Irkçılık insanı hasta ediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

"Irkçılık bir salgındır"

  • Emory Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü, ayrımcılığa maruz kalmış siyahi kadınların beynindeki beyaz maddenin mikroyapısını inceledi. Negar Fani ekibiyle birlikte yaptığı araştırmaya göre ayrımcılık gibi travmatik deneyimlerin hastalığa karşı savunmayı azalttığını ortaya koydu.

AZAD PİRO HESİNKAR

Emory Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü, ayrımcılığa maruz kalmış siyahi kadınların beynindeki beyaz maddenin mikroyapısını inceledi.

Negar Fani ekibiyle birlikte yaptığı araştırmaya göre ayrımcılık gibi travmatik deneyimlerin hastalığa karşı savunmayı azalttığını ortaya koydu. Fani şu sonuca ulaştı: Irk ayrımcılığının ana beyaz maddenin mikro yapısı üzerindeki zararlı katkıları, nörodejeneratif bozuklukları ile beraber zihinsel sağlık sorunlarının gelişimine karşı savunmasızlığı arttırıyor. 

Irkçılığa uğrayanlar erken yaşlanıyor

Georgia Eyalet Üniversitesi psikoloji araştırmacısı Sierra Carter da benzer bir araştırma yaptı. Carter’ın araştırmasına göre, ırkçılıktan kaynaklanan yaşam stresi, siyahi ABD vatandaşlarında hızlı yaşlanma ve ciddi sağlık sorunlarının erken gelişimine yol açıyor.

Science Daily de yayınlanan yazısında Carter, ırkçılığın yarattığı stresin vücut sistemini yıprattığı ve bu stres faktörünün yaşam boyu sürmesinin de yaşlanmayı hızlandırdığı belirledi. 

1996'da başlayan ve 800'den fazla Afro-Amerikalı üzerinde çalışma yaptıklarını söyleyen Carter, "Bulduğumuz şey, sigara ve alkol kullanımı gibi insan sağlığına zarar veren davranışları kontrol ederken dahi ırkçılığa uğrama deneyimleyenlerin yol açtığı, 10-15 ve 20-29 yaşlarında yüksek depresif belirtilerle ilişkili olduğuydu" diyor. 

Irkçılık hastalık değil, suçtur

Zaman zaman bazı ırkçı saldırılar değerlendirilirken ırkçılığın bir hastalık olduğu belirtiliyor. Öncelikle bu ifadenin yanlış olduğunu söylemem gerekir. Bu ırkçılığı meşrulaştıran bir yaklaşımdır; çünkü ırkçılık bir hastalık değil suçtur. Hastalıklar için tedavi çabaları; suçlar için ise önleyici yasama, yürütme çalışmaları ve yargılamalar gereklidir. 

Tarihte halklara derin acılar yaşatan ve kalıcı travmalar bırakan ırkçılığın nörolojik olarak da değerlendirilmesi sosyal duyarlılığın artmasına da katkıda bulunacaktır. Bunun yanında asıl harekete geçmesi gereken merciler politikacılardır. Psikolojik ve fizyolojik sağlık çalışmalarında, toplumsal adaletin, politikaların ne kadar önemli olduğunu bir defa daha bu çalışmalarla görüyoruz.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.