İki günde üç merkezleri karardı

.

.

  • Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, Amed’deki 8. Ana Jet Üssü’nün ertesi gecesi Batman’da İHA’ların kontrol merkezini, Şırnak’da ise Şırnak karargahları ve helikopter pistini havadan vurdu. "Kandil’in ışıkları sönecek" diyen Türk ordusunun, 3 üsteki eylemlerin ardından ışıklar söndü.

Türk ordusunun, yogun teknik ve hava gücünü seferber ederek tüm savaş unsurlarıyla saldırdığı gerillalar, hem tarihi bir direniş sergileyerek işgal alanlarını genişletmesini engelliyor hem de havadan ve karadan eylemlerle darbe vuruyor. Gerillalar, iki günde Türk ordusunun Kuzey Kürdistan’daki en önemli üslerinden üçüne havadan eylemler yaptı. Türk tarafı, eylemlerin yapıldığını inkar etmese de sonuçlarını sakladı. HPG BİM ise hedeflerin tam isabetle vurulduğu açıkladı.
Batman'da içinde İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) üssünün bulunduğu havaalanı bölgesinde, önceki gece peş peşe üç patlama meydana geldi. Patlamaların ardından alandan silah sesleri yükseldi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve zırhlı araç sevk edildi. Batman Valiliği, yaptığı açıklamada, kentte bir askeri tesise saldırı girişiminde bulunulduğunu, zayiat olmadığını ileri sürdü.

Tugay’ın ışıkları söndü

Aynı saatte Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na da havadan saldırı düzenlendi. Şırnak kent merkezinin tamamında duyulan büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sonrası yoğun silah sesleri yükseldi. Patlamadan hemen sonra Tümen Komutanlığı'nın ışıkları kapatıldı. Kentte uzun bir süre ambulans ve polis hareketliliği yaşanırken, kırsal alanlar da ateş altına alındı. Şırnak Valiliği de yaptığı açıklamayla saldırıyı doğruladı, zayiat olmadığını ileri sürdü. 

Tam isabetle vuruldu

Türk tarafının aksine HPG BİM, dün yaptığı yazılı açıklamada, şu bilgileri verdi:
* Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 20 Mayıs günü saat 23.30’da eş zamanlı bir şekilde Batman’da bulunan işgalci Türk devletine ait İHA Kontrol Merkezi’ne, Şırnak Tugay Komutanlığı’na ve içerisindeki helikopter pistine yönelik 3 eylem gerçekleştirdi. Belirlenen hedefler isabetli bir şekilde vuruldu.
Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 19 Mayıs gecesi de Türk ordusunun 'sınır içi ve sınır ötesi' hava saldırılarının komuta merkezi olan Amed’deki 8. Ana Jet Üssü’nü, ilk kez vurdu. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde her gün onlarca savaş uçağının kalkış yaptığı pistte büyük bir çukur oluştu. Patlamanın ardından üsteki tüm ışıklar söndürüldü. Türk İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Türk Savunma Bakanlığı’ndan art arda “Diyarbakır'da bir askeri tesise 2 maket uçakla saldırı teşebbüsünde bulunulduğu ve maket uçakların etkisiz hale getirildiği” yalanı servis edildi, ancak ertesi gün saat 11.00’e kadar savaş uçakları kalkış yapamadı. Öğlen saatlerinde kalkış yapan 2 uçak ise ise sivil havaalanı pistini kullandı. HPG BİM, burada da hem savaş pilotlarının hem de uçak hangarının tam isabetle vurulduğunu duyurdu. 

 

Orê Boğazı’nda sabotaj:
5 asker öldürüldü.

Gerillalar, Metîna’nın Orê Boğazı’nda Türk güçlerini sabotajla vurdu; 5 asker öldürüldü. 
HPG BİM’in dünkü açıklamasında diğer eylem ve saldırılarla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
* Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 20 Mayıs günü saat 19.10’da Metîna’nın Azad Tepesi’nde bulunan işgalcilere yönelik bir eylem gerçekleştirdi. Hedeflenen alandaki işgalciler isabetle vuruldu, eylem başarıyla tamamlandı.

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi

* Türk güçleri, 20 Mayıs günü saat 15.30’da sınır üzerindeki Kuroşîno karakolundan Metîn’nın Orê Boğazı’na doğru harekete geçti. Harekete geçen işgalciler önce denetim altına alındı, daha sonra sabotaj taktiğiyle 2 kez hedeflenerek başarılı bir eylem gerçekleştirildi; 5 Türk askeri öldürüldü.
* Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’na dönük helikopter ve savaş uçakları ile saldırılarını sürdürüyor. 19 Mayıs günü Zap’ın Werxelê alanı savaş uçaklarıyla bombalandı. Ertesi gün 21.30-22.30 saatleri arasında Avaşîn’in Mervanos, Mamreşo, Şukê ve Dola Konferansê alanlarına Skorsky tipi helikopterlerle indirme yapıldı. Aynı gece Zap’ın Şehit Serxwebûn Tepesi’ne Skorsky tipi helikopterlerle indirme yapıldı. Aynı zamanda Küçük Cilo ve T Harfi alanları saldırı helikopterleriyle bombalandı. Bu bombardıman sonucunda arazide çıkan yangın, açıklama yapılırken de devam ediyordu. Yapılan bu bombardımanlarda herhangi bir gerilla kaybı yaşanmadı.

Batman'daki Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 14'üncü İnsansız Hava Uçakları Sistemleri Üs Komutanlığı, önemli merkezlerden. Üs Komutanlığı'ndaki İnsansız Uçak Sistemleri envanterindeki 'gözcü insansız hava araçları', Kürtlere karşı savaşta etkin kullanılıyor.  Görev öncesi uçuş ekibinin planlama yaptığı Üs Komutanlığının hangarlarında, 24 saat havada kalabilen insansız uçak sistemlerinin bakım ve onarımı yapılıyor.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.