İstanbul Sözleşmesi bizim

Forum Haberleri —

.

.

ARZU KORKMAZ

Kadınları şiddete karşı korumayı taahhüt eden tek yasa olan İstanbul Sözleşmesi, bir gece yarısı faşist AKP iktidarı tarafından iptal edildi. Direnişin öznesi olan mücadeleci kadın yoldaşlarımız, buna karşı, tüm ideolojilerin üstünde, parti kimliklerinin üstünde, inanç ve mezhep kimliklerinin üstünde bir kadın gücü ve sesi oluşturmak zorunda. Milliyetçi, cinsiyetçi erkek politikacılara karşı gerekli cevabı vermelidir.

Ülkenin her yönüyle korkunç bir girdabın içinde olduğu bir dönemde, siyasal, sosyal, ekonomik sorunlar yetmiyormuş gibi AKP iktidarı her seferinde gündemi değiştirecek konular bulmayı başarıyor. Özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü AKP iktidarının zehrini dökmek için fırsata dönüştürdüğü bir gün. Düşünen, yazan, çizen, konuşan, üreten, isyan eden, siyaset yapan kadının, fikir, duruş ve eylem yapmak için bir araya gelmesi, dayanışma zeminini büyütmesi iktidar için tehdit niteliğindedir. Çünkü değişim "evde" başlar, "kadınla" başlar. Kadının yetiştireceği çocukla başlar. Bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilen 8 Mart gösterilerinde atılan "Tayyip kaç-kaç kadınlar geliyor" sloganın suç sayılması sebebi ile 1 çocuk, 12 kadın gece yapılan ev baskınları ile gözaltına alındı. 

Artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kadını koruyan yasaların çıkarılması, yürürlükte olup fakat uygulanmayan yasaların biran önce uygulanması, bunların takibini yapabilecek kurum ve kuruluşların devreye girmesi önceliklerimizden olmalıdır.

Türkiye'de sistematik bir şekilde insan haklarını ihlal eden siyasi bir yapı mevcut ne yazık ki. Erkek/devlet şiddetine karşı, cinayet, taciz, tecavüze karşı hatta gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın uluslararası gözaltı prosedürü şartları uygulanarak sorgulanması zorunluluğu getirilmeli ve takibi yapılmalıdır.

Gözaltında yasal olmayan çıplak aramaya karşı tepki gösteren HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun meclisteki konuşmasından sonra hakkında dava açılıp milletvekilliğinin düşürülmesi bir tehdit niteliğindedir.
2011 yılından 2019 yılına kadar resmi kayıtlara geçen 8 binden fazla kadın cinayeti AKP iktidarı döneminde işlenmiştir. Sadece 2020 yılında öldürülen kadın sayısı 300’dür.

Biz kadınlar, "Feminist İsyan Her Yerde" sloganıyla, yaşam hakkı dahil hiçbir hakkı tanınmayan LGBTİ+lara olan nefretinize karşı, transfobiye karşı, homofobiye karşı, tecavüze karşı, hayvan katliamlarınıza karşı, doğa katliamlarınıza karşı, savaş politikalarınıza karşı, bütün kimlik ve renklerimizle alanlarda olacağız.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.