Hukukun üstünde bir mesele

Nahit Eren

Nahit Eren

  • Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, İmralı’dan 35 aydır haber alınamamasının "hukuk üstü bir mesele" olduğunu söyledi. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'tan 35 aydır haber alınamıyor. Amed Barosu’nun, İmralı’da dört isimle görüşme talebiyle 2021-2023 yıllarında Adalet Bakanlığına yaptığı üç başvuruya da yanıt verilmedi. Aaralarında 7 baro başkanının da olduğu 35 barodan bin 330 avukat, 22 Ocak’ta görüş talebiyle Adalet Bakanlığına başvurdu. Başvurucular arasında yer alan Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, MA’dan Müjdat Can ve Bazid Evren’e konuştu. İmralı'dan haber alınmama halinin hukuk üstü bir mesele olduğuna dikkat çeken Eren, "Kürt meselesinin çözümsüzlüğüyle doğrudan ilintili bir yaklaşım. Bunu, salt İmralı Adası'nda müvekkillerle görüşmenin ceza infaz sistemi kapsamında infaz hâkimliğinin disiplin cezalarını gerekçe göstererek engellenmesi gibi yorumlamak gerçekten kabul edilebilir değil. İktidar da, Adalet Bakanlığı da, biz hukukçular da bunun farkındayız. Özünde Kürt meselesindeki çözümsüzlüğün İmralı Adası'na yansımasıdır. Çözümsüzlükteki ısrarın sebep olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Öcalan ile görüşme çözüm getirir

Şiddet, çatışma ve ölümlerin, iktidar ve devletin iyi niyetli bir çözüm iradesiyle sonlanabileceğinin altını çizen Eren, “İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile kurulacak temas, Kürt meselesinin şiddetten ve ‘güvenlikçi’ politikalardan uzak bir çözümü açısından önemli sonuçlar doğuracağına kişisel olarak inanan biriyim” diye konuştu.  

Yargı da pozisyonunu değiştiriyor

Kürt meselesinde çözümden uzak savaş politikaların öne çıktığı her ortamda yargının da buna uygun bir pozisyon aldığını söyleyen Eren, şunu söyledi: "Yargı, bu tür siyasal meselelerde yasa, hukuk ve evrensel kararlardan ziyade ülkedeki siyasi iklime ve konjonktüre göre pozisyon belirliyor.” AMED

 

***

Açık grevinde 65. gün

Türk cezaevlerinde PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı açlık grevi, 65. gününde. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de Amed, Wan, Adana, Mersin, İstanbul, İzmir ve Mardin’de devam ediyor. Anka’daki destek amaçlı açlık grevi ise dün tamamlandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.