberlik ruhu ile çalışıyor. Avrupa'da da bu dayanışmaya destek sunuluyor. Destek sunan kurumların başında ise Heyva Sor a Kurdistanê geliyor. Heyva Sor a Kurdistanê 30 yıldan beri Kurdistan’ın herhangi bir bölgesinde gerçekleşen felaketlerde yaşanan mağduriyetleri gidermek için büyük bir çaba içerisinde. 1993 yılından Almanya'da kurulan Heyva Sor a Kurdistanê başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde örgütlü bir şekilde çalışma yürütüyor. Farklı coğrafyada birçok gönüllü çalışanıyla Kurdistan’daki acılara derman olan Heyva Sor a Kurdistanê, depremin ilk gününden bu yana yaraları sarmak için çabalıyor. 6 Şubat’ta başlatılan kampanyanın ayrıntılarını Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı Dr. Rojvan Bilgin ile konuştuk.

Geniş bir bölgeyi etkileyen depremin ardından düzenlediğiniz yardım kampanyası on günü geride bıraktı. Bu süre zarfında kampanyanızın geldiği noktayı değerlendirir misiniz, kampanyanız hangi aşamada?

Kampanyamız planladığımız şekilde devam ediyor. Beklentilerimizin üzerinde bir ilgi var. Halkımız bu kampanya seferberlik ruhuyla katılıyor. Kendi inisiyatiflerini geliştirerek yardım toplayıp kampanyaya destek sunuyor. Düzenlediğimiz kampanya bize diasporadaki halkımızın ülkede yaşanan acılara ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Heyva Sor a Kurdistanê olarak Avrupa’da çalışma yürüten Kurdistanlı kurumlarla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz yardım kampanyası çerçevesinde şu ana kadar 1 milyon Euro ülkeye göndererek, ülkedeki gönüllü çalışanlarımızın aracılığıyla halkımıza ulaştırdık. Kampanyamıza çok geniş çerçevede bir katılım var. Şu ana kadar çok iyi bir rakama ulaştık. Tabii ki yaşanan felaketi göz önünde bulundurduğumuz zaman bu yardımların uzun süreli yapılması gerekiyor. Şu ana kadar halkımızda topladığımız yardımı da bu çerçevede uzun süreli bir sürece yayarak depremzedelerin yaralarının sarılması için bir çalışma içerisinde olacağız. Depremzedeler bir ay boyunca aynı elbiseyle yaşayabiliyor. Ancak bir ay boyunca yemeksiz, çadırsız, tuvalet ihtiyaçlarını gidermeden yani temel ihtiyaç malzemeleri olmadan hayatını sürdüremez. Biz yardımları yaparken ihtiyaç sırasına göre yardımda bulunuyoruz.

Kampanyaya genellikle hangi kesimlerde katılım var?

Kampanyaya her kesimden destek var. Kurdistanlı esnaflarından tutalım da Avrupa’daki belediyelerden, gençlerden tutalım da yaşlılara kadar her kesimden büyük bir destek var. Kurdistanlı işyerleri bizden kumbara alarak yardım topluyor. Halkımız neredeyse Avrupa’daki bütün kentlerde stantlar açarak yardım topluyor. Özellikle bu kampanyada kadın ve çocuklar ön plana çıkıyor. Çocuklar okul harçlıklarını bağışlıyor. Kumbaralarındaki paraları gönderiyor. Özellikle çocuklarda muazzam bir katılım var. Yine sosyal medya ve basın üzerinden yardım kampanyasını güçlendirecek yayınlar da yapıyoruz. PayPal üzeri gönderilen yardımlar haritasına baktığımızda Avrupa ve Latin ülkelerinin hepsi var. Ancak hiç beklemediğimiz coğrafyalardan da yardımlar geliyor, örneğin Filipin, Kamboçya gibi benzeri ülkelerden de ciddi destek geliyor. PayPal ve banka üzerinden gönderilen paranın yarısı Kürt olmayan yabancı ülke vatandaşları adına geliyor. Yani bu anlamda Heyva Sor a Kurdistanê dünya kamuoyu tarafında güvenilir ve yardımlarını ulaştırabilecekleri bir noktaya geldi. Birçok tanınmış kişiler depremzedelere ulaştırılması için yardımın Heyva Sor a Kurdistanê üzerinden yapılması çağrısı yapıyor.

