İsimsiz mezarlar

Toplum/Yaşam Haberleri —

Yunanistan / Foto:AFP

Yunanistan / Foto:AFP

  • Son on yılda Avrupa sınırlarında hayatını kaybeden binlerce göçmen, kimlikleri tespit edilemediği için isimsiz mezarlara gömüldü. Yunanistan, İtalya, Fransa, Polonya, Hırvatistan… Bu mezarları hemen hemen Avrupa’nın her noktasında görmek mümkün.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nden (ICRC) adli tıp bilimcileri ve diğer araştırmacılar, STK’lar ve patologlarla birlikte çalışan Guardian ve bir muhabirler konsorsiyumu, son on yılda AB sınırlarında ölen ve isimleri bilinmeyen göçmen ve mültecilerin sayısını ilk kez ortay koydu: 2162. Ancak bu, hayatlarını kaybedenlerin sayısını yansıtmıyor. Bu dönemde Avrupa göç yollarında 29 binden fazla insan hayatını kaybetti. Çoğunun bedenine ulaşılamadı.

Kaybolan ve hayatını kaybettiği düşünülen kişilerin aileleri, yakınlarını bulmak istiyor. Bu ailelere destek olmak ICRC gibi yardım kuruluşlarına düşüyor.

16 bin 500 bilgi talebi

Guardian’ın haberine göre 2013’ten bu yana Avrupa’ya gelirken kaybolan yakınlarını arayan kişilerden 16 bin 500 bilgi talebi alındı. En fazla talep Afganlar, Iraklılar, Somalililer, Gineliler ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre ve Suriye’den gelenlerden. Binlerce talebe rağmen, sadece 285 başarılı eşleşme sağlanabildi.

Milano Üniversitesi Adli Antropoloji ve Odontoloji Laboratuvarı Başkanı Cristina Cattaneo, 2015 yılında binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bir gemi enkazında ölenlerin kimliklerini tespit etmek için yıllarca çalıştı. 30 bin kemik, 528 cesedin kalıntıları olarak sınıflandırıldı. Şimdiye kadar ancak 6 kişiye resmi ölüm belgesi verildi. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.