Jandarma işkencesi, tutanak dışı

Urfa adliyesi

Urfa adliyesi

  • Sıtkı Kurtoğlu, jandarmaların darp ve tehditlerine maruz kaldığını söyledi, ancak mahkeme, “Yalan söylemeyin, olmaz öyle şey” diyerek tutanağa geçirmedi. 

Riha’nın Pirsûs ilçesinin Mishecerk (Gönen) Mahallesi’ne bağlı Karacurun Mezrası’nda, 24 Şubat’ta PKK'li olduğu belirtilen Sıtkı Kurtoğlu ile askerler arasında yaşanan çatışmadan sonra 7 kişi gözaltına alındı. 2 Mart’ta yapılan gözaltı operasyonunda Mehmet Samur ve eşi Adle Samur işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. İlk duruşma, geçen Cuma günü Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu yargılanan Reşat Demirkol, Sıtkı Kurtoğlu, Adle Samur ve Mehmet Samur’un yanı sıra müdafileri hazır bulundu. Tutuklu yargılanan Sıtkı Kurtoğlu, Adle ve Mehmet Samur tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yaptı. 

İşkenceyi anlattılar

Soruşturma evresinde işkence gördüğünü söyleyen Adle Samur, işkenceye dair “Şişle koluma ve vücuduma vurdular. Platin olan ayağıma sopayla vurdular” dedi. Mehmet Samur da soruşturma aşamasında işkenceye maruz kaldığını belirterek, “Bizim şerefimiz ayaklar altına alındı. Bize çok kötü işkenceler yapıldı. Soruşturma aşamasında konuşmamamın nedeni bana öldüresiye şekilde işkence yapıldığı içindir” ifadelerini kullandı. Savunmaların ardından söz alan avukatlar, müvekkillerinin tahliyesini talep etti. 

İddia makamı, tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Mütalaaya karşı savunma yapan Sıtkı Kurtoğlu, “Arada yaşanan bir durumu aktarmak istiyorum. Bizi aşağı nezarete götüren Türk askeri Kürtçe savunma yaptığım için hakaret, darp ve tehdit etti. Can güvenliğim yoktur. Başıma bir şey gelirse sorumlusu mahkemedir” dedi. Mahkeme başkanı, Kurtoğlu’nun aktardıklarına tepki gösterip “Yalan söylemeyin, olmaz öyle şey” diyerek, Kurtoğlu’nun beyanlarını duruşma tutanağına geçirmedi. Mahkeme başkanının tavrına tepki gösteren avukat Hidayet Enmek, “‘Benim askerim işkence yapmaz’ tavrının yanlış buluyoruz. Bu dosyanın başından beri Samur ailesi ağır işkenceye uğradı, işkence soruşturma sürecinde savcılıkta devam etti” diye konuştu. Kurtoğlu ve Enmek’in ifadeleri zapta geçirilmeden duruşmaya devam edildi. 

Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu Adle Samur'un gözaltında ve tutuklulukta geçirdiği süre, sabit ikametgah sahibi oluşu, delil karartma şüphesinin bulunmayışını göz önüne alarak adli kontrol şartıyla tahliyesine, Sıtkı Kurtoğlu, Reşat Demirkol ve Mehmet Samur'un ise ayrı ayrı tutukluluğun devamına karar vererek, duruşmayı 15 Aralık’a erteledi. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.