Ülkeye giden yardımlar halka nasıl dağıtılıyor, dağıtımda ne tür sorunlar yaşanıyor?

30 yıllık deneyimle Avrupa'da toplanacak eşyaların ülkeye ulaştırılmasında ve orada dağıtılmasında bir sorun yaşanacağını bildiğimiz için sadece para yardımı kampanyası düzenledik. Avrupa’dan gönderilecek paranın ülkede birlikte çalıştığımız kurumlar ve gönüllüler yardımıyla anında ihtiyaç maddeleri alarak dağıtımının daha kolay olacağını bildiğimiz için bu yola başvurduk. Avrupa’da yapılan bağışların ülkeye ulaştırılmasında şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Tabii ki bizim gönderme yollarımız var. Türkiye’de legal olmadığımız için kendi adımıza çalışma yürütemiyoruz. Açtığımız aşevi veya depomuza Heyva Sor a Kurdistanê yazamıyoruz. Orada gönüllü çalışanlar bizim yelekleri giyemiyor. Bundan dolayı ülkedeki bazı kurum ve kuruluşların çatısı altında çalışmalarınızı yürütüyoruz. Aynı zamanda alanlarda bize yardımcı olmak için birçok kişi gönüllülük temelinde çalışmalarımıza destek sunuyor. Tabii ki orada dağıtımda yaşadığımız zorluklar oluyor. Gerek imkanlarımız ve gerekse de devletin engellemeleri noktasında istediğimiz çalışmaları yürütemiyoruz. Ancak biz daha çok yardımların ulaşmadığı veya birileri tarafından yardımların ulaştırılmasının engellendiği bölgelere yardımlarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz. Gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan insanları ulaşmak en büyük hedefimiz.

Bizim çalışma prensimiz parayı gönderip direk aynı yerde ihtiyaçların satın alınıp mağdurlara verilmesi şeklinde. Bundan dolayı çok fazla sorun yaşamadık. Ancak farklı bölgelerde TIR'larla gönderilen eşyaların AFAD veya askerler tarafından el konulduğu haberlerini sıklıkla duyuyoruz.

Depremde Rojava Kurdistan’ı da etkilendi. Özellikle çetelerin işgalinde olan Efrîn ve Cindirês çok etkilendi. Şu ana kadar herhangi bir kurtarma ve yardım bu bölgelere ulaşmadı. Heyva Sor a Kurdistanê olarak bölgeye yardım götürmek veya başka konular üzerinde yardım ulaştırmak gibi bir çabanız oldu mu?

Maalesef Efrîn ve Cindirês’te çok büyük bir yıkım yaşandı. Ancak biz kurum olarak oraya giremiyoruz. Çeteler ve Türk devleti kesinlikle buna izin vermiyor. Farklı kurumlar üzerindeki yardımlarımızı da kabul etmiyorlar. Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Heyva Sor a Kurd bölgeye bir konvoy yardımı götürmek istedi. Ona da izin vermediler. Halep’te ciddi bir yıkım var. Eşrefiye ve Şêx Mexsut mahallelerine Heyva Sor a Kurd yardım ulaştırdı. Depremden sonra Şehba bölgesine ciddi bir göç geldi. Bu konuda da Heyva Sor Kurd ile yardımlar konusunda koordineli çalışıyoruz.

Kampanya çerçevesinde uluslararası kurumlarla ilişki geliştirdiniz mi, ortaklaşarak projeler geliştiriyor musunuz?

