Hukuk değil faşizm

  • Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıldır tutuklu olan Fahrettin Şahin (52), 16 Nisan’da şartlı tahliye olması gerekirken, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli olmadığı” kararı gerekçesiyle tahliye edilmedi.

 Meclis’te kabul edilen ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren kamuoyunda “İnfaz Yasası” olarak bilinen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişiklik kapsamında “iyi hal durumunu” değerlendiren Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, Şahin’in şartlı tahliyeye uygun olmadığına karar verdi.  

Kurul kararında, “iyi hal” sayılabilecek pek çok ibare yer almasına rağmen sonuç kısmında “iyi halli olmadığı” kararı verilmesi dikkat çekti. Kurul kararında, “Kişinin dosyası incelendiğinde, kurum yaşantısında tehdit, tahrik, ısrar, yalan beyan, kavga gibi zorlayıcı tutum ve davranışlarda bulunduğunun düşünülmediği, şuan kurum demirbaşını koruma ve tasarruf kurallarına uyumlu olduğu, toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadığı gözlemlenemediği, son disiplin cezasını 2017 yılında aldığı, şuan disiplin cezası bulunmadığı değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Şahin’in avukatı Özgür Erol, “Karar ne bana ne de Fahrettin Şahin’e bugüne dek tebliğ edilmemişti. Kurul bu kararı verirken de Şahin ile herhangi bir görüşme yapmamış. Kararda yer alan iddialar hakkında diyecekleri sorulmadan karar verilmiş. Kararı bugün benimle birlikte öğrendi. 30 yıl hapis yatmış bir insanın böylesi bir muameleye maruz bırakılmasını nasıl tanımlayabiliriz” dedi. 

Kurulun kararında sıralanan gerekçelerin keyfi olduğunu belirten Erol, “30 yıl hapis yatmış bir insanın 6 ay daha hapis yatmasına neden olan böylesi bir karar almak olağanüstü ve keyfi bir karar. Böylesi bir kararın hukuki hiçbir karşılığı olmadığı gibi, vicdani ve etik açıdan da çok sorunlu bir karar. Buna ilişkin elbette her türlü itirazı yapacağız. Özellikle tedbir ve acil talepli başvurularla bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.