Histerektominin riskleri 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Rahimin alınmasından sonra hamile kalmak mümkün değildir. Bazı durumlarda yumurtalıkların da alınması gerekiyor. Genç kadınlarda bundan kaynaklı menopoz belirtileri oluşabilir.

Kanama bu ameliyatın temel risklerinden birisidir. Hem endoskopi aletleri ciltten sokulduğunda damarın zarar görmesinden dolayı kanama yaşanabilir hem de ameliyat esnasında ve sonrasında kanama sorunu çıkabilir. Eğer damar zedelenirse laparaskopi yönteminden vazgeçilerek açık ameliyat yapılır. Kanama çok şiddetli olursa kan nakli de gerekli olabilir. 

Nadir de olsa sidik torbası da ameliyat esnasında zarar görebilir. Bu durumda dikiş atılır ve 8-10 gün arası idrar torbası taşınması gerekir. Bazen sidik torbasının zarar gördüğü ancak birkaç gün sonra vajinadan idrarın çıkması ile belli olur. Bu durumda ise hemen ameliyat yapılıp dikiş atılmaz, idrar torbası takılarak yırtığın kendiliğinden iyileşmesi beklenir. İyileşme görülmediği taktirde ameliyat gerekli olur. Üreter (sidik borusu) zarar görürse idrar karın bölgesine akar ve ağrı yapar. Sidik borusuna 2-3 ay kalacak bir stent takılarak iyileşmesi beklenir. Idrar torbası takılması durumunda idrar yolları enfeksiyonu tehlikesi yüksektir. 

Bağırsaklar da ameliyat esnasında zarar görebilir. Bu hayati tehlikeye yol açabilir. Özellikle zararın ameliyat esnasında tespit edilip ortadan kaldırılmaması karın bölgesinin iltihaplanması gibi çok ciddi sorunlar beraberinde getirebilir. Bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak felci de komplikasyon olarak gelişebilir. 

Karın bölgesindeki tüm ameliyatlar gibi histerektomide de karın bölgesinde adezyon, yani yapışıklık oluşabilir. Bu ameliyattan uzun bir süre sonra da kronik ağrılara ve nadiren bağırsak tıkanıklığına / bağırsağın kapanmasına yol açabilir. 

Laparaskopi yöntemi ile yapılan ameliyatta karın bölgesine gaz verilmektedir. Bu şişkinlik ve karın ağrısı yaratabilir. 

Yaranın iltihaplanması veya karın bölgesinde iltihabın oluşması da mümkün. Bu antibiyotik tedavi gerektirebilir. Hatta ikinci bir ameliyat da gerekli olabilir. İltihabın kontrol altına alınmaması durumunda kan zehirlenmesi yaşanır. 

Birçok ameliyatta olduğu gibi alerji ve kan pıhtılaşması tehlikesi mevcuttur. Doku da zarar görebilir. 

Rahimin alınmasından sonra hamile kalmak mümkün değildir. Bazı durumlarda yumurtalıkların da alınması gerekiyor. Genç kadınlarda bundan kaynaklı menopoz belirtileri oluşabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.