İsviçre’de Kürtçe ders zamanı

Toplum/Yaşam Haberleri —

İsviçre'de Kürtçe eğitim gören çocuklar

İsviçre'de Kürtçe eğitim gören çocuklar

  • İsviçre Kürt Enstitüsü’nün birçok kentte açtığı Kürtçe kursları için kayıtlar başladı. Kurslarla asimilasyonun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyleyen İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık, kurslara katılım çağrısında bulundu.

ERDOĞAN ZAMUR

 

İsviçre Kürt Enstitüsü yeni dönem Kürtçe kursları başlıyor. Geçtiğimiz yıl Zürih, Winterthur ve Schaffhausen’da açılan Kürtçe kurslarına bu sene Lozan, Cenevre, St.Gallen, Chur, Kloten ve Rapperswil de dahil edilerek eğitim dönemine daha güçlü başlanması hedefleniyor. Winterthur, Schaffhausen, Vevey (Lozan), Bex (Lozan), Zürih ve Cenevre’de 3 sınıf açılırken Bern için de başvuru yapıldı. Kimi yerlerde belediyelerde kimi yerlerde ise DKTM’lerde Kürtçe kurslar veriliyor. Winterthur ve Schaffhausen’da kurslar başlarken Kürtçe dersler için başvurular devam ediyor.

İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık’la enstitü çalışmalarını, yeni eğitim dönemini ve Kürtçe kursları konuştuk.

 

İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık

 

Hazırlıklar tamam

İsviçre Kürt Enstitüsü bu yıl da önceliği çocuklara veriyor. Asimilasyona karşı çocuklar için açılan Kürtçe eğitimlerin önemine değinen Barut, bu dönem yetişkiler için de kurs açılacağını söyledi. Şık, “Açacağımız kurslara, kantonlara göre değişen yaşlarla birlikte, 4-18 yaş arası Kürt çocukları katılım sağlıyor. Bu sene yetişkinler için de kurs açmayı planlıyoruz. Çoğu kantonda kurslar belediyelerin tahsis ettiği okullarda verilecek. Hazırlıklarımız tamam, kimi yerlerde hala bürokratik işlemler sürüyor ancak en kısa sürede halledeceğimizi umuyoruz” dedi.

 

 

Kayıtlar devam ediyor

Kurs kayıtları için kantonlarda bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne, enstitünün e-mail adresine ya da enstitünün Bern’de bulunan merkezine ulaşabileceklerini dile getiren Şık, “Başvurular herkese açık, kayıtlarımız devam ediyor. Enstitünün “info@ekurdi.ch” adresi üzerinden mail yazabilir veya enstitü yönetimiyle doğrudan iletişim kurarak başvuru yapabilirler. Web sitemiz “www.ekurdi.ch” üzerinden de bilgi alabilirler” dedi.

Hedef ana dilde eğitim

Kürt çocuklarının ana dillerinde eğitim görmelerini hedeflediklerini dile getiren Şık, Kürtçe’nin tüm lehçelerinde kurs açacaklarını belirtti. “Dilin asimilasyonunun önüne geçmek için okullarla görüşerek Kürtçe eğitim verilmesi hususunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Demokratik Kürt Toplum Merkezleri aracılığıyla ailelerimize ulaşarak çalışmalarımızı koordineli bir şekilde yaygınlaştırmak ve sürekli kılmak istiyoruz. İsviçre’deki tüm Kurdistanlı ailelere, anadilini öğrenmek, kullanmak ve geliştirmek için kaldığı kantondan ve bizden talepte bulunmaları çağrısını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitmen desteği sağlandı

Kursların yalnızca Kürtlere değil İsviçre’de yaşayan herkese açık olduğunu söyleyen Şık, “Geçen dönem 3’er ay süreyle çok sayıda kurs verdik. Yine Kürtçe eğitmenlere yönelik gerçekleştirdiğimiz seminer dizisiyle eğitmen desteği sağladık. Yaklaşık 50 kişiye sertifika verdik. Bu dönemde de bu yönlü çalışmalarımız devam edecek. Kayıtlar tamamlandığında olağan kongre sürecimiz başlayacak. Bu vesileyle tüm halkımızın İsviçre Kürt Enstitüsü’ne desteğini ve katılımını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.