Irkçı Türk kurnazlığı

  •  Silifke'de çalışan Kürt işçilerin aracına çarpan Burhan Avcı, köy meydanında, "Bunlar terörist" diye bağırınca, Türk köylüler de koşturup Kürt işçileri linç etmeye kalkıştı.

 

HAMDULLAH YAĞIZ KESEN/MA/ADANA

Irkçı saldırıya uğrayan Kürt işçiler, işlerini yarıda bırakarak, Silifke'yi terk etmek zorunda kaldı.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Sökün Mahallesi'nde 12 Eylül’de sera iskelesinde çalışan Kürt işçilerin aracına traktör çarptı. Traktör sürücüsü Burhan Avcı kazanın hemen ardından olay yerinden aracıyla kaçmaya çalıştı. Traktör sürücüsü kendisini durdurmak isteyen işçilerin üzerine de araç sürdü. Traktör sürücüsü Avcı, daha sonra köy meydanına giderek, "Bunlar terörist, beni öldürecekler" diyerek, köylülerden yardım istedi. Meydanda toplanan köylüler işçileri linç etmek istedi. 

İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma her iki tarafı da Silifke İlçe Jandarma Komutanlığına götürdü. Birbirinden şikayetçi olan taraflar, hastaneden darp raporu aldı. Hem işçiler, hem de işçileri darp eden köylüler haklarında "tehdit", "yaralama" ve "hakaret" suçlarından işlem yapılarak, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

İdris İder

Kürt işçi anlattı

Darp edilen işçilerden İdris İder, ifadesinde, yol kenarında bekledikleri sırada yanlarından geçen traktörün araçlarına çarpıp aracın sol dikiz aynasını kırdığını ve ön camını çatlattığını söyledi. İkazlarına rağmen traktör sürücüsünün kazaya neden olduğunu söyleyen İder, sürücünün arkasından gittiklerini girdikleri tarlada üzerlerine traktör sürüldüğünü, bu kişinin köy meydanında birden "Bunlar terörist, beni öldürecekler" diye bağırdığını, köylüleri kışkırtıp üzerlerine saldığını anlattı. 

Sizi burada barındırmayız

İder, "Traktör şoförü olan Burhan Avcı isimli şahıs, kardeşimin yüzüne yumruk atarak, darp etti. Ayrıca kahvehanedeki kalabalık da ellerinde sopa ve demir çubuklarla üzerimize 'toprağımızdan gidin sizi burada barındırmayız' diyerek geldiler” dedi. İder, kendilerine hakaret ve darp eden kişilerden şikayetçi olduklarını belirtti. 

Traktörle ezmek istedi

MA'ya konuşan İdris İder, yaşanan ırkçı saldırı sonrası işlerini yarıda bırakarak, Silifke'yi terk etmek zorunda kaldıklarını anlattı. Traktör şoförü Avcı’nın, Kürt olduklarını bildiği için araçlarına çarpıp kendilerini ezmeye çalıştığını dile getiren İder, aracın peşinden kavga için değil, sadece haklarını aramak için gittiklerini söyledi.  

 İder, "Kürt olduğumuz için bizi terörist ilan ettiler. Çalıştığımız şirket köylülerin birlik olup bizi istemediklerini söyledi. Gitmezsek bize zarar vereceklerini söylemişler” diyerek, tehditler üzerine Silifke’den ayrıldıklarını aktardı. İder, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: "Kürt olmamız suç olarak görülüyor. Yeter artık bitsin bu ırkçılık."

 

Aydın'daki ırkçılara dokunulmadı

İncirliova'da ırkçı saldırıya uğrayan Iğdırlı aileden Semra Türkan, saldırganlar hakkında şikayette bulundu. 

Aydın’ın İncirliova ilçesinde satın aldıkları evi görmek için gittikleri Arpadere köyünde ırkçı saldırıya uğrayan Iğdırlı aile, saldırganlar hakkında şikâyette bulundu. Semra Türkan İncirliova Jandarma Karakoluna giderek ek ifade verdi. İfadesinde tehdit ve saldırı sırasında edilen ırkçı hakaretleri de anlatan Türkan, bu sırada karakola gelen saldırganlardan birisini de teşhis etti.

Saldırıya uğrayan yurttaşların avukatlığını üstlenen Işık Arcan, jandarmada alınan ilk ifadelerin baştan savma ve avukatsız alındığını söyledi. Savcılığa ek ifade için dilekçenin ardından Semra Türkan’ın tekrar ifade verdiğini kaydeden Arcan, şunları ekledi: “Ek ifadede köylülerin ırkçı söylemlerini, tecavüz tehdidi, kafalarına silah dayandığı şeklinde ifade verdi. İfade Aydın Cumhuriyet Savcılığına gidince, savcılık ne yapacak bilmiyoruz. Savcı ile yaptığım görüşmede ilgileneceğini, buna müsamaha göstermeyeceğini söyledi. Ailenin diğer bireyleri için de ek ifade talebinde bulunacağız.”

Saldırganların ifadelerinde, “İncir çalmaya geldiler. Bize saldırdılar” iddialarında bulunduklarını aktaran Arcan, Semra Türkan’ın verdiği ifade ile iddiaların yalan olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.