Devletlerin resmi kurumlarıyla pek ilişki geliştiremedik. Bunlar devlet politikasına göre hareket ettikleri için Türkiye’deki AFAD, Kızılay gibi kurumlarla ilişkileniyorlar. Daha öncesinde de kendilerine ilişki geliştirme isteğimize çok da sıcak bakmadılar. Devlet kurumları oldukları için devlet kurumlarını muhatap alıyorlar. Devletleri nereyi işaret ediyorsa orayla ilişkileniyorlar. Bunun dışında birçok Avrupa’daki belediye, meslek odaları, vakıflar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının bizimle iletişimleri oldu. Yardım ulaştırma noktasında ve bundan sonraki dönemde hazırladıkları projeler konusunda bizden bilgi ve yardım talep ettiler. Yapacakları yardımlar konusunda nerelere yardımda bulunmaları noktasında bizden bilgi aldılar. Birçok kurumla çalıştığımızı belirtmek istiyorum. Yani sadece bu kampanya ile ilgili değil daha önceki kampanyalar da bizim üzerimizden yardım göndermek isteyen birçok kurumla birlikte çalıştık. Özellikle Kuzey Doğu Suriye'de yapılan yardımları bizim üzerimizden organize ediyorlar.

Önümüzdeki dönemde ne tür hazırlıklar yapıyorsunuz? Depremzedelere ilişkin yakın ve uzun vadeli projelerinizden bahseder misiniz?

Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği, kimi ailelerin tamamen yok olduğu, birçok ailede sadece bir iki yaşlının hayatta kaldığı, çok sayıda çocuğun yetim kaldığı, sayısız yaşlı ve sakatın olduğu milyonlarca insanı etkileyen çok büyük bir felaketten bahsediyoruz. Bu depremin insanlar ve bölge üzerinde onlarca yıl süreceği bir etkisi olacaktır. Bundan dolayı yapılacak yardımların uzun vadeli ve süreklilik arz etmesi gerekiyor. Evet şu anda çok büyük acılar yaşanıyor. İnsanları enkazın altından çıkarma çalışmaları var. Ölenlerin defnedilme süreci yaşanıyor. Yaralıların tedavi ettirme ve rehabilitasyon çalışmaları var. İnsanlar bir anda çadırlarda -10-15 derecede yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldı. İlk etapta bunlar için bir yardım kampanyası düzenleniyor. Ancak bundan sonrası için geniş kesimlerin katılacağı farklı kampanyaların düzenlenmesi gerekiyor.

Elbette Heyva Sor a Kurdistanê ve Kurdistani kurumlarla ortaklaşa birçok proje başlatacağız. Yakın zamanda bu projelerimizi halkımıza açıklayacağız. Daha önceki felaketlerde yardım kampanyalarımızda olduğu gibi Kardeş Aile Kampanyası ve benzeri projeler hazırlamayı düşünüyoruz. Ancak şu anda da acil konularla ilgileniyoruz.

İkinci aşama olarak prefabrik evlerin inşası ve bildiğimiz klasik çadırlardan öte dört mevsim dayanıklı yazları soğuk, kışları sıcak tutan, bölmeli aile çadırların temin edilmesi noktasında çalışmalarımız var. Halkımızı daha önce yaşadıkları bölgede yeni yaşam kurmaları için bir çaba içerisinde olacağız. Şunu çok iyi biliyoruz ki devletin amacı bölgeyi boşaltmak. Kürt ve özellikle Alevi Kürtleri yaşadıkları bölgeden çıkararak asimile etmek istiyorlar. Bizim amacımız da bu politikaya karşı halkımıza destek vererek o bölgede yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Amacımız sadece orada kalanlara değil göç edip gidenlerin geri dönmesi için kalıcı yerler yaparak katkı sağlamaktır. Tabi bunu gerçekleştirmek bizi aşıyor. Avrupa’daki bütün Kürt kurumları ve ülkedeki Kürt kurumları, siyasi partiler ve geniş bir çevreyle ortaklaşa böylesi bir çalışma yapmak istiyoruz. Bunun için girişimlerimiz olacaktır. Tabi bunlar uzun vadeli projeler. Bizim şu anki birinci derecede ki hedefimiz insanlarımızı soğukta ve açlıkta koruyarak zor doğa koşullarında kendilerini koruyacak geçici çalışmalar yürütmek.

Medya Haber ve Sterk TV’de ortak program gerçekleştirdiniz, yardım kampanyasına destek sağladınız. Programda nasıl bir destek sağlandı, hangi kesimler ve nereden katılımlar oldu?

Her kesimden çok yüksek bir duyarlılık var. Televizyonlar üzeri düzenlediğimiz canlı yayın programlarına dört parça Kurdistan’dan 7'den 70’e her kesimden telefonlar geldi. Emeklilik maaşından destek verenlerden tutalım kendi kumbarasını depremzedelere bağışlayın çocuklara kadar dayanışmanın en iyi örnekleri sergilendi. Başta dört parça Kurdistan olmak üzere dünyanın her yerinde yaşayan Kürtler bu programlara katılarak desteklerini sundular. Telefonda canlı yayında ağlayan insanlar dahi vardı. Sterk TV canlı yayınında yapılan yardımın miktarı 160 bin Euro’nun üzerinde oldu, Medya Haber'in canlı yayınında ise 260 bin Euro yapıldı, yani toplamda 420 bin Euro para toplandı.

Avrupa’da yaşayan halkımız yaşanan felakete karşı bir duyarlılık gösteriyor. Kendi çapında bulundukları alanda örgütlenerek yardım toplayıp ülkeye göndermek istiyorlar. Toplanan yardımların daha sağlıklı bir şekilde yerine ulaşması için nasıl bir çağrınız olacak?

Heyva Sor a Kurdistanê olarak topladığımız yardımları ülkedeki kurumlarla görüşerek ihtiyaç olan bölgelere aktarıyoruz. Gerçekten çok iyi niyetle olan Avrupa’daki halkımız çevresini örgütleyerek yardım topluyor. Ancak bunları nerede ihtiyacı olduğunu bilmedikleri için farklı bölgelere gönderiyorlar. Veya devlete bağlı kurumlar tarafından el konularak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması engelleniyor. Bu konuda Avrupa’daki halkımıza yardım etmenin en iyi yolu burada para toplanarak ülkedeki kurumlar üzerinden ihtiyaç sahiplerine dağıtılması olduğunu hatırlatıyoruz. Bundan dolayı Avrupa’da kampanya toplayan insanlarımız lütfen Heyva Sor a Kurdistanê, farklı Kurdistan’i kurumlar ve bölgelerde bulunan arkadaşlarımız ile koordineli şekilde kampanyalar düzenlesinler. Koordineli şekilde düzenlenen kampanyalar en iyi şekilde ihtiyacı olan bölgelere aktarılacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Depremde milyonlarca insanımız etkilendi. Çok sayıda sakat, yetim ve yaşlıyı ardında bıraktı. Bundan dolayı bu insanların çok uzun vadede ihtiyaçları olacaktır. Halkımız bunu göz önünde bulundurarak yapacağı yardımları uzun süreli kılmalı. Deprem mağdurlarına sahip çıkmak insani bir görevdir. Bu temelde Avrupa’da ve dünyada yaşayan bütün Kurdistanlıların bu mağdurlara sahip çıkma gibi bir sorumluluğu vardır. Kürt halkının bu duyarlılığı göstereceğinden hiçbir şüphemiz yoktur. Bu vesileyle şu ana kadar yardımlarını esirgemeyen bütün Kurdistanlılara şükranlarımızı bir borç biliyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.