İşveren grev kırıcılığı yapıyor

Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler

Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler

  • Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) örgütlü olduğu Sputnik Türkiye’de, gazetecilerin grevi 21 günü geride bırakırken, eylemciler ve sendika Genel Sekreteri, haklarını elde edene kadar eylemlerinin süreceğini söyledi.

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Sputnik Türkiye çalışanlarının bağlı oldukları TGS, Şubat 2023’de işverenle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başladı. Görüşmelerin tıkanması üzerine TGS, 24 Temmuz’da, Sputnik’te grev kararı aldı. Grev kararına karşı Sputnik yönetimi İstanbul ve Ankara bürolarında çalışan 24 kişinin işine 7 Ağustos’ta son verdi. Yaşanan bu gelişmeler karşısında TGS üyesi Sputnik çalışanları, işten atılanların geri alınması, işverenin sendikayı tanıması ve toplu sözleşme masasına oturması talebiyle Ankara ve İstanbul’da 17 Ağustos’ta greve çıktı.

Grevciler konuşuyor

21 gündür grevde olan Sputnik Türkiye çalışanları Günce Nur İnce, Haruner Özbağ ve TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, grev sürecini Özgür Politikaya anlattı. 7 yıldır Sputnik Türkiye’de editörlük yapan Günce Nur İnce, başından beri iş güvencesi ve ekonomik haklarını almak için sendikaya üye olduklarını belirterek, “Süreci barışçıl bir şekilde yürütmek istedik ama sendikalı olmak ve greve çıkmak bizim anayasal hakkımız. Henüz genç bir ekibiz ve çoğumuz ilk defa bir grev deneyimi yaşıyoruz ama bazı şeyleri göze almadan kazanım elde edilmiyor” dedi.

 

Günce Nur İnce

 

Birlik başarıyı getiriyor

Greve, gerek ana akım medya çalışanları gerekse muhalif medya kurumlarında çalışan meslektaşlarının desteğinin devam ettiğini aktaran İnce, “Bu süreçte medya sektöründen bir kişinin bile desteği çok önemli. Bizim için bir araya gelip sendikada örgütlenmemiz üstüne greve çıkmamız bir mucizeydi ama bugün geldiğimiz noktaya bakıldığında çok şey başardığımızı görüyorum” şeklinde konuştu.

 

Haruner Özbağ

 

Sendikadan istifaya zorlandılar

8 aydır Suputnik’te çalışan Haruner Özbağ, yıllarca çok kötü kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu durum Türkiye’de basın çalışanlarının ortak sorunu aslında. Bizim gibi genç gazetecilerde ‘Evet gazeteciyiz ama emeğimizin karşılığını da almamız lazım’ diyerek bu algıyı değiştirmeye çalışıyoruz. Artık bu iş paradan çıktı. Sosyal güvencemiz açısından, insanca bir yaşam açısından sendikanın Suputnik’e girmesi gerekiyor. Bugün 21’inci gün biz sürecin bir an önce olumlu bir şekilde sonlanmasını istiyoruz. Biz haklarımızı alana kadar burada olmaya devam edeceğiz.”

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri İlkay Akkaya

 

TGS: İşveren sendikayı istemiyor

TİS sürecinde sendika olarak işverenle yaklaşık 10 ayrı görüşme yaptıklarını, bu görüşmelerde bazı maddelerde ilerleme kaydettiklerini ancak son görüşmede işverenin TİS masasından kalkmasıyla sürecin tıkandığını ifade eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri İlkay Akkaya, “İşveren sendikayı istemiyor. Ancak Anayasa her çalışana sendikalı olma hakkını tanıyor. Henüz işveren tarafından atılmış olumlu bir adım yok ama biz bu süreci sonuna kadar devam ettirmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı. 

Grev tüm medya sektörüne örnek oluyor

Sputnik grevinin Türkiye basın camiası için çok önemli olduğunu ifade eden Akkaya sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’de basın camiası tamamen orman kanunları ile yönetiliyor. Çalışanların durumu işverenlerin insafına bırakılmış durumda. Basın sektöründe çalışan binlerce kişi yaşamını sürdüremez hale gelmiş durumda. Bununla beraber kötü yönetimler, mobingler, güvencesiz çalıştırmaların hakim olduğu bir sektör. Bu yüzden grevimiz Türkiye’de basın sektöründe çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Biz burada aldığımız kazanımla tüm medya sektörüne bir mesaj vermiş olacağız."